Fra en ung hjemmehjælper i Thy til Big Bang: Her er seks bøger, du skal læse til jul

Manger du godt læsestof til juleferien? Her får du seks gode anbefalinger.

Vi guider til gode bøger i din juleferie. (Foto: © COLOURBOX)

Julen står som bekendt for døren.

Og hvis du allerede er i mål med julegaverne, har du måske tid til at smække dig ned i sofaen med en god bog?

Men hvis du er i tvivl om, hvilken roman du skal kaste sig over, kommer der herunder anbefalinger til seks bøger.

Fælles for bøgerne er, at de gennem året har høstet flotte anmeldelser, fået en hel del omtale og netop er blevet offentliggjort som nominerede til DR Romanprisen.

Det er Mette Willumsen, Kåre Poulsen og Hanne Barslund fra DR samt Lise Vandborg fra bibliotekernes nationale redaktion, der sidder i den jury, som har nomineret bøgerne.

Mette Willumsen har interviewet alle seks forfattere, og hun peger på, at der er flere ting, som de seks nominerede bøger har til fælles:

- Flere af forfatterne fortæller, at bøgerne bygger på deres egne erfaringer og oplevelser. De lykkedes desuden alle sammen med at skabe helstøbte fortællinger, en dramaturgi der holder, og så er de selvfølgelig velskrevne.

Og så peger Mette Willumsen på noget af det, som juryen har været på udkig efter, når de skal udvælge de nominerede til DR Romanprisen:

- Vi leder efter romaner, hvor der er noget at tale om. Der skal være gods i det. Og med de her romaner kommer man til at tale om emner som grooming, overgreb, klima, forurening, om at være helt ung, om at blive mor og om at leve et moderne liv.

Herunder fortæller Mette Willumsen, hvorfor hun og den øvrige jury har nomineret de respektive seks romaner til DR Romanprisen, og hvad de handler om.

Naja Marie Aidt 'Øvelser i mørke'

Aidt debuterede i 1991 og har siden skrevet flere digt- og novellesamlinger samt en række romaner. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

- Det er en roman om en kvinde, der lider af PTSD på grund af en voldsom hændelse, som har gjort, at hun er blevet sygemeldt fra sit job som pædagog. Derfor går hun i terapi hos én, hun kalder PTSD-manden, og hun får langsomt styr på, hvad der er sket igennem hendes liv, siger Mette Willumsen.

Det viser sig nemlig, at der har været flere voldelige episoder i kvindens liv - lige fra da hun var barn, og hendes far sparkede hende ned ad en trappe.

- Naja Marie Aidt er optaget af vold begået af mænd mod kvinder. Og i bogen beskæftiger hun sig med traumets psykologi, og hvordan man kan leve med det, siger Mette Willumsen og fortsætter:

- Det er en stilsikker og barsk roman om overgreb og vold. Men den er skrevet i en let tone, så selv en beskrivelse om at søge tilflugt under et sofabord kalder på et smil. Og så er der et positivt spor i den, fordi hovedpersonens veninder slår ring om hende og er der for hende.

Merete Pryds Helle 'Den store åbning'

Merete Pryds Helle skriver i en blanding af fiktion, arkæologi og videnskab. (Foto: © Gregers Tycho/Ritzau Scanpix)

- Det er faktisk svært at forklare, hvad romanen handler om. Det er en stor fortælling om menneskets udvikling og alle vores opfindelser. Mennesket får hjælp af de såkaldte "mørkestoffer" for at kunne genskabe Big Bang, der skal sørge for en ny start for kloden, nu hvor klimakrisen truer, siger Mette Willumsen og fortsætter:

- Og samtidig er der et nutidsspor med en flok venner, hvoraf to af parrene venter et barn. De børn er der store forventninger til, nu hvor de ældre generationer ikke kan få styr på klimaet.

Ifølge Mette Willumsen er bogen en ordentlig moppedreng, men man skal ikke lade sig skræmme af de mange sider:

- Det er en smuk roman med mange kærlige relationer, selvom den også er dystopisk. Det virkelighedsnære er blandet sammen med det fabulerende, og det lykkes for forfatteren at samle trådene.

