Big data skal hjælpe Danmark ved VM

DBU går i tyskernes fodspor. Millioner af data kommer under lup for at sikre Danmark sportslig succes.

Danmark fik en god afsked inden VM i Rusland med en 2-0-sejr over Mexico. På lørdag går det for alvor løs, når landsholdet møder Peru. (Foto: © Lars Møller, Scanpix)

Hvor ofte trækker Antoine Griezmann ind i banen fra kanten? Hvor mange kilometer løber Perus angribere i kampens sidste tredjedel? Og hvor placerer Australiens Tim Cahill sig oftest, når han pander bolden i netmaskerne?

Det ser ud til at blive nemmere for det danske herrelandshold at få svar på spørgsmål som disse ved den forestående VM-slutrunde i Rusland.

Landsholdet har nemlig taget big data i brug for at ruste sig bedre til modstanderne, der står mellem Danmark og en billet til videre avancement ved VM.

Efterretningsarbejdet med scouts på tribunerne er nemlig suppleret af et hold analytikere, som - bevæbnet med computere - skal læse både danskerne og modstanderne ud fra millioner af data.

Dataanalyse er en fast del af moderne fodbold og skal blandt andet bruges til at sætte den bedste startopstilling, lyder det fra DBU forud for VM i Rusland.

Spillere bliver målt 25 gange i sekundet

Det klassiske tv-kamera oppe på den ene langtribune er i dag suppleret af snesevis af kameraer, som følger hvert et skridt, spillerne tager på grønsværen.

Hvert sekund bliver spillerne registreret på 25 parametre, hvilket giver i omegnen af tre millioner stykker data efter en given fodboldkamp, fortæller Jakob Høyer, som er kommunikationschef i DBU.

- Der er ingen tvivl om, at brugen af data bliver vigtigere og vigtigere i fodbold, siger han.

- Vi har et stort udbytte af al den data, vi kan trække både på den danske spillere i forhold til deres form og løbemønstre, men også i det forberedende arbejde, vi laver om modstanderne, siger han.

- Det handler om evnen til at få brugen af data til at gå op i en højere enhed med det spillermateriale der er og kæmpe for det bedst mulige resultat på banen, lyder det fra Jakob Høyer.

De udsendte danske spejdere, som følger modstanderne fra tribunerne i Rusland, er derfor suppleret af et hold analytikere.

Herunder landsholdets præstationsanalytiker, Mounir Akhiat, som har brugt omkring et halvt år på forberedelserne til den store slutrunde, hvor grupperivalerne Frankrig, Australien og Peru er kommet under lup.

- Og hvis jeg kender ham ret, er han også begyndt at lægge data til side angående herrelandsholdets potentielle modstandere, hvis vi går videre fra gruppespillet, lyder det fra Jakob Høyer.

Konceptet har vokseværk

Big datas indtog i fodboldens verden kom for alvor på folks læber efter Tysklands sejrsgang ved sidste VM, hvor det blandt andet blev til en knusende 7-1-sejr over værtsnationen Brasilien i en chokerende semifinale.

Her kom det frem, at tyskerne havde samarbejdet med analysefirmaet SAP om at gøre big data til en integreret del af kampforberedelserne.

I dag er dataanalyse en fast del af redskabskassen, lyder det fra DBU, som sidste år ansatte præstationsanalytiker Mounir Akhiat til at styrke brugen af data i DBU-regi.

Brugen af data var eksempelvis en vigtig del af forberedelserne til landsholdets vitale kampe mod Irland, som sendte Danmark til VM, lyder det fra DBU.

Her analyserede man blandt andet alle spillernes højintensive løb for at se, om der var udsigt til træthed ved returkampen i Dublin blot tre dage efter kampen i Parken.

Så kunne landsholdets fysiske træner blandt andet konstatere, at irske James McClean nok ville opleve et dyk på grund af træthed fra første kamp.

I forbindelse med VM bør landsholdet tilmed have fået en saltvandindsprøjtning på analysedelen. DBU får nemlig udvidet deres adgang til data som led i deres sponsoraftale med Danske Spil. Her finansierer spiludbyderen DBUs adgang til data fra et internationalt dataselskab.

- Samarbejdet bygger videre på det, vi har arbejdet med i et stykke tid hos DBU, nemlig at bruge data som en meget integreret del af vores landsholdsfodbold, så vores træner får mere viden vores egne spillere såvel som modstanderne, siger Jakob Høyer.

Derudover har landsholdet også indgået et samarbejde med it-virksomheden KMD i arbejdet med data, som de kalder "den 13. mand".

Data-analysen er kommet for at blive

Denne brug af data er ikke til at komme uden om, lyder budskabet fra Danske Spil.

- Data i alle afskygninger er blevet en del af fodboldverdenen. Der er flere kameraer, som overvåger, og der er flere, som sidder og registrerer data på de her kampe. Vi har indgået det her samarbejde, fordi vi synes, at det danske landshold gennem DBU skulle have mulighed for at være stærkere rustet på området, siger Niels Folmann, administrerende direktør i Danske Licens Spil.

Han anerkender dog, at sportslig dansk succes sandsynligvis også kommer spiludbyderen til gode.

Dansk succes betyder vel, at flere spiller, og så bliver det en god investering for jer? - Det gør det helt sikkert med mindre, at spillerne snyder os, og udfaldet ikke går vores vej, siger han.