Delte meninger om velfærdsudspil

Bras. Hysteri. Seriøst. Godt. Meningerne er delte om Velfærdskommissionens mange forslag til, hvordan vi i fremtiden sikrer vort velfærdssystem.

Flere ældre, færre på arbejdsmarkedet. Hvad skal der gøres? Meningerne er delte om Velfærdskommissionens udspil.

Bras. Hysteri. Seriøst. Godt. Meningerne er delte om Velfærdskommissionens mange forslag til, hvordan vi i fremtiden sikrer vort velfærdssystem. Vi har samlet en række af dagens kommentarer:

DA: Fjern efterlønnen hurtigere

Dansk Arbejdsgiverforening mener, at efterlønsordningen skal afviklet endnu hurtigere, end Velfærdskommissionen foreslår.

- Det fremgår af kommissionens analyser, at efterlønsordningen ikke tjener noget fornuftigt formål, og set i det lys bør en hurtigere afvikling foretrækkes, siger direktør i DA, Henrik Bach Mortensen.

LO: Noget bras

LO-formand Hans Jensen er ikke begejstret for Kommissionens udspil.

- Kortere dagpengeperiode og afskaffelse af efterløn, det synes jeg selvfølgelig er noget bras. Der er enkelte elementer, hvor de her forslag kammer over og rammer de svage i samfundet, og det synes jeg selvfølgelig ikke om. Det vil jeg godt være med til at bekæmpe, siger Hans Jensen.

Finansrådet: Godt med pointsystem for udlændinge

Velfærdskommissionens anbefalinger er seriøse og præcise og med så mange vitaminer, at det danske velfærdssamfund vil forblive sundt og livskraftigt, siger Finansrådet.

Jørgen A. Horwitz, direktør i Finansrådet, bakker især op om forslaget om et pointsystem for udlændinge. Det vil gøre det lettere for højtuddannede udlændinge at bosætte sig og bidrage til velfærdssamfundet i Danmark.

Ældresagen: Hysteri

Hysteri. Det er Ældre Sagens mening om Velfærdskommissionens forslag om stigende pensionsalder og en langsom udfasning af efterlønnen.

Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, mener, at kommissionen maler fanden på væggen, når man taler om at fjerne efterløn for alle fra årgang 1963 og frem. Han understreger, at den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder er steget fra 60 år i slutningen af halvfemserne til 62,5 år i dag.

- Tingene er kommet helt ude af proportioner. Danmark har jo en af verdens stærkeste økonomier, siger han.

Socialrådgivere: Glemmer de svageste

Velfærdskommissionen glemmer helt de svageste i forsøget på at sikre velfærdssamfundet, lyder kritikken fra Dansk Socialrådgiverforening (DS), der advarer om et samfund, som på grund af social ulighed falder fra hinanden.

- Når vi ved, at der er mennesker på starthjælp, der må leve for knap 2000 kroner om måneden, og når vi ved, at omkring 30.000 børn lever i familier, der er ramt af loftet over kontanthjælp, så er det grotesk, at en velfærdskommission slet ikke forholder sig til denne problematik, siger DS-formand, Henning Breinholt.

Dansk Industri: Skatten længere ned

Dansk Industri mener ikke, at Velfærdskommissionen er ambitiøs nok på skatteområdet. Kommissionen foreslår mellemskatten afskaffet og at man hæver topskatten fra 15 til 17 procent.

- Det er ikke tilstrækkeligt til at få dygtige udlændinge til Danmark, holde på de udlandssøgende danskere og få danskere til at uddanne sig mere eller tage en ekstra tørn på jobbet, siger Hans Skov Christensen.

Dansk Metal: Behold efterløn

Dansk Metal afviser Velfærdskommissionens udspil om, at efterlønnen skal udfases for alle over de næste 20 år. Der er fortsat behov for at opretholde efterlønnen som en rettighed for dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet, siger Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen.

- Vi sikrer velfærdssamfundets fremtid ved at investere i uddannelse og forskning, bedre integration og ved at motivere mennesker til at blive længere på arbejdsmarkedet, siger han.

De studerende skal skubbes hurtiger gennem uddanelsessystemet, siger kommissionen (© DR)

Ingeniører: Ingen brugerbetaling på uddannelse

Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) finder det betænkeligt, at Velfærdskommissionen vil indføre en brugerbetaling på 15.000 kroner pr. semester på kandidatuddannelserne. Forslaget indebærer også, at de studerende kun får SU som et lån.

- En sådan brugerbetaling vil reelt være en økonomisk risiko på mindst 60.000 kroner for den studerende. Hertil kommer et SU-lån på mindst 100.000 kroner, siger Lars Bytoft, formand for IDA.

Civiløkonomier: Godt med pointsystem

Civiløkonomerne mener, at Velfærdskommissionens forslag om et pointsystem for velkvalificerede udlændinge, som ønsker at bo og arbejde i landet - efter canadisk model - er en god idé.

- Veluddannede og ambitiøse udlændinge vil aldrig blive en byrde for det danske samfund. De vil tværtimod styrke danske virksomheder og under ét skabe langt flere arbejdspladser i Danmark, end de selv optager, siger Civiløkonomernes formand, Michael Fiorini.

Magisterforening: Efterløn også for psykisk nedslidte

Dansk Magisterforening opfordrer til at forbedre arbejdsmiljøet, så folk kan holde ud at blive i jobbet i stedet for kun at fokusere på efterløn.

Foreningen peger på, at glade medarbejdere ikke går på efterløn - men det gør de stressede. Og at nedslidning ikke kun handler om dårlige rygge, men også om medarbejdere med ondt i sjælen og dagligt psykisk pres.

Pædagoger: Skepsis over for heldagsskole

Velfærdskommissionens forslag om en obligatorisk heldagsskole for de seks til niårige modtages med en vis skepsis hos pædagogernes formand Birgit Elgaard, BUPL. Hun advarer om risikoen for, at boglige krav fortrænger børnenes fritidsliv.

- Og der kan jeg da godt frygte, at fritidslivet vil blive trængt mere og mer, hvis der kommer en helhedsskole. Man skal passe på, at man ikke underkender barnet fritid, for der sker en enorm udvikling, som er meget vigtig for barnet, siger Birgit Elgaard.