Jonas Eriksson 'Af stumper og skår'

Hvis du ikke kender Jonas Eriksson som forfatter, har du måske set ham i TV 2's 'Forræder', hvor han medvirkede tidligere i år. (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

- Den handler om en arvestrid. Om en mand der kæmper for sin ret til arv på lige fod med sine halvbrødre og stedmor, der vil have det hele, efter faren er død. Og så har der desuden været vold i barndommen, da faren har været voldelig over for sønnen, siger Mette Willumsen og fortsætter:

- Så den handler også om løgne, foragt og fortielser, og hvordan det kan fortære en familierelation, da hovedpersonen bliver kørt ud på et sidespor af sin familie.

Der er naturligvis flere årsager til, at den er nomineret til DR Romanprisen:

- Den er så sikker - både sprogligt og dramaturgisk, siger Mette Willumsen.

Ingrid Nymo 'Den røde hane'

Ingrid Nymo er selv vokset op i Thy, hvor 'Den røde hane' også foregår. (Foto: © Anne-Dorthe Søgaard)

- I bogen fortæller forfatteren om livet i Thy. Om egnens ældre, som en ung hjemmehjælper kører rundt til, samtidig med at hun forsøger at finde ud af, om hun kan blive mor og danne familie på en ny måde, siger Mette Willumsen og fortsætter:

- Samtidig har den også et spændingsplot, da der er en pyroman på spil i området, og alle har en idé om, hvem det kan være.

Bogen er blot Ingrid Nymos anden roman, og Mette Willumsen roser flere aspekter ved den:

- Den har et sprogligt overskud, den er morsom, og Ingrid Nymo skriver levende.

Liv Duvå 'Ned fra himlen'

- Liv Duvås nye bog er den bedste socialrealistiske roman og den bedste spøgelsesroman, jeg har læst i årevis, lyder det i Informations anmeldelse af 'Ned fra himlen'. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

- Den foregår ved Brøndby Strand på den københavnske vestegn. Den unge mor Maria stikker af med sin datter fra datterens far og søger tilflugt hos sin moster, der har en dyregård ved Brøndby Strand, hvor unge kan have et fristed, siger Mette Willumsen.

- Maria har ingen forbilleder som mor, da hendes egen mor drikker. Men Liv Duvå beskriver moren med respekt og er i det hele taget meget solidarisk med sine karakterer.

Ifølge Mette Willumsen har juryen peget på, at romanen skildrer bagsiden af en velfærdsdrøm.

- Det er en meget velskrevet og rørende roman. Man kunne have haft ondt af flere af karaktererne, når de mislykkes med livet, men det har man ikke, fordi forfatteren beskriver dem respektfuldt og nænsomt.

Ulrikka S. Gernes 'En pige forlod værelset'

Ulrikka S. Gernes er datter af de anerkendte billedkunstnere Poul og Aase Gernes. (Foto: © Mads Nissen/Ritzau Scanpix)

- Den handler om grooming. En 14-årig pige, som bliver forført af en 46-årig forfatter. Og da hun er 15 - altså over den seksuelle lavalder - bliver det en seksuel relation. Så den handler både om hovedpersonens fortid og nutid og om, hvordan hun som voksen bliver påvirket af det, der skete dengang, siger Mette Willumsen.

- Den er nomineret, fordi den giver et sprog og en stemme til den unge pige, så man forstår, hvordan hun har det.

Ulrikka S. Gernes debuterede som lyriker i 1984 og har skrevet flere digtsamlinger, mens 'En pige forlod værelset' er hendes første roman. Og det er tydeligt, når man læser bogen, mener Mette Willumsen:

- Man kan mærke på bogen, at det er en forfatter, der er lyriker og normalt skriver digte. Hun skriver den unge piges historie frem så elegant og poetisk.

Her kan du lytte til interviewet med Ulrikka S. Gernes - de andre fem forfatterinterviews kan lyttes her.