Da Mia og Jeppe Frost Richter begyndte at kigge efter deres kommende hjem, var drømmene store.
Det skulle helst ligge lige udenfor Brønderslevs byskilt.
Grunden skulle være stor og rummelig og med plads til deres store interesse for hundetræning og jagt.
Og så kunne det være rart med et hus, der var så tæt på indflytningsklart som muligt.
Men da de så et lille rådyrlam hygge sig i græsset lige udenfor det, de i dag kalder deres hjem, var de solgt. For på trods af at det var lidt af et håndværkertilbud – og desuden lå længere ude på landet, end de først havde tænkt sig – så talte stedet bare til dem.
- Vi havde alle de her krav, og man finder ud af, at så findes der måske én ejendom omkring Brønderslev, der opfylder alle de her kriterier. Så det var klart, at vi måtte begynde at slække på nogle af dem, siger Jeppe Frost Richter.
Huset, de endte med at købe, ligger ved Vrå i Nordjylland.
Gennem de seneste par år har parret givet det en gennemgribende renovering, som du kan følge med i i DR-programmet 'Røverkøb i provinsen':
Aldrig været bange for at tage fat
Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en bolig afhænger i høj grad af afstanden til den nærmeste by, fortæller ejendomsmægler og vært på 'Røverkøb i provinsen' Line Franck.
Mia og Jeppe Frost Richter endte med at lægge 885.000 for huset i Vrå, der trængte til en masse knofedt og arbejdstimer.
Men fordi de fik presset prisen ned med 100.000 kroner og endte lidt længere uden for Brønderslev by end forventet, havde de 1,1 million kroner at renovere for.
- Vi kunne se, at det var sådan, vi ville få mest for vores penge. Til at starte med havde vi godt nok sagt, at vi ville finde noget, vi bare kunne flytte direkte ind i, men hvis vores penge skulle række, måtte vi finde på noget andet. Og vi har aldrig været bange for selv at tage fat, siger Jeppe Frost Richter.
Derfor røg arbejdshandskerne på, og med stor hjælp fra familie og venner bor de i dag med deres nu tre små børn i drømmehuset, som de har renoveret fra top til bund.
Hvor langt rækker en million kroner, hvis man skal gennemrenovere et hus? Det kan være lidt svært at vurdere:
Største udfordring var tid og logistik
Sideløbende med renoveringen skulle familieliv med to børn – og et tredje på vej – håndboldtræning og hundeagility også passes. Og det var ikke uden udfordringer.
- Den største udfordring for os har helt klart været logistikken, fortæller Jeppe Frost Richter.
- Det er svært at få tidsplaner og et generelt hverdagsliv til at fungere, supplerer Mia Frost Richter.
Parret valgte fra starten at opdele sig sådan, at Jeppe fungerede som primus motor og primær handyman på projektet, mens Mia styrede hverdagen med ungerne og hundene.
Og så holdt de fri hver tirsdag og torsdag for at være sammen med børnene og dyrke hver deres interesser. Og onsdagene blev børnene passet af et hold bedsteforældre, så parret også kunne være i huset og arbejde samtidig.
- Det tror jeg virkeligt gjorde, at vi ikke bare gav afkald på alt og bare levede i renoveringen, siger Jeppe.
Her kan du se Mia og Jeppes bolig før og efter renoveringen:
- Vi har på intet tidspunkt været trætte af at renovere, fordi vi har disponeret vores kræfter, i forhold til det vi selv har lavet, og det, vi har fået hjælp til af profesionelle. Vi har valgt vores kampe, siger han.
- Og så er vi ikke typer, der giver op midt i det hele, hvis der er ét eller andet, der er kokset, siger han.
Kommunikation er nøglen
For Mia og Jeppe Frost Richter har kommunikation været central for, at de ikke smed håndklædet i ringen.
- Det var meget vigtigt, at vi fik sat ord på, hvis der var noget, man syntes var træls. For eksempel når Mia havde brug for at få noget fra hånden og arbejde i huset, eller når jeg savnede at være mere sammen med børnene, siger Jeppe.
- Det er også noget, vi vil tage med videre. For vi kan ikke læse hinandens tanker. Man er nødt til at ytre, hvad man tænker, siger han.
For mens en renovering for nogen kan hænge dem langt ud af halsen, så hjalp det for parret at holde fast i det, der er vigtigt.
- Selvfølgelig har vi skåret ned for familietid, og at der var håndbold og hundetræning tre gange om ugen, men vi har stadig bibeholdt alle de ting, vi synes er fede i vores hverdag, siger Mia Frost Richter.
'Røverkøb i provinsen's håndværker, Dennis Lindequist, råder til, at man altid er flere til at kigge huset og planerne for en renovering igennem:
- Og når vi så var sammen om renoveringen hver onsdag ude i huset, så så vi det som kvalitetstid. Så kan det godt være, det ikke var en date, hvor vi tog ud og spiste, men så gjorde jeg ét eller andet dumt, som vi kunne grine af. Og det kan sgu også noget, siger Mia Frost Richter.
Bedste råd til andre
Skal det nordjyske par råde andre med renoveringsdrømme – foruden vigtigheden af at lægge et godt budget – er det netop også dét at tale sammen, inden man begynder, som de synes er vigtigt.
- Sørg for at få kridtet banen op fra start. Hvad regner vi med fra hinanden i det her forløb? Hvad skal vi forvente?, siger Jeppe.
- Og så er det bedre, at det tager to måneder længere at blive færdig, i stedet for at man kører død i det.
Han mener, at det også er vigtigt at huske, at det nogle gange er vigtigt at tage til tante Olgas fødselsdag eller trække stikket.
- Man skal ikke tænke på det hus hele tiden i sådan en proces, og det er ikke den ene lørdag eller søndag, der gør forskellen i det lange løb, siger Jeppe.
- Det vigtigste er, at man synes, det er sjovt at tage derud og kan holde hovedet højt hele vejen. Vælg dine kampe, og tag imod al den hjælp, du bliver tilbudt, siger Jeppe.
Der er nogle særlige økonomiske ting at tænke på, hvis man kaster sig over et renoveringsprojekt i landdistrikterne, fortæller 'Røverkøb i provinsen's ejendomsmæglerekspert, Line Franck:
Og så skal man huske at holde øjnene på bolden og på guleroden i sidste ende, mener Mia.
- Når man rammer ind i noget, man synes er hårdt, skal man huske på, at man bliver færdig på et tidspunkt. Og når man er færdig, er det virkelig en nydelse, frem for at blive ved med at gå og kigge på det hul, man ikke orker at lave, siger Mia.
Du kan høre Line Francks endelige vurdering af huset i første afsnit af 'Røverkøb i provinsen':