PORTRÆT Danmarks stille stjerne: Jeg har det godt med at være i baggrunden

Kasper Dolberg sætter sig ikke mål, men har i stedet store drømme.

19-årige Kasper Dolberg blev udlært i Silkeborg IF, inden han skiftede til hollandske Ajax. Her fik han debut i sommer, og siden er målene faldet slag i slag for den danske angriber. (Foto: © Ulla Myrhøj/Scanpix/Familiefoto, Ulla Myrhøj/Scanpix/familiefoto)

Første gang Kasper Dolberg lavede tunnel på mig, var han otte år gammel. Anden gang var to minutter senere. Ikke noget med at grine, hovere eller håne. Den lille knægt tog bare bolden, sparkede den imellem mine ben, vendte om og gjorde det igen.

Allerede som 4-årig var Kasper Dolberg ofte at finde i haven med bold. (Foto: © familiefoto, Familiefoto)

Talentet kunne ingen være i tvivl om. Slet ikke en råkold eftermiddag i november, hvor pigerne i SFO’en samledes om at lægge perler og tegne, mens drengene stod som sild i en tønde omkring Playstation-alteret og den igangværende FIFA-kamp mellem Ronaldinho og Thierry Henry.

Men Kasper Dolberg var hverken foran fjernsynet eller perlepladen. Han sjoskede alene rundt på grønsværen bag Voel Skole med Select-bolden ved fødderne. Tog et enkelt ryk, gik i stå igen, lidt fjern i tankerne med efterårsblæst i håret. Og så pludselig, BUM, et kort aftræk og bolden var placeret eftertrykkeligt i målet.

I maj 2015 fik Kasper Dolberg sin Superliga-debut for Silkeborg mod Brøndby. Her i duel med nuværende Brøndby-anfører Johan Larsson. (Foto: © Ulla Myrhøj, Ulla Myrhøj)

For to uger siden blev Kasper Dolberg 19 år gammel, og der er sket meget på det årti. Den gyldenblonde angriber har både fået sin Superliga-debut for Silkeborg IF, han er blevet købt af den hollandske storklub Ajax, han har scoret i sin debut i Champions League-kvalifikationen, lavet fire mål i Æresdivisionen og fået debut på det danske U21-landshold. Mange ændringer og store skridt i en teenagers liv.

Lader støvlerne tale

Alligevel har Dolberg på formået at forblive sig selv. Han er stadig den ydmyge og beskedne unge mand, der hellere tier end taler, og helst bruger fødderne, hvis der endelig skal tales. Sådan har det altid været, og der er ikke noget, der tyder på, at det ændrer sig.

- Jeg er stille og rolig og ikke en type, der råber op og gerne vil høres. Jeg har det godt med bare at være lidt i baggrunden. Der kan selvfølgelig også være gang i mig, men det er mere, når jeg er sammen med mine tætteste venner og min familie. Jeg har ikke behov for at råbe op, siger Kasper Dolberg.

Fire unge Silkeborg-spillere i 2014. Fra venstre Robert Skov, Christian Sørensen, Jeppe Illum og Kasper Dolberg. (Foto: © Ulla Myrhøj, Ulla Myrhøj)

Den opfattelse deler man i Silkeborg IF. Peder Knudsen var sportschef, da Dolberg blev solgt til Ajax, men har også arbejdet meget med talenterne i klubben, og han ser den beskedne tilgang som noget godt.

- Han er nok lidt en stille person, men jeg oplever ham ikke som sky. I hvert fald ikke på banen. Det var ikke ham, der råbte højest i omklædningsrummet, men han var altid klar til en samtale, og han kan også svare for sig. Han er en god dreng og intelligent fyr. Måske var han lidt stille, men hos os har han jo også tit været sammen med nogle, der var ældre, og så skal man jo også lige tænke sig om, ind man råber op. Det er kun en god ting, synes jeg. Han lod støvlerne tale i stedet, siger Peder Knudsen.

Kasper Dolberg med sin far Flemming Rasmussen. Begge stille og rolige gemytter, skal man tro dem selv. (Foto: © familiefoto, Familiefoto)

I barndomshjemmet i Voel kan Kasper Dolbergs forældre kun bekræfte den rolige personlighed, og faderen Flemming Rasmussen må nok også indrømme, at sønnike slægter ham på, hvad angår det stille gemyt.

- Som forældre har vi nok taget tingene meget roligt. Jeg ville nok også få at vide, at jeg ikke siger så meget. Det kan godt være, han har noget derfra. Men sådan er Kasper altså bare, og jeg tror ikke, det bliver så meget anderledes, siger Flemming Rasmussen.

-Han kan godt virke som om, at han er lidt ligeglad, nonchalant eller kold, men man skal ikke tage fejl. Når han har noget konkurrence på banen, så tænker han inderst inde, at den modstander skal han nok komme forbi.

Dansk støtte i Ajax

Netop konkurrencen på banen i kamp og træning er meget intens i en klub som Ajax. Den hollandske hovedstadsklub med de stolte traditioner for talentudvikling købte Kasper Dolberg i Silkeborg i januar 2015, men det var først den 1. juli samme år, at han skiftede og flyttede til Amsterdam.

I Ajax’ elitetalentmiljø mødes adskillige unge spillere fra hele verden og får chancen for at tage skridtet til det forjættede liv som professionel fodboldspiller. Mange har tidligere knækket nakken i den ekstreme konkurrence med de andre talenter, hvor fodbolden for visse spilleres vedkomne er bedste mulighed for et succesfuldt liv. For Dolberg har konkurrencen dog været en spændende og motiverende udfordring.

På Ajax-holdet har Kasper Dolberg selskab af danske Lasse Schøne. Her ses de to ved en sommertræning i juli i år. (Foto: © VI-Images, 2016 VI-Images)

- Jeg har også hørt en masse historier, men sådan har jeg ikke oplevet det i Ajax. Måske er det fordi, der er begyndt at komme så mange talenter op, at klubben er blevet god til at tage imod de unge spillere. Både trænere og de andre spillere. Selvfølgelig er der kamp om det, og der bliver gået til den til træning, for man vil jo gerne starte hver gang, men det er nok blevet bedre, end det var engang, siger Dolberg.

Og så skader det jo nok heller ikke integrationen i det hollandske, at klubben allerede råder over en jævnaldrende dansk spiller i Markus Bay, der skiftede fra Brøndby til Ajax i 2013, og således kender omgivelserne i forvejen.

- Jeg har brugt Markus rigtig meget. Vi har brugt meget tid sammen, og det har været rigtig dejligt at have en, man kan lave noget med og hygge sig med. Jeg har da også nogle gode venner på førsteholdet, men her kan man snakke dansk sammen, og det betyder rigtig meget, siger Kasper Dolberg.

Store drømme, ikke målsætninger

En karriere som professionel fodboldspiller kræver, at man har ambitioner. Hvis man ikke vil det nok, er der andre spillere, der vil det mere, og så sakker man bagud. Sådan synes mekanismerne at være i et hårdt konkurrencemiljø, men der er forskellige måder at gå til opgaven på.

- Jeg vil være topscorer i Premier League, topscorer ved VM, og inden for fem år vil jeg være blandt de bedste angribere i verden. Tro mig, det vil ske, sagde Nicklas Bendtner, da han var på Dolbergs alder og spillede i engelske Arsenal.

Sammenstillet med det citat virker Kasper Dolberg nærmest som Nicklas Bendtners diametrale modsætning, hvad angår personlighed. Dolberg drømmer også stort, men han holder det for sig selv, og det er nok den store forskel.

Kasper Dolberg er ikke meget for målsætninger, men han havde næppe drømt om, hvor hurtigt karrieren skulle tage fart. Her hilser han på fansene efter sin sidste kamp for Silkeborg. (Foto: © Ulla Myrhøj, Ulla Myrhøj)

- Selvfølgelig har jeg nogle store drømme, men jeg har bare ikke det behov for at fortælle hele verden om dem. Der er nogen, som har et behov for at fortælle, at de selv tror, de kan blive verdens bedste, men det har jeg ikke. Det betyder ikke, at jeg mangler tro på egne evner, jeg har bare aldrig haft behov for at fortælle om det, siger Kasper Dolberg og differentierer nøje mellem drømme og målsætning.

- Jeg har selvfølgelig nogle drømme, men jeg synes, det er svært at sætte sig mål, for man ved aldrig, hvad der sker i fodboldverdenen. Det tror jeg egentlig, man skal passe på med. Jeg har drømme, men jeg lægger ikke planer for, hvad der skal ske om et, to eller tre år.

Power og eksplosivitet

Hvad er det så et 19-årigt Ajax-stjerneskud fra den lille by Voel uden for Silkeborg drømmer om? Ganske beskedne og egentlige ret realistiske ting er svaret – og i hvert fald et stykke fra Bendtner-kategorien.

Som barn skiftede det nærmest hver dag, hvilken klub Kasper Dolberg holdt med. Her er han fuldt Juventus-sæt. (Foto: © familiefoto, Familiefoto)

- Drømmen er at spille for det danske landshold og at spille i nogle store klubber i Europa. Ellers er drømmen bare at blive så god, som jeg overhovedet kan. Det er dét, jeg går og drømmer om, og ikke så meget andet, siger Dolberg.

Men enhver 19-årig knægt med et par fodboldstøvler kan jo drømme om landsholdet og en professionel karriere. Talentet er det lod, der giver drømmene tyngde, og hos Dolberg består talentet af både fysik og mentalitet.

- Som mange andre startede han, da han var tre-fire år, og vi spillede ude i haven. Han har aldrig kunnet lade være. Det var altid og hele tiden. Jeg kan ikke mindes, at han nogensinde har sagt ’i dag gider jeg ikke’, når han skulle til træning. Han har nydt det hver dag, fortæller Kaspers far, Flemming Rasmussen.

- Han er ret hurtig på de første meter, rimelig eksplosiv. Og det er på trods af hans størrelse, for han er jo 1,87 nu. Sådan var det også, da han var mindre. Han gjorde et eller andet, så det gik stærkt de første fem meter, siger Flemming Rasmussen og bakkes op af Silkeborg IF’s Peder Knudsen:

Kasper Dolbergs forcer er blandt andet fysikken og den måde, han glider med bolden. Her er det den tidligere AaB-anfører, Thomas Augustinussen, der bliver overfor for en skarp vending i en reserveholdskamp. (Foto: © Ulla Myrhøj, Ulla Myrhøj)

- Han har en måde at bevæge sig på med stor speed, og så har han et helt specielt touch på bolden. Han har bare en power ud over det sædvanlige og et glid med bolden. Der er mange ting ved Kasper, der er unikke, siger Knudsen.

Den næste store angriber?

Kasper Dolbergs talent og gennembrud som fodboldspiller sættes der en fed streg under for hver kamp, han spiller, og selvom uheldige småskader har betydet, at det kun er blevet til 30 minutters spilletid på U21-landsholdet, har A-landstræner Åge Hareide bekræftet, at han holder øje med Dolberg og følger hans udvikling med stor interesse.

Gode angribere har været en notorisk mangelvare på landsholdet, hvor alternativerne til Nicklas Bendtner de seneste år har været få og utilstrækkelige, og derfor har mange roligans indstillet kikkerten på unge Dolberg, der smilende og uden de store fagter hamrer målene ind i Æresdivisionen og Europa League.

Det kunne godt ligne, at en vaskeægte dansk fodboldstjerne er ved at tage form et sted i det sydlige Amsterdam. Man har i hvert fald lov at håbe, at Kasper Dolberg er et navn, der kommer til at stå på ryggen af otte-årige børn, mens de løber rundt i novemberblæsten og sparker bolden igennem benene på en chanceløs pædagogmedhjælper.

Man har lov at håbe.