Danmark skal fyre mere med hjemmedyrket træ

Danmark skal i langt højere grad skal fyre med CO2-neutrale træflis, som vel at mærke skal produceres af træ fra danske skove. Det mener skovdyrkerne i Danmark.

Studstrupværket ved Aarhus er et af de kraftværker, som i øjeblikket lægger om, så værket også kan fyre med træpiller. (Foto: © Mikkel Skovsgaard, DR)

Meget af varmen i radiatorerne vil komme fra danske skove fremover.

Kraftværkerne er allerede i gang med at droppe kullene, og FNs nye advarsel om en truende klimakatastrofe vil sætte endnu mere fart i produktionen af energitræ.

- Man vil nok kunne fordoble den træproduktion, vi har øjeblikket, siger Henrik Buhl fra Skovdyrkerforeningen Østjylland.

Tilskud for at dyrke uden pesticider

Godsejer Niels Erik Kjær er en af dem, der allerede er i gang. På herregården Ristrup, nord for Aarhus, plantede han sidste år 30 hektar til med poppeltræer. Om seks-syv år kan han så høste træerne - klar til varmekedlen.

En ottendedel af al vand til Aarhus hentes op af jorden under Niels Erik Kjærs popler, og derfor betaler selskabet Aarhus Vand ham næsten tre millioner kroner for at lade være med at bruge sprøjtegift.

- Jeg kan ikke få økonomien til at hænge sammen ved at tage gode landbrugsarealer ind og så holde med at dyrke korn. Men med det her pæne tilskud fra Aarhus Vand, så kan vi dyrke pesticidfrit, og samtidig have økonomi i virksomheden, siger Niels Erik Kjær.

Træpiller sejles hertil fra Nordamerika

I disse år investerer kraftværkerne milliarder af kroner i omstilling til at fyre med biomasse som f.eks. træpiller eller flis. Det er godt for miljøet, fordi de ikke ødelægger CO2-balancen.

De fleste af pillerne bliver sejlet hertil fra Nordamerika, og dermed forsvinder en del af miljøgevinsten i havet, så derfor er det en god ide at fyre med træ, der er dyrket herhjemme.

Vil have klare politiske signaler

Men det kræver bare nogle klare signaler fra politikerne, fordi skovejerne er nødt til at se mange år ud i fremtiden, før deres investeringer tjener sig hjem.

- Politiske omlægninger vil jo kunne trække tæppet væk under de tiltag, som man måtte foretage i dag, og derfor vil man selvfølgelig gerne fra skovbrugsside have nogle meget markante signaler fra politisk hold om, at det er noget, man gerne vil satse på, siger Henrik Buhl fra Skovdyrkerforeningen Østjylland.