Artiklen er rettet. Tidligere stod der: - Jeg vil ikke sige, at vi forventer noget af dem, for hvis jeg skal sige det lidt barskt, er det jo ikke badminton det her.
Citatet er korrekt, men sidste halvdel af sætningen blev slettet, fordi det gav et unuanceret billede af artiklens tema og har givet en utilsigtet debat i forhold til artiklens sigte.
- Disse spillere kan gøre det. De er på vej. Jeg vil ikke sige, at vi forventer noget af dem. Det er benhårdt, og der er mange om buddet i tennis-sporten.
Jens Anker Andersen, sportschef i Dans Tennis Forbund, taler om de største talenter i dansk tennis. Unge, hårdtarbejdende og allerede i fuld gang med internationale karrierer.
De fem spillere, som sportschefen har fremhævet som de største talenter i dansk tennis: Sebastian Grundtvig, Clara Tauson, Hannah Møller, Elmer Møller og Holger Rune; alle spillere mellem 13 og 15 år.
Lige nu er Caroline Wozniacki dansk tennis på eliteniveau. Den frontposition har den danske tennisstjerne haft helt alene i mange år. Eller snarere monopol på i stort set alle år.
Caroline-niveau?
Håbet er, at den generation, som de fem spillere konstituerer, kan gøre sig gældende på den internationale scene, hvor de allerede har gjort sig bemærket.
- Det bliver svært at komme helt op på Caroline-niveau, men vi prøver, siger sportschefen, der har det problem, at Team Danmark har fjernet stort set alt støtte til tennis-sporten.
I 2013 støttede Team Danmark eksempelvis specifikt 10 danske tennisspillere, men i 2016 fik ketsjer-sporten fjernet godt 87 procent af sin støttekroner i forhold til året før.
- Vi må desværre konstatere, at vi i fællesskab ikke har nået målene om at skabe juniorer i top-ti på verdensranglisten eller seniorspillere på vej mod top 100. Det har vi reageret på nu, har Team Danmark-direktør Lone Hansen begrundet nedskæringerne med.
Fin dialog
Sportschef Jens Anker Andersen erkender, at det er blevet vanskeligt at skabe nye talenter uden støttekroner, men de fem største talenter i dansk tennis er faktisk nogle af de bedste i verden i deres årgange.
- Lige nu er de spillere dér, hvor de skal være, men Team Danmark synes bare, at de er for unge til at ville støtte dem. Men hvis vi kan holde dem på den kurs, som de er på nu, så er jeg sikker på, at Team Danmark vil komme tilbage om et år eller to, siger han.
- Jeg kan da også se, at det ikke er gået helt så godt som Team Danmark er blevet lovet i årene inden. Vi har jo Wozniacki, og hun har været fantastisk, men der har ikke været nogle, der har banket på nedefra, siger Andersen og slår fast:
- Vi har en fin dialog med Team Danmark, og de vil os gerne. Men det er lidt hønen og ægget. Vi er nødt til at lave resultater for at få penge, men det er bare svært at lave resultater uden penge.
Elitecenter nedlagt
Derfor kan tennisforbundet ikke støtte spillere som de fem talenter økonomisk, som de gerne ville. Heller ikke træningsmæssigt kan forbundet tilbyde faciliteter, som andre lande kan.
- Vores Team Danmark-center i Farum blev jo nedlagt for fem år siden, og siden da har vi ikke haft et fast sted at mødes, siger Jens Anker Andersen og fortsætter:
- Det, vi kan gøre, er at understøtte de unge spillere, vejlede dem og rejse med dem engang imellem. Men næsten al deres træning foregår ude i klubberne, og for det meste er det klubberne og forældrene, der står for det økonomiske i forhold til rejserne, mens vi støtter i forhold de største turneringer, siger sportschefen.
Her er de fem største danske tennis-talenter lige nu. Jens Anker Andersen kommenterer på hver af dem:
Sebastian Grundtvig, HIK, årgang ’01
Ligger pt. 211 på verdensranglisten for juniorer op til 18 år.
- Han ligger nummer 211 på verdensranglisten for alle juniorer, altså for spillere helt op til 18 år, og han er kun 15 år. Men hvis man tager alle de spillere, som på ranglisten er 15 år, så er han er en af de fem bedste i verden.
- Sebastian har altid været dygtig. Han blev dansk mester for U12, da han var U10, og han har altid villet der her. Han har altid spillet meget internationalt og er altid gået efter det.
- Han arbejder benhårdt, gør det så godt, han kan og er der, hvor han skal være. Han har været skadet på et tidspunkt i et års tid, men er kommet godt i gang på ITF-ranglisten og er altså nu en af de fem bedste i sin årgang på verdensranglisten.
Hannah Møller, HIK, årgang ’01
Ligger pt. 369 på verdensranglisten for juniorer op til 18 år.
- Hun er også 15 år, samme årgang som Sebastian, og er en af de hårdest arbejdende piger i dansk tennis nogensinde.
- Hun gør det rigtigt godt på ranglisten og var i finalen både indendørs og udendørs til senior-DM, hvilket er godt, når man kun er 15 år. Hun holder et utroligt højt grundniveau og spiller rigtig mange turneringer.
Clara Tauson, netop skiftet fra Gentofte til HIK, årgang '02
Ligger pt. 503 på verdensranglisten for juniorer op til 18 år.
- I og med at hun kun er 13 år, så er det flot, at hun ligger omkring de 500 på verdensranglisten, som jo er for alle piger op til 18 år i hele verden. Det betyder, at hun er en af de allerhøjest placerede i verden i sin egen årgang.
- Clara blev dansk mester for en måned siden og slog Caroline Wozniackis rekord som den yngste danmarksmester nogensinde. Caroline var 14 år, da hun blev mester. Clara slog i øvrigt Hannah Møller i finalen.
- Hun er fra december 2002, hvilket betyder, at det giver lidt udfordringer i junior-tiden, fordi man er lidt efter sin årgang, men hun er kommet godt i gang på ITF-ranglisten. I øvrigt er hun niece til Michael Tauson.
Elmer Møller, Skovbakken Tennis, årgang ’03
Holger Rune, HIK, årgang ’03
- De blev europamestre sidste år både indendørs og udendørs, hvilket må siges at være noget af en bedrift. Det gjorde ikke engang Wozniacki.
- I U12 spiller man kun med hold og ikke individuelt, så det var de to sammen som et hold, der blev europamester. De slog England og Spanien i finalerne.
- Begge drenge ligger pt. 13 på Europa-ranglisten. De er 1.års og dermed klart nummer 1 og nummer 2 i Europa i deres egen årgang. Op til 14 år er der ingen verdensrangliste, kun en Europa-rangliste, og de er de to bedste 2003’ere i Europa.
- De kommer altså til at starte 2017 som nummer et og to på Europa-ranglisten. At have nummer et og to på den samme rangliste er noget spanierne, tyskerne, russerne og englænderne ville give deres højre arm for.