Bjarne Riis begik ledelsessvigt som holdejer på Team CSC, hvor han havde kendskab til doping blandt sine ryttere.
Det konkluderer Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund i en længe ventet og netop offentliggjort rapport om doping inden for dansk cykelsport.
Nye løgne
Da Riis i 2007 indrømmede, at han benyttede doping på vej mod de største triumfer i sin aktive cykelkarriere, afviste han, at der foregik doping på Team CSC. Men det var altså en løgn.
Riis og to andre tidligere mellemledere på Team CSC, Johnny Weltz og Alex Pedersen, har overfor Anti Doping Danmarks undersøgelsesgruppe indrømmet, at de havde kendskab til doping på mandskabet uden at reagere.
Weltz har desuden indrømmet at have deltaget i levering af doping.
Bjarne Riis og Johnny Weltz har gennem flere år været belastet af udsagn fra den tidligere Team CSC-kaptajn Tyler Hamilton, der i en bog fra 2012 meget detaljeret hævdede, at Riis var involveret i amerikanerens brug af doping.
Ny indrømmelse
Tyler Hamilton kørte for Bjarne Riis fra 2002 til 2003 på det daværende Team CSC. Senest har også Nicki Sørensen indrømmet, at han dopede sig i de første år på det daværende danske cykelhold, der i dag hedder Tinkoff-Saxo.
- Desværre har undersøgelsen afdækket, at dopingmisbruget på Team CSC ikke kun kan lastes enkelte af rytterne.
- Ledelsen med Bjarne Riis som den øverste ansvarlige har som minimum haft kendskab til doping på holdet, men undlod at gribe ind, siger direktør for Anti Doping Danmark, Michael Ask.
- Det er helt uacceptabelt. Man har som leder et særligt ansvar og en handlepligt, som de efter vores opfattelse ikke har levet op til, fastslår han.
Slipper for rettergang
Undersøgelsesgruppen konkluderer, at Bjarne Riis og de øvrige lederes manglende indgriben over for doping på cykelholdet er strafbar. Men Riis og co. slipper for yderligere rettergang.
- Da forholdene ligger uden for forældelsesfristerne, kan vi ikke rejse dopingsager, siger Michael Ask.
Den tidligere cykelstjerne Michael Rasmussen er blandt de ryttere, der har fremlagt al sin viden om doping inden for dansk cykelsport.
Anti Doping Danmarks undersøgelsesgruppe konstaterer, at adskillige andre ryttere har overtrådt antidopingreglerne, men at overtrædelserne også ligger uden for forældelsesfristen.
Rapporten kommer med en række anbefalinger til det fremtidige antidopingarbejde i cykelsporten. Blandt andet anbefales det, at gennemføre kontroller om natten ved begrundet mistanke