Bliv klædt på til DM i beachvolley
I weekenden bliver der afholdt DM i beachvolley på Amager Strand. DR viser finalerne søndag på dr.dk. <br> Vi giver dig her en gennemgang af de vigtigste ting, som du bør vide, inden det går løs ved søndagens finaler.
Bliv klædt på til DM i beachvolley
I weekenden bliver der afholdt DM i beachvolley på Amager Strand. DR viser finalerne søndag på dr.dk.
Vi giver dig her en gennemgang af de vigtigste ting, som du bør vide, inden det går løs ved søndagens finaler.
Reglerne i beachvolley
I beachvolley er der kun to spillere på hvert hold. Det er en af de væsentligste forskelle fra indendørs volleyball, hvor der er seks spillere på hvert hold.
Beachvolley går groft sagt ud på at få bolden over på modstanderens banehalvdel. Det har man tre berøringer til, hvor en blokade tæller som én berøring. Samme spiller må kun røre bolden to gange i træk, hvis den første berøring er en blokade.
Man behøver ikke bruge sine tre berøringer, men det vælger spillerne ofte at gøre for at bygge et optimalt angreb op.
I beachvolley spilles der bedst af tre sæt. I de to første sæt spilles der først til 21 point, og i det sidste sæt spilles der først til 15 point. For at vinde et sæt skal man dog vinde med minimum to point.
Banen
Der spilles på en bane, der i alt måler 8x16 meter (hver banehalvdel er dermed 8x8 meter). Kvinderne og mændene spiller på samme banestørrelse, og den eneste forskel er højden på nettet: Kvindernes net har en højde på 224 centimeter, mens mændenes net er på 243 centimeter.
Hvis bolden rammer sidelinjen eller baglinjen, er bolden inde – også selvom størstedelen af bolden er uden for banen. Altså, er bolden i kontakt med linjen, er bolden inde.
Positioner
I beachvolley er man en tomandshær. Der er ingen udskiftninger, og derfor har alle spillere meget kontakt med bolden. Typisk spiller man, så man har en fast blokadespiller og en fast forsvarsspiller. Hvis blokadespilleren vælger ikke at blokere, trækker han/hun ned i banen og spiller forsvar sammen med sin makker.
Forskellige slag
Der er mange forskellige slag i beachvolley, og vidste du, at du faktisk må skyde til bolden med enhver kropsdel?
Det optimale er dog at bruge de korrekte volleyballslag.
Derfor kommer der herunder en forklaring på de vigtigste slag, så du selv kan gå ud og øve dig på de danske strande.
Serv
Serven igangsætter enhver duel. I beachvolley bruges der både springserv og svæveserv.
Springserven kendetegnes ved et højt opkast med underskru, hvorefter spillerne springer op, slår til bolden, så der skabes et overskru på bolden. Serven er hård og kommer med høj fart.
Svæveserven er kendetegnet ved, at bolden ikke roterer i luften. Den ligger stille, men bevæger sig fra side til side, som gør den svær at modtage. I beachvolley kan man også bruge vinden til at øge sværhedsgraden af sin serv.
Serven må ikke modtages med et fingerslag.
Baggerslag
Baggerslaget bruges primært i servemodtagningen og i forsvarsaktioner, men kan også sagtens bruges som en hævning, for at undgå fejl på fingerslaget, som er væsentlig sværere at udføre korrekt.
Man kan sige, at baggersalget danner basis for, at volleyballspillet kan lykkes.
Fingerslag
Fingerslaget er et teknisk svært slag at udføre. Det bruges på anden berøringen som en hævning, hvorefter ens makker vil smashe til bolden på tredje berøringen.
Hævningen i beachvolley bliver af mange betegnet som det sværeste moment at lære.
Når bolden er sluppet efter et fingerslag, skal den ligge stille i luften.
Smash
Et smash er det hårdeste angreb i beachvolley. Modstanderen vil ofte forsøge at sætte en blokade, der kan blokere sådan et slag, eller tvinge angriberen til at slå hen på den frie forsvarsspiller.
Bolden må ikke lobbes over nettet. Det har ført til, at der ofte benyttes cuttede slag, hvor spillerne slår lidt blødere til bolden, men med stor vinkel.
- Cut: kort eller langt diagonalt slag
- Linje shot: Langt linjeslag (blødere end et smash)
Blokade
Blokaden skal forhindre modstanderen i at ramme udvalgte steder på banen eller lukke ned for det angreb, der kommer.
Man kan enten vælge at blokere linjeslag eller diagonale slag. Hvordan man dækker banen, aftales inden bolden serves.
Håndtegn ved serv
Server man selv, aftaler man taktikken med sine fingre på ryggen, så forsvarsspilleren ved, hvor han/hun skal placere sig på banen.
Vises to fingre, betyder det, at man blokerer diagonalt. En finger betyder linjeblokade. Ved flad hånd trækker man blokaden. Og ved knyttet hånd blokerer man bolden i stedet for at dække et område.