DIF og Team Danmark støtter DBU i konflikt: Spillerne er ansat af klubberne

Spillernes krav i de sammenbrudte forhandlinger med DBU er uacceptable, mener Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark.

Overenskomstforhandlingerne mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen gældende for U21- og kvindelandsholdet er brudt sammen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Tirsdag aften brød forhandlingerne om en ny landsholdsaftale mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen gældende for U21- og kvindelandsholdet sammen.

De to parter har siden efteråret 2016 forhandlet om en landsholdsaftale, men parterne har ikke kunnet blive enige.

En af knasterne i forhandlingerne er et krav fra Spillerforeningen, der repræsenterer spillerne, at spillerne skal ses som arbejdstagere i landsholdsregi, mens DBU skal stå som arbejdsgiver.

Det vil DBU ikke acceptere, og unionen peger på, at det er klubberne, der er spillernes arbejdsgivere.

Det får unionen nu opbakning til fra Danmarks Idrætsforbund (DIF).

- I forhold til om landsholdsspillere skal karakteriseres som arbejdstagere, så er vi inde og røre ved noget helt principielt for os og vores forbund, siger DIF’s direktør Morten Mølholm Hansen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Spillere er og skal være ansat i klubberne. Det er der, de har deres daglige tilhørsforhold. De skal ikke være ansat to steder, og man kan ikke sidestille at være udtaget til et landshold med et klassisk arbejdstager/-giver-forhold, siger Mølholm.

DIF vil ikke blande sig i de enkelte elementer, der skal forhandles i den kommende landsholdsaftale, men understreger, at det at repræsentere et landshold ikke kan sidestilles med at være ansat i en klub.

- At spille for landsholdet er et tilbud til nogle få udvalgte om at repræsentere de rød/hvide farver, og det kan ikke sidestilles med en spillers tilknytning til en klub. Det gælder i forhold til DBU og i forhold til vores andre specialforbund, siger Morten Mølholm Hansen.

Team Danmark bakker DBU op

Team Danmark er på linje med DIF om opbakningen til DBU.

- Det er et tilbud at være på et landshold, og man kommer ikke i et arbejdstager-arbejdsgiverforhold af at repræsentere sit land, siger Lone Hansen, direktør for Team Danmark i en pressemeddelese.

- Det er ikke en ny diskussion, hvorvidt man bliver arbejdstager af at være på et landshold, men det er principielt for dansk eliteidræt, at atleter er ikke er i et ansættelsesforhold med deres specialforbund. Det vil have store konsekvenser for den succesrige model, vi har udviklet for dansk eliteidræt, hvis specialforbundene skal til at være arbejdsgivere for de bedste atleter, siger Lone Hansen.

Lone Hansen opfordrer DBU og Spillerforeningen til snarest muligt at sætte sig til forhandlingsbordet igen.

- Vi har alle en interesse i, at dansk eliteidræt forsat bevæger sig i den rigtige retning. Vi er mindre nation i international målestok, og vi har ikke råd til at miste momentum i talentarbejdet og udviklingen af vores verdensklasseatleter, siger hun.

Den nuværende aftale for de to landshold udløb tirsdag ved midnatstid, og en uafklaret situation kan få konsekvenser for kvindelandsholdets to forestående landskampe, testkampen mod Holland næste fredag og VM-kvalifikationskampen mod Ungarn fire dage efter.