Nye regler: Spillerne kan få blåt kort ved VM

Det internationale håndboldforbund har offentliggjort fire regelændringer, der første gang tages i brug ved VM i Danmark i december.

Anja Andersen blev i sin tid som både spiller og træner præsenteret for en del røde kort. I fremtiden kan spillerne nu også blive præsenteret for et blåt af slagsen. (Foto: © MOGENS FLINDT, Scanpix)

Nu risikerer håndboldspillere ikke længere kun at blive straffet med et gult kort, et rødt kort eller to strittende fingre.

Det internationale håndboldforbund (IHF) giver nemlig ved VM for kvinder i Danmark for første gang mulighed for at dommerne også kan præsentere spillerne for et blåt kort. Dette er en af fire regelændringer, der ser dagens lys ved den kommende VM-slutrunde.

De fire ændringer er følgende:

Tildeling af karantæne under kampen (blåt kort)

Når en spiller får et rødt kort, har der tidligere været tvivl om, hvorvidt forseelsen udløser karantæne eller ej. Nu går dommerne ud til observatøren, og sammen vurderer de på stedet, om forseelsen er grov nok til at udløse karantæne.

Passivt spil

I forhold til tidligere vil det til VM være sådan, at når varselstegnet for passivt spil er givet, har angriberholdet seks afleveringer, inden der skal afsluttes.

Hvis der bliver begået frikast efter eksempelvis tre afleveringer, har man derfor kun tre afleveringer tilbage, inden der fløjtes for passivt spil.

Usportslig optræden inden for det sidste halve minut

Reglen har vi allerede set taget i brug her i Danmark. En forseelse, der straffes efter denne regel, giver rødt/blåt kort. Det nye er, at man ikke længere kan vælge mellem at få bolden eller et straffekast.

Fremover giver en sådan forseelse altid straffekast til det forurettede hold. Samtidig har IHF ændret perioden fra at gælde det sidste minut af en kamp til nu kun at gælde de sidste 30 sekunder.

Spil syv mod seks

Man må nu spille syv mod seks, uden at den syvende markspiller skal have målmandstrøje på. Det medfører, at det er frit, hvilken spiller der må løbe ud og skifte med målvogteren.

Det gør vejen til udskiftning meget kortere, da det som regel vil være den spiller nærmest bænken, der vil løbe ud og lade sig udskifte. Det vil højst sandsynligt bevirke, at rigtig mange hold vil benytte sig af muligheden for at spille syv mod seks.

Det vides endnu ikke, om ingen, nogle eller alle reglerne vil blive benyttet under EM for herrer i januar, men reglerne træder i kraft på verdensplan fra 1. juli 2016.