SEKS GODE RÅD: Sådan tackler I nervøsiteten ved skolestart

De fleste børn glæder sig til skolestart. Men mange kan også være nervøse for at starte, fordi det er nyt og fremmed. Her kan I få inspiration til, hvordan I kan gøre det nye skoleliv lidt lettere.

Det kan være svært at starte i skole for både børn og forældre. Følg med i tv-serien "Klar, parat, skolestart", hvor Elly, Oskar og deres forældre starter i skole. Grafik: Lea Hytting, DR (Foto: © Morten Øbro)

Første skoledag er for de fleste nye skolebørn en spændende dag i et helt nyt skoleliv. Men ikke alle børn har julelys i øjnene, når de træder ind på skolerne med mor eller far i hånden.

Ifølge Egmontrapporten ”Når de store bliver små” fra 2019 er op mod 41 procent af de nye børnehaveklassebørn nervøse for at skulle starte i skole, og de forventer, at det bliver svært at gå i skole.

Heldigvis er der små ting, du som forælder kan gøre, så overgangen til skole måske bliver lettere.

Spørg barnet, hvordan det gerne vil fejre første skoledag

Første skoledag er en festdag i mange familier, men inden du finder konfettirøret frem, så spørg dit barn, hvordan deres første skoledag skal være.

- Det er en stor ting at starte i skole, men pas på med at piske en stemning op, da det kan gøre dit barn mere nervøs. Sæt dig ned med dit barn og spørg: Hvordan vil du gerne have dagen skal være?, siger Anja Hvidtfeldt Stanek, der er lektor i pædagogisk psykologi på Syddansk Universitet.

Hun opfordrer til, at du ikke gør skolestarten til din egen fest, men viser dit barn, at du synes, at det er stort, at det starter i skole.

Stol på, at dit barn godt kan klare det

Din vigtigste rolle som forælder er at være dit barns største heppekor, når det starter i skole.

- Når dit barn skal i skole, så stol på, at det godt kan. Der er kompetente voksne, som har vurderet, at dit barn er klart. Det er som om, at der er mange forældre, der ikke tror på, at barnet godt kan. Hvis du viser dit barn, at du tror på, at dit barn kan klare at gå i skole, så tror dit barn også på det, siger formand for børnehaveklasseforeningen, Marianne Giannini.

Marianne Giannini, der til daglig også er børnehaveklasseleder på Langelinieskolen i København, oplever, at mange forældre er bekymrede for skolestarten, og det billede har Anja Hvidtfeldt Stanek også set i sine studier:

- Voksne er enormt bekymret for skolestarten, og det er altså ikke sikkert, at dit barn er bekymret, så pas på, ikke at give dit barn dine bekymringer, siger Anja Hvidtfeldt Stanek.

Hold øje med dit barns reaktioner

Du kender dit barn allerbedst, så sørg for at fokusere på dit barns reaktioner, når det starter i skolen.

- Kig på dit barns reaktioner i klassen første dag – står det og træder over sig selv over tæerne, fordi det er svært? Eller står det og hopper, fordi det synes, at der er så sjovt, så det bare vil tordne ud over stepperne? Du ved bedst, hvornår dit barn har brug for en hånd at holde eller en arm om skulderen til at slappe af ved, siger Anja Hvidtfeldt Stanek.

Hun peger på, at du kan spørge nysgerrigt ind til, hvad dit barn bliver optaget af og taler om derhjemme. Det er ikke nødvendigvis det samme, som du synes er spændende eller overvældende ved skolestarten.

Styrk fællesskabet i klassen

Ifølge begge fagfolk fylder det allermest for børnene, at de gerne vil have nogle gode venner. Derfor er det også vigtigt, at man som forældre hjælper sit barn lidt på vej.

- Det er alfa omega for børnene at få gode venner, og der er heldigvis en masse voksne, der gerne vil hjælpe dem ovre i skolen. Men som forælder må du også gerne være med til at styrke klassefællesskabet, så dit barn ikke kun får én god ven eller kun hænger ud med bedstevennen fra børnehaven, siger Marianne Giannini.

Ifølge hende er det en god idé at bakke op omkring legegrupper og forskellige legeinitiativer og også selv være med til at sørge for at lave legeaftaler med forskellige børn i klassen.

- Når børnene leger med hinanden derhjemme, får de et andet blik på hinanden og får udvidet deres horisonter, og det er godt til at skabe et stærkt klassefællesskab, siger hun.

Lav få aftaler og få talt om skoledagen

Det er hårdt at starte på noget nyt, både for børn og voksne, så sørg for at skære ned på aftaler og planer.

- Det kan være enormt hårdt og angstprovokerende at starte nye steder for børn såvel som voksne. På den måde er børn jo ikke så meget anderledes end voksne, når vi f.eks. starter på et nyt job. Børn bliver enormt trætte, så sørg for ikke at lave for mange planer i familien og vær hjemme, så du kan tale med dit barn om, hvordan det er at være børnehaveklassebarn, siger Anja Hvidtfeldt Stanek.

Hvis du oplever, at dit barn reagerer meget voldsomt på skolestarten eller opfører sig meget anderledes, er det vigtigt, at man som forælder er undersøgende.

- Prøv at undersøge, hvad det er, der blev sagt oppe i skolen, eller om det er fordi, at der er nogle, de savner? Hvis der er noget, der er svært, så skal der spørges ind til det, siger Anja Hvidtfeldt Stanek.

Hun opfordrer til, at du f.eks. kan spørge ind til, hvad der har været sjovt i dag, eller hvem dit barn har været sammen med i løbet af dagen. Du kan samtidig prøve at fiske lidt efter, hvad der er sket i løbet af dagen og på den måde have fokus på både det svære og det sjove i skolen.

Det er okay at tale om dem, man savner

Starten i børnehaveklasse kan være overvældende, og det kan være svært, hvis man savner pædagogerne i børnehaven eller vennerne, der er havnet i en anden klasse.

- Vær også opmærksom på, hvad børnene har forladt inden skolestart. Det er helt okay at tale om børnehaven eller dem, man savner. Du kan hjælpe dit barn ved at lave legeaftaler med gamle venner, hvis de ikke er endt i samme klasse, siger Anja Hvidtfeld Stanek.

Anja Hvidtfeldt Stanek peger på, at dit barns tidligere legerelationer fra børnehaven kan glide stille og roligt ud i sandet, men du kan hjælpe dit barn med stadig at lege lidt med de gamle kammerater, så skiftet ikke virker så voldsomt. Det kan nemlig være rigtigt godt for barnet at have andre sociale sfærer end kun den nye skoleklasse.

Se med, når både Rosa og hendes far starter i skole i den nye serie ”Klar, parat, skolestart”. Du kan bruge serien til at tale om skolestarten derhjemme og måske svare på nogle af det spørgsmål, som dit barn kan have. Hvis du vil have flere tips til skolestarten, så kig ind på dr.dk/skolestart

Materialet er lavet i forbindelse med DR's læseindsats "Alle ord tæller".

Klar, parat, skolestart