Da 'The Substance' havde premiere på filmfestivalen i Cannes i foråret, var responsen fra publikum et stående bifald.
Og bifaldet må have givet ømme håndflader, for klapsalverne fortsatte i hele 11 minutter og var det længste af slagsen på hele festivalen.
Hvis dét ikke skulle være indikation nok på, at folkene bag filmen må have ramt et eller andet rigtigt, så blev kvinden bag filmen, franske Coralie Fargeat, også belønnet med prisen for bedste manuskript ved samme lejlighed.
Torsdag fik den omdiskuterede og hyldede film så endelig dansk premiere.
'The Substance' handler om Hollywood-stjernen Elisabeth Sparkle, hvis gyldne dage er ovre, og som nu jagter ungdommens storhedstid ved hjælp af et mystisk vidundermiddel kaldet "substansen" – deraf filmens titel. Den sætter lup på aldersdiskrimination, skønhedsidealer og det at være kvinde – og kvindehadsk – i Hollywood.
Og nu fortsætter roserne med at skylle ind over body horror-dramaet.
- 'The Substance' er uden sammenligning den vildeste film, du kommer til at se i år, lyder overskriften på den seksstjernede anmeldelse i Heartbeats.
- 'The Substance' er et vaskeægte power house af delirisk feministisk satire, der sømløst vender vrangen ud på den skønhedskultur, der både ophøjer kvinder og piller dem ned i foragt, når de ikke længere er spændstige, tynde og 22, lyder det i Soundvenue, som kvitterer med fem ud af seks stjerner.
- Det er årets vildeste rutsjebanetur, og Demi Moore har aldrig været bedre, skriver Ekkos anmelder, der giver den fire ud af seks stjerner.
61-årige Demi Moore havde et hav af store roller i 80'erne og 90'erne, og hendes udseende og kosmetiske operationer har ofte været omtalt i medierne siden. Derfor er det også blevet bemærket, at det netop er hende, der spiller rollen som Elisabeth Sparkle i en film, der gør oprør mod skønhedsidealerne.
Hendes præstation bliver kaldt hendes bedste i årevis, og rygterne om en mulig Oscar-nominering for sin skildring af Elisabeth Sparkle svirrer.
Skildrer vores syn på aldring og skønhed
Idéen til filmen opstod ud af manuskriptforfatter og instruktør Coralie Fargeats egne tanker om sin alder, efter hun fyldte 40. Det har hun fortalt i et interview med Vogue.
- Jeg havde de her store tanker om, at jeg havde nået alderen, hvor jeg ikke længere ville være nyttig eller interessant for nogen længere. Volden i de tanker var så stærk, at jeg blev nødt til at gøre noget ved det – ellers ville det ødelægge og knuse mig totalt, har hun fortalt
'The Substance' finder sted i en gyseragtig science fiction-verden tilsat et satirisk blik. Coralie Fargeat var nemlig ikke "interesseret i at skildre det rigtige Hollywood":
- Men snarere hvad det handler om. Det handler om skønhed. Det handler om succes. Så at tage det ud af virkeligheden var en måde at gøre det tidløst og dermed universelt, som om historien kunne ske i dag, i går eller i morgen – såvel som hvor som helst, har Coralie Fargeat sagt.
Selvom "substansen", som Demi Moores karakter bliver injiceret med i filmen, gør overnaturlige ting ved hende, så er den blevet sammenlignet med slankemidlet Ozempic, som kom frem for et par år siden.
Filmen er skrevet før, Ozempic kom på markedet, men Coralie Fargeat siger i Vogue, at Ozempic bare er en ny inkarnation af noget, der har altid har eksisteret – et forsøg på at ændre det ydre til et ideal om ungdom eller dét at skulle være slank.
- I Frankrig havde vi andre medicinske produkter, der blev brugt til at undertrykke din appetit og få dig til at tabe dig. Kvinder tog amfetamin for at forblive tynde eller drak pulver, der skulle være en magisk diæterstatning. Det faktum, at filmen har nogen som helst resonans, er fantastisk – men det fortæller mig samtidig, at problemet desværre stadig er meget til stede, siger hun.
'Man er doomed, når man bliver gammel'
Ifølge skuespiller Ditte Hansen spejler filmen vores ekstreme fiksering på skønhed og ungdom. Hun er selv aktiv i kampen mod aldersdiskrimination og kønsulighed i filmbranchen, som filmen også handler om.
Derfor gik Ditte Hansen ud af biografmørket med både kvalme og begejstring i kroppen.
- Det var en decideret fysisk oplevelse. Man kan mærke den i kroppen. Det var voldsomme billeder, siger hun.
Kampen mod os selv og det uundgåelige i, at vi bliver ældre, og hvor langt vi vil gå i kampen mod vores egen natur, ramte især plet hos Ditte Hansen.
- Man kan sige, at man som kvinde – måske også som mand – er doomed, hvis du bliver gammel. Det må du ikke. Men du må for Guds skyld heller ikke fikse dig selv. Så det er lose-lose.
- Hvis du prøver at holde fast i din ungdom, så er du en taber. Og hvis du bliver gammel, er du en taber.
I 'Kulturen' på P1 er vi med Ditte Hansen i biografen for at se 'Substance', og hun giver en status på, hvordan det ser ud med aldersdiskriminationen – særligt imod kvinder – i hendes branche: