Hver uge åbner tusindvis af danskere svælget, folder deres stemmer ud og fletter dem sammen i korsang.
Men hvilken kormusik er så den skønneste? Det har DR's P2 fået danskerne til at afgøre.
De 50 mest populære korsange er de seneste uger blevet præsenteret i programmet 'Klassisk Top 50'. I aften blev listens 10 øverste placeringer så afsløret ved en koncert med DR KoncertKoret og DR SymfoniOrkestret.
Herunder kan du se og høre den skønne top 10 – og i bunden af artiklen følger resten af årets Top 50-liste.
'Morgensang af Elverskud' af Niels W. Gade
Selvom der er masser af udenlandsk musik med på listen, så er det et ærkedansk stykke kormusik, der har indtaget placeringen som nummer 1.
Du kender ret sikkert B.S. Ingemanns fagre ord fra salmen 'I Østen Stiger Solen Op'. Men til sit værk 'Elverskud' skrev Niels W. Gade i 1854 et stykke gyldent,glimtende kormusik til teksten. Flere lyttere fortæller, hvordan musikken maler solopgangen:
- Det risler saligt ned ad ryggen, mens man tydeligt kan se det for sig: Solen står op over havet i øst, skriver Dorthe Tromborg eksempelvis.
'Ein Deutsches Requiem' af Brahms
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5d98d5926187b30904634384
- Tidløs spirituel musik til det moderne menneske, skriver Villy Schmidt om 'Ein Deutsches Requeim'.
Johannes Brahms mistede sin mor i 1865. Ti år inden var hans ven, komponisten Robert Schumann,også død. De to begivenheder har muligvis været smertelige inspirationskilder til den tyske komponists største og længste musikværk.
I modsætning til de fleste andre rekvier i klassisk musik er Brahms' musik ikke skrevet til den tekst, der bruges til dødsmesser i den katolske kirke. Brahms skrev musikken over tekstpassager, han selv udvalgte fra det gamle og det nye testamente - på tysk.
Mange af P2's lyttere beskriver musikken som både sorgfuld, gribende og fuld af trøst overfor døden. For Anne Willaume Christoffersen stråler især satsen 'Selig sind die toten' klart:
- Når man kommer til denne sats, så løfter himlen sig. Alt sitrer, alle følelser er i spil. Det er i sandhed 'lækker-sørgeligt'.
'Requiem' af Mozart
- De mennesker, der går op i at være perfekte, har ingen chance for at vide, hvad perfektion er, før de har lyttet til dette stykke musik, fastslår Vibeke Hansen om Mozarts 'Requiem'.
Skræmmende nok det sidste værk, det musikalske geni skrev, inden han døde i 1791, blot 35 år gammel. Mange P2-lyttere fremhæver satsen 'Lacrimosa'. Det er også en anden P2-lytters favorit:
- Værket er krøbet helt ind under huden på mig i forbindelse med TV-serien 'Endeavour'. De velkendte toner fra alle tiders bedste komponist giver en helt unik stemning. En fascinerende blanding af hygge og uhygge, der holder én klistret til skærmen, skriver lytteren, der ønsker at være anonym.
'Carmina Burana' af Carl Orff
'Oh Fortuna', gjalder mandskoret ud i begyndelsen af 'Carmina Burana'.
Teksten stammer fra et munkekloster i middelalderen, men Carl Orff satte først toner til i 1936.
Den bjergtagende musik er siden brugt i adskillige film og reklamer.
- Værket betog mig omgående, med sine stærke rytmer og foranderlighed fra det stille, undrende, fyrige og hele tiden medrivende, skriver P2-lytter Anne Birgitte Grønnebæk.
'Requiem' af Fauré
- Det går rent ind i hjertekulen, og jeg hører englene synge, skriver Agnete Aabye Dam.
Og hun er ikke ene om at beskrive den franske dødsmesse fra 1890 som englevinger. For Birte Mandrup Christensen er Faurés værk lige så 'himmelsk':
- Det er virkelig englenes sang, der bærer en, den dag livet slutter. Jeg håber, mine børn vil spille den, den dag de begraver mig!
'Messias' af Händel
Halleluja!
Hvis du kender ét korværk, så er det nok det her. Nærmest lige siden Händel i 1741 skrev sit værk om Jesu lidelse og opstandelse, er det blevet opført år efter år.
Det er tydeligvis en tradition for mange P2-lyttere at høre det til jul:
- Hele værket svinger utroligt godt, ja det nærmest rocker. Det kan ikke være tilfældigt, at 'rock' delvist indgår i 'barok', funderer Christian Erik Lund.
'Kornmodsglansen' af P.E. Lange-Müller
Hvis man siger 'Kornmodsglansen', siger man også Studentersangerne. Næsten alle, der har nomineret Lange-Müllers skønne sang til Klassisk Top 50, foretrækker i hvert fald en udgave med dem.
- Et korværk, der er indbegrebet af den danske guldalder: Sommerens sagte vej mod efterår, en lun sensommeraften under stjerneskud. Visheden om, at det snart går mod lys igen, skriver Henrik Jagd.
Kornmodsglans er i øvrigt navnet på det fænomen, at lyn i det fjerne glimtrer gennem natten. Det sker for det meste om efteråret.
Fangekoret fra 'Nabucco' af Verdi
Når de hebræiske slaver i Verdis 'Nabucco' synger med lige dele skønsang og gru, får det hårene til at rejse sig på armene af mangt en dansker.
Blandt andre Leif Bentzen, der har oplevet det live i den ikoniske opera-arena i Verona:
- Det lynede i de omkringliggende bjerge. I slutningen af akten sang fangekoret, og uvejret kom nærmere. Da vi troede, vi skulle have pause, gentog de sangen, og i slutningen begyndte det at dryppe med regn, fortæller han.
- Hovedrollen bekendtgjorde, at de desværre måtte stoppe, så jeg fik aldrig set sidste akt.
'Cantique de Jean Racine' af Fauré
- Det er ren kakao for øregangene, skriver Flemming Sørensen om Faurés lille værk for kor og orgel.
Det er den franske komponists andet værk i vores Top 10 over de skønneste kor. Et værk, som mange P2-lyttere fortæller, at de også selv har prøvet at synge med deres egne kor.
Hvis de da ellers er i stand til at gennemføre det:
- Jeg har ofte svært ved at synge med, fordi jeg som regel får en klump i halsen. Jeg finder musikken så utrolig smuk, skriver Mette Ingeborg Olsen Kilen.
'Requiem' af Verdi
Ligesom Fauré får den italienske operamester Giuseppe Verdi også to korværker med i Top 10, som samtidig rundes af med det fjerde rekviem.
Men hvad er det så, der gør Verdis dødsmesse værdig på listen sammen med Brahms, Mozart og Fauré? Jo, ud over sublim musik, så har Verdi den svenske skuespiller Stellan Skarsgård på sin side.
I hvert fald forbinder flere P2-lyttere requiet med en film:
- Når jeg hører Dies irae-satsen, ser jeg Stellan Skarsgård med sværd i hånd i scenen fra 'Den enfoldige morder'. På vej for at øve retfærdighed, skriver Lone Lyk-Jensen.
Top 50 med masser af danske klassikere
Det var de 10 øverste placeringer i Klassisk Top 50 - De skønneste kor. Men der er stadig masser af kendt kormusik længere nede ad listen, som du kan se herunder.
12 af listens placeringer er skrevet af danske komponister. Det viser tydeligt, at det er danskere, der har valgt musikken:
- Men jeg synes, det er en virkelig god liste, siger DR PigeKorets chefdirigent, Philip Faber, til P2.
Han nævner, at eksempelvis 'Yndigt dufter Danmark' 'Fred hviler over land og by' og 'Danmark, nu blunder den lyse nat' er oplagte danske kor-klassikere på listen.
Med pigekoret har Philip Faber selv været med til at forny repertoiret ved at opføre nyere sange, omskrevet til kor. Det er der også blevet plads til i Top 50:
- Alberte og Aske Bentzons 'Lyse nætter'... hm, er det en korsang, skal den stå på Top 50? Det kan man diskutere, siger Philip Faber.
- Men fred være med det, den er jo smuk!
Herunder kan du se resten af årets Klassisk Top 50 – De skønneste kor. Hvis du klikker på 'lyt', kommer du videre til udsendelsen, hvor du kan høre det skønne stykke kormusik:
11. Mozart: Ave Verum Corpus (lyt)
12. Rakhmaninov: Vesper opus 37 (lyt)
13. J.S. Bach: Matthæuspassionen (lyt)
14. Donald Lawrence: When the saints go to worship (lyt)
15. Gregorio Allegri: Miserere (lyt)
16. Puccini: Summekoret fra Madame Butterfly (lyt)
17. J.S. Bach: Johannespassionen (lyt)
18. J.S. Bach: H-mol messen (lyt)
19. Wagner: Pilgrimskoret fra Tannhäuser (lyt)
20. Haydn: Skabelsen (lyt)
21. Morten Lauridsen: O Magnum Mysterium (lyt)
22. Rudolf Mauersberger: Wie liegt die Stadt so wüst (lyt)
23. Beethoven: Ode an die Freude fra Symfoni nr. 9 (lyt)
24. P. E. Lange-Müller: Madonna over bølgerne (lyt)
25. Verdi: Pater Noster (lyt)
26. Svend S. Schultz: Yndigt dufter Danmark (lyt)
27. Beethoven: Korfantasi, opus 80 (lyt)
28. Ariel Ramírez: Misa Criolla (lyt)
29. Carl Nielsen: Fynsk forår (lyt)
30. David Lang: Just (lyt)
31. Rued Langgaard: Rosengaardsviser (lyt)
32. Morten Lauridsen: Sure on this shining night (lyt)
33. Maurice Duruflé: Requiem (lyt)
34. Matti Borg (arr. Michael Bojesen): Et hav, der vugger sig til ro nu (lyt)
35. Palæstrina: Sicut cervus (lyt)
36. Oluf Ring: Danmark, nu blunder den lyse nat (lyt)
37. Morten Lauridsen: Lux Aeterna (lyt)
38. Messiaen: O Sacrum Convivium (lyt)
39. Ola Gjeilo: Northern lights (lyt)
40. Niels la Cour: Fred hviler over land og by (lyt)
41. Eric Whitacre: Sleep (lyt)
42. Ēriks Ešenvalds: Only in sleep (lyt)
43. Knut Nystedt: Peace I leave with you (lyt)
44. Lars Erik Larsson: Förklädd Gud opus 24 (lyt)
45. Mahler: Afslutningskoret fra Symfoni nr. 8 (lyt)
46. Oluf Ring: Se, nu stiger solen (lyt)
47. Mendelssohn: Elias (lyt)
48. Britten: A ceremony of carols (lyt)
49. Vivaldi: Gloria (lyt)
50. Alberte Winding/ Aske Bentzon: Lyse nætter (lyt)
Artiklen er rettet 7. oktober kl. 10.13: Teksten om Brahms' 'Ein deutsches Requiem' ændret. Vennen Robert Schumann begik ikke selvmord - og teksten til requiet er udvalgt fra bibelen, ikke taget fra den katolske dødsmesse.