Program 3: Luciaboller

Invitér børnene med i køkkenet og se, om I kan gøre det bedre end mørkebagerne.

Ingredienser

6 stk.

  • 1 ½ dl mælk

  • 75 g smeltet smør

  • 25 g gær (½ pakke)

  • 5 dl hvedemel (4 ½ dl til dejen, ½ dl til bordet)

  • 1 spsk. sukker

  • ¼ tsk. safran

  • ½ tsk. salt

  • 1 æg (til dejen)

  • 1 æg (til pensling)

  • 12 korender eller rosiner (2 pr. bolle)

Tip! Hvis I ikke har korender, kan rosiner bruges som alternativ pynt.

Lun 1 ½ dl mælk og bland det i en skål med 75 g smeltet smør. Smuldr 25 g gær (½ pakke) i blandingen, og rør rundt, indtil det gæren er opløst.

Mål 5 dl hvedemel op, og tilsæt 4 ½ dl til dejen. Gem ½ dl til senere.

Knus 1 spsk. sukker og ¼ tsk safran i en morter, til safrantrådene er helt knuste.

Kom safranmassen ovenpå i melet sammen med ½ tsk salt og 1 æg og ælt det sammen.

Dæk skålen med et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i 30 minutter.

Tag dejen ud på et bord meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet (½ dl).

Del dejen i 6 ensartede stykker og form dem som et S på en bageplade.

Stil dejen til efterhævning i ca. 15 minutter.

Pensl bollerne med æg og pynt med to korender eller to rosiner på hver boller.

Luciabollerne bages ved 225 grader i 12 minutter.