"I'm just a girl standing in front of a boy asking him to love her."
Fra tid til anden sker det, at et filmcitat går hen og bliver ikonisk.
Og det var netop det, der skete, da Julia Roberts med bævende stemme gik ind i Hugh Grants boghandel og sagde lige netop den sætning, der efterlod alverdens biografgængere med et rødmosset ansigt og akut Kleenex-behov.
Der er nu gået 25 år siden, at den legendariske komedie 'Notting Hill' fik premiere.
Historien om den store Hollywood-stjerne Anna Scott, spillet af Julia Roberts, og den helt almindelige London-fyr William Thacker, personificeret af Hugh Grant, ramte lige i hjertekulen hos publikum, der fulgte parrets strabadser for at finde ud af, om kærligheden kunne blomstre imellem det på overfladen umage par.
Én af dem, der har set filmen utallige gange, er den danske filmproducer Mikael Rieks, som blandt andet har arbejdet på film som 'Marco effekten', 'Den tid på året' og 'Dirch'.
Det fortæller han i podcasten 'Verdens bedste film', hvor han også uddyber, hvorfor han elsker filmen så meget:
- Jeg ser den typisk én gang om året, fordi jeg har brug for feel good moments. Jeg bruger filmen som et afsæt, særligt i en mørk tid. Så jeg kan godt lide at se den, når det er vinter, fordi jeg synes, den varmer.
Mikael Rieks kalder filmen for et "genremæssigt mesterværk", som minder han om, hvorfor han selv laver film:
- Uanset om man er den mørkeste kunstner eller det lyseste menneske på jorden, bliver vi alle lige meget værd, når man vi ser denne her film, siger han.
Og så kan Mikael Rieks endda blære sig med at have en lille filmhistorisk rekvisit liggende derhjemme. Han er nemlig ven med den britiske filmproducent Carl Clifton, der var med til at sælge og markedsføre 'Notting Hill' back in the day.
Og Clifton har simpelthen skaffet Rieks en af de originale – og meget syrede – t-shirts, som William Thackers kuriøse roomie Spike overvejer at tage på, da han skal på en date. Men mere om de t-shirts lidt senere.
Først dykker vi nemlig ned i fem ting, du (måske) ikke vidste om den ikoniske 00'er-film:
Baseret på en ægte historie?
Richard Curtis, der har skrevet filmen, fik idéen til filmens plot i et tankemylder sent om aftenen:
- Når jeg lå søvnløs om natten, tænkte jeg nogle gange på, hvordan det mon ville være, hvis jeg dukkede op i min vens hus, hvor jeg spiste en gang om ugen med det mest berømte menneske på det tidspunkt, Madonna eller nogen i den stil.
- Det udsprang alt sammen derfra, idéen om at en meget almindelig person dater en utrolig berømt person, og hvilken betydning det ville få for deres liv, sagde han i et interview ved filmens premiere.
Men ifølge Hugh Grant var historien ikke opstået helt ud af den blå luft:
- Den er baseret på noget, der faktisk skete for én af Richards venner. Som var en helt ukendt fyr, der boede i Notting Hill, som tilfældigvis blev forelsket i en ekstremt verdensberømt person, hvis navn jeg ikke må sige, og hun blev forelsket i ham, sagde han mediet GQ i 2018.
Hvilken berømthed, der er tale om, kan vi så kun gisne om.
Filmfans flokkes i virkelighedens Notting Hill
De fleste, der har været i London, kender formodentlig bydelen Notting Hill, hvor store dele af filmen er optaget.
Williams lejlighed, som Richard Curtis faktisk selv har boet i, ligger på Westbourne Park Road, og lejlighedens berømte blå dør blev selvfølgelig hurtig populær blandt filmens fans.
Faktisk var der så mange, som skrev deres navne på døren, at den blev fjernet og solgt på auktion. Den nye dør, som blev sat i efterfølgende, er dog også blå – og derfor fortsat populær hos filmfans.
Boghandelen The Travel Book Co. eksisterer ikke på virkelighedens Portobello Road 142, som er adressen i filmen. Da filmen blev optaget, lå der i stedet en antik-forretning på adressen, mens en anden boghandel i nærheden var den virkelige inspiration til boghandleren i filmen.
I dag finder man en klassisk turistbutik ved navn Notting Hill Gift Shop på adressen, som naturligvis er bevidst om sin adresse – butikken har nemlig undertitlen The Travel Book Shop.
Mange af optagelserne fandt desuden sted i Shepperton Studios i udkanten af London.
Kikset roomie blev kultfigur
Mange husker sikkert Williams kiksede bofælle, den altid usoignerede Spike med stærk walisisk dialekt. Skuespilleren Rhys Ifans, som spillede rollen, gjorde tilsyneladende en dyd ud af at ramme Spikes look til til punkt og prikke. I hvert fald blev han engang i et interview spurgt, hvorvidt det var sandt, at han nægtede at gå i bad og børste tænder, mens filmen blev optaget.
Til det svarede han:
- Vi optog i Shepperton Studios, og jeg orkede ikke rejsen til og fra London hver dag, så jeg fik fat i et telt, og boede på en campingplads i nærheden.
- Hver morgen kom der en stor limousine og hentede mig på campingpladsen til stor forundring for pladsens ejer. Han troede, jeg var en slags excentrisk millionær.
Spikes perlerække af t-shirts, han overvejer at have på til en date, er i øvrigt ét af filmens mange højdepunkter. Især den sidste t-shirt, som han tager på til daten, er blevet så kult, at den kan købes online. På t-shirtens forside står teksten "You're the most beautiful girl in the world" ("du er den smukkeste pige i verden"). Bagsiden stiller spørgsmålet "fancy a fuck?" ("har du lyst til at bolle?").
Store stjerner i små roller
De fleste er vist helt med på, at det er megastjernerne Hugh Grant og Julia Roberts fra henholdsvis Storbritannien og USA, der spiller hovedrollerne i filmen.
Men derudover dukker der faktisk også et par andre store navne op i filmen. Men hvis du blinker undervejs, er der en risiko for, at du misser det!
For eksempel møder vi en bare 12 år gammel Mischa Barton, der i 00'erne blev en kæmpe stjerne takket være blandt andet en rolle i teenageserien 'The O.C.'. I 'Notting Hill' spiller hun en børneskuespiller, der giver interview i forbindelse med sin medvirken i Anna Scotts (Julia Roberts') nyeste film.
Også Hollywood-stjernen Alec Baldwin medvirker i en enkelt scene som Anna Scotts amerikanske kæreste. For ham var det ikke svært at sige ja til den lille rolle i filmen:
- Det, der solgte 'Notting Hill' for mig, var, at jeg – en enkelt dag i London – fik mulighed for at indånde den samme luft som den fantastisk Julia Roberts, udtalte han.
Også Hugh Bonneville, der spiller én af hovedrollerne i serien 'Downton Abbey', har en mindre rolle i 'Notting Hill' som William Thackers ven.
Julia Roberts' armhår trak overskrifter
I dag er det slet ikke ualmindeligt at se unge kvinder med hår under armene. Men det var det i 1990'erne, hvor platinblond hår og store silikonebryster var in blandt mange kvindelige superstjerner. "Au naturel"-looket var med andre ord ikke specielt eftertragtet.
Derfor vakte det stor opsigt i tabloid-medierne, da Julia Roberts mødte op til premieren på 'Notting Hill' i London uden at have barberet sig under armene – for tænk sig at møde op på den røde løber i en designerkjole og fremvise armhår! Decideret punk, mente flere.
Roberts er ofte blevet spurgt til, hvorvidt det var et feministisk statement eller en kommentar til datidens skønhedsidealer at møde op med hår under armene, hvortil hun blandt andet har svaret:
- Det var overhovedet ikke et statement. Bare en del af det statement jeg laver som et menneske på planeten, sagde Roberts, som ganske enkelt ikke havde tænkt over sin kjole uden ærmer og hårene under armeme.
Kilder: E Online, GQ, Interview Magazine, Yahoo, Bustle
Og hvis du stadig har brug for at få genopfrisket, hvorfor 'Notting Hill' er så ikonisk en romantisk komedie, så lyt med jer: