Går du rundt og drømmer om en fremtid som leder?
Hvis du drømmer om at blive sådan en type, der sidder i et stort hjørnekontor og bestemmer det hele, kommer der en dårlig nyhed her:
Fremtidens leder er ikke nødvendigvis en type, der skal træffe alle beslutningerne.
I disse uger kører programserien 'Cheferne' - en serie, som sætter fokus på, at Danmark har brug for en helt ny type ledere i fremtiden.
Men hvad skal den nye type leder så kunne?
Det har vi spurgt erhvervspsykolog Troels Gottlieb og ledelsesrådgiver Louise Orbesen om.
Du skal kunne skabe psykologisk tryghed
Et stort buzzword for tiden er psykologisk tryghed.
Og i fremtiden kommer lederens evne til at kunne skabe psykologisk tryghed til at være endnu mere afgørende, end vi ser i dag. Det forklarer ledelsesrådgiver Louise Orbesen.
- I fremtiden vil effektive virksomheder have brug for medarbejdere, der selv kan tage beslutninger og handle hurtigt.
- Det betyder, at lederne i virksomhederne kan skabe et trygt rum, hvor folk oplever tillid til at træffe de her beslutninger.
Erhvervspsykolog, Troels Gottlieb, er enig i, at evnen til at kunne skabe psykologisk tryghed på en arbejdsplads er fundamental.
- Hvis en chef ikke formår at skabe en kultur og et rum, hvor folk kan være ærlige over for hinanden, er det et stort problem. På den ene side kan det jo være, at folk med guld-idéer ikke tør sige dem højt. Og så kan det jo også hurtigt blive både problematisk og farligt, hvis folk er for utrygge til at turde indrømme fejl.
Du skal kunne udvikle dine medarbejdere
Selvom medarbejderudvikling på ingen måde er noget nyt, så er det noget, man som chef skal have øje for.
Medarbejderudbikling er nemlig noget, der kommer til at fylde en hel del på arbejdspladser fremover, vurderer erhvervspsykolog Troels Gottlieb.
De nye generationer, der kommer til at dominere vores arbejdsmarked i fremtiden, er nemlig vokset op med individuelle lærerplaner siden børnehaven. For dem er arbejdet ikke bare et sted, man er for at få løn.
- Mange vil se jobbet som et sted, hvor man skal realisere sig selv og udvikle sig konstant, og her vil det altså blive forventet, at man som leder kan hjælpe med den udvikling, siger Troels Gottlieb.
Du skal ikke være den, der tager alle beslutningerne
Der var engang, hvor chefen i en virksomhed var den, der sad inde på et hjørnekontor og udstak alle ordrerne. Men den måde at være leder på er lige så forældet som telefaxer og mønttelefoner.
I stedet vil der blive behov for ledere, der kan koordinere og facilitere dialoger, forklarer Troels Gottlieb.
- De yngre generationer er ikke sene til at skifte job, hvis ikke de føler, de bliver inddraget. Jeg vil dog sige, at de stadig har brug for en autoritet, som kan guide dem, men det skal være en ledertype, der hviler i sig selv og ikke bare har en masse stjerner på skulderen.
Det er Louise Orbesen enig i.
- Måske er der nogen, der forestiller sig en typisk chef som sådan en karismatisk person, der træder ind i et mødelokale og tager hele fokus. Men sådan ser jeg ikke fremtidens leder. Det er nok i højere grad én, som skaber en tryg stemning, hvor folk føler, det er nemt at tale åbent, og hvor alle føler sig hørt.
Du skal være rummelig
I dag er det på mange måder mere krævende at gå på arbejde end for 50 år siden.
Næsten alle jobs stiller høje krav til arbejdstageren, som både skal være fleksibel og omstillingsparat. Samtidig vil der i fremtiden også være flere personer på arbejdsmarkedet, som er psykisk sårbare. Dels fordi vi er blevet bedre til at udrede diagnoser, men også fordi vi som samfund kræver, at flere og flere bliver en del af arbejdsstyrken.
Og det kræver rummelige ledere, forudser Troels Gottlieb.
- Det vil være komplekst at være leder i fremtiden, når mangfoldigheden på arbejdspladsen er stor, og kravene til folk er enorme. Man får virkelig brug for sine relationelle og psykologiske kompetencer.
Du behøver ikke arbejde dag og nat
Hvis du synes, lederlivet lyder temmelig krævende, kommer der lige en god nyhed her:
I modsætning til tidligere er chefansvaret nemlig ikke lig med, at man skal knokle konstant, lyder det fra Louise Orbesen.
- Vi ser helt klart et opgør med den her idé om, at man som leder skal arbejde 80 timer om ugen. Unge mennesker i dag er ikke villige til at fravælge fritid og familieliv på grund af et job, og den tilgang er ved at forplante sig på arbejdspladserne, siger Louise Orbesen.
Meeen … selvom du ikke kommer til at arbejde i døgndrift, skal du stadig være okay med at tage arbejdet med hjem.
- Der vil løbende opstå situationer, hvor lederen må "slukke ildebrande", og det er umuligt at være engageret, uden at bekymringer og overvejelser følger med hjem, siger Troels Gottlieb.
Hvad er det, de dårlige leder gør forkert? Og hvad virker, hvis man skal være en god leder? Det kan du blive klogere på i programmet 'Cheferne' på DR1 og DRTV: