Han har lavet hundredvis af programmer som tv-vært. Men han kan stadig ikke lide at kigge ind i kameraet.
Han har skudt dyr, som mange jægere ville drømme om at skyde. Men han kalder sig Danmarks mest atypiske jæger.
71-årige Jørgen Skouboe er DR's ældste tv-vært, og var det ikke for radiovært Jørgen de Mylius, ville han være den ældste vært i hele DR.
Men alderen er ikke noget, han tænker over, når han rejser verden rundt og skyder dyr med 'Nak & Æd'.
I anledning af den nyeste sæson – som i øvrigt er programmets 14. – har vi fundet syv legendariske billeder frem fra arkiverne og bedt Jørgen Skouboe fortælle en historie om hver.
Det første møde med Nikolai Kirk
- Dette billede er interessant, da det blev taget den dag, Nikolaj og jeg mødte hinanden for første gang.
- På det tidspunkt var jeg vært på et program ved navn 'Frilandshaven', og DR havde spurgt, om vi også ville lave et juleprogram.
- Nu har jeg aldrig været specielt vild med julen, og jeg tænkte: "Hvad kan vi mon gøre anderledes?".
- Så fik jeg idéen om, at vi skulle grille julemandens rensdyr. Jeg skød selv et rensdyr med en boltpistol, og så ringede jeg til Nikolaj og spurgte, om han var frisk på at tilberede det.
- Han sagde bare: "Yes, mand!", og jeg spurgte, hvad han skulle have for det. "Ikke en skid, bare nogle gode grøntsager," sagde han, og så tænkte jeg: "Kæft, han er fed!".
- Mens vi stod og grillede rensdyret, kom vi til at snakke om vores barndom. Vi havde begge leget med indianer-figurer og kunne huske, hvor spændende det var at stå op om morgenen til vores opstillede får, heste og små indianere.
- Da han tog afsted efter optagelsen, tænkte jeg bare, at jeg måtte lave noget mere sammen med ham.
'Jeg har aldrig drømt om at være vært'
- Jeg startede som produktionsleder i DR i 1977. Jeg lavede blandt andet tv med Poul Thomsen, som jeg kørte land og rige rundt med.
- Senere begyndte jeg at lave programmer i DR's store studier, og jeg var med til at finde på et koncept kaldet 'To fag frem', hvor håndværkere dystede mod hinanden i alle mulige discipliner. Det var et kæmpe hit.
- På et tidspunkt blev de store studier, hvor jeg arbejdede, lukket ned, og jeg skulle finde på noget nyt at lave.
- Min gamle chef vidste, at jeg gik meget op i pileflet, og han sagde: "Hvorfor laver du ikke nogle programmer om det?".
- Det endte med, at jeg blev medvært sammen med sangerinden og skuespilleren Daimi på et program kaldet 'Ud i naturen'.
- Vi optog det i Vestjylland hos en tidligere økologisk landmand som hed Sten, og her byggede vi pileflet, svedehytter og alle mulige andre gør-det-selv-projekter.
- Jeg har altid været glad for at være ude, men jeg var pisse ræd for at være på skærmen. Jeg havde ikke lyst til at tale til kameraet, og det har jeg stadig ikke i dag, når vi optager med 'Nak & Æd'. Jeg har aldrig drømt om at være tv-vært, men det var min mulighed for at arbejde med pileflet, og det har jeg ikke fortrudt.
'For mig er det vigtigt ikke at skyde mange dyr'
- Mange spørger mig, om det ikke er spændende at komme ud og skyde så mange dyr, men for mig er det faktisk ikke det, turene handler om.
- For mig er det vildt at komme ud i verden på egen hånd uden et turistbureau, der har arrangeret rejsen.
- Når vi optager, kommer vi altid helt tæt på lokalbefolkningen, og det er det møde, der betyder noget for mig.
- Da vi var i Mozambique i sæson fem, mødte vi en mand ved navn Turai. Han gik i grøn kedeldragt og var hammerstærk.
- Han var fantastisk hjælpsom, og vi gav ham lidt tobak, så han kunne ryge, og så sad vi om aftenen og talte om vores koner. Han havde tre koner og 15 børn, og imens vi sad der og hyggede os, fortalte han os om forhandlingsstrategien, da han købte sine koner.
- Han var ved at falde ned af stolen, da Nikolaj og jeg fortalte, at vi kun havde én hver. Sådan har der været utrolig mange fine oplevelser.
Isfisker i minus 25 grader
- Her er vi i Umanaq i Grønland.
- Jeg har faktisk været der før med Poul Thomsen i 1984, og nu tog vi derop med 'Nak & Æd'. Her isfisker vi i minus 25 grader.
- Man har måske brug for 500 meter line, der skal gøres klar med hundrede kroge. Det er hårdt, men vi har lånt det nødvendige tøj, og vi har købt de rigtige handsker.
- Det kan være udfordrende at optage 'Nak & Æd'. Du får så mange tæsk af regn, kulde og slud, og selvom programmet kun varer en time, så bruger vi fire dage på at optage det, så vi er mange timer udenfor.
'Skuddet, jeg aldrig vil glemme'
- Første gang, vi fik tilbuddet om at skyde en flodhest, sagde vi nej.
- Så gik der et år eller to, og så prøvede jeg at sætte mig lidt ind i det. Det viste sig, at der er for mange flodheste i bestanden, når regntiden stopper i Zambia, og derfor skal nogle af dem skydes.
- På den baggrund sagde vi ja, og det blev en stor oplevelse. Når jeg gør mig klar til at skyde, går jeg altid i et særligt mode. Jeg har ikke lyst til at tale, men koncentrerer mig, så jeg har styr på mit åndedræt og puls.
- Det gjorde jeg også, da jeg skulle skyde flodhesten.
- Jeg skulle ramme den på 80 meters afstand, og jeg havde fået at vide, at jeg skulle ramme den i et bestemt område, der svarede til en tennisbold. "Skal jeg ramme øjet?", spurgte jeg, og vores guide sagde, at det skulle være fire centimeter under øjet. Så skød jeg og ramte lige præcis fire centimeter under øjet.
- Det var fedt og en stor forløsning efter flere måneders forberedelser, og når sådan noget sker, så vil de fleste nok have sig en øl.
Har de samme underhylere på i fire dage
- Når vi er på optagelse, fylder hygiejne meget lidt. Vi har de samme underhylere på i fire dage, og ingen vasker sig.
- Det har vi ikke taget skade af, og vi har stort set aldrig været syge.
- Herhjemme er der så meget med, at vi skal huske at vaske hænder hele tiden, og selvfølgelig skal man også det, men jeg synes, det er tankevækkende, hvor få børn i Afrika der har allergi og hvor mange børn i Danmark, der får det.
- Det er vigtigt, at børn kommer ud og mærker jorden, så alt i alt har jeg altså ikke et problem med, at vi ikke bliver vasket, og på dette billede er vi heller ikke i gang med en etagevask:
- Vi er på Kap Verde, hvor Nikolaj har fundet på et eksperiment, hvor vi skal lave vores egen vin på gamle papayaer. For at få vinen til at gære, skal vi bruge enzymerne fra vores fødder, når vi stamper i frugtkødet. Jeg holder meget af alle hans eksperimenter. Det skaber altid dynamik i programmerne.
Er begyndt at sove til middag
- Når vi er færdige med dagens optagelser, tænder vi bål og får aftensmad. Det er lige så hyggeligt, som det ser ud.
- Vi får tit mad udefra, så det ikke er Nikolaj, der skal lave mad hele tiden efter en lang dag med optagelser. Så sidder vi der – hele produktionen – og snakker. Men når jeg kipper med flaget, så respekterer holdet min alder, så bryder vi op.
- Det kan være pissehyggeligt, men det går ikke at sidde oppe til klokken ét om natten.
- Jeg har ikke følt mig gammel, før vi skød programmerne til den nyeste sæson. Mine kollegaer er utrolig gode til at passe på mig. Måske er det derfor, jeg har det så godt, som jeg har det. Men jeg er begyndt at sove til middag, når vi er ude på optagelser.
- Bare lige en halv time midt på dagen. Så ved de andre godt, at de ikke skal forstyrre mig, og bagefter er jeg så frisk igen.
- Men jeg kan ikke mærke på min fysik, at jeg er over 70, og generelt synes jeg, at jeg er privilegeret. Tænk, at jeg kan få lov at tage på alle de rejser sammen med så dygtige folk.
- Det er ikke noget, jeg vil stoppe med lige foreløbig.
Lige nu kan du se 14. sæson af 'Nak & Æd', hvor Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk blandt andet jager en gnu i Afrika og forsøger at fange en hellefisk i Grønland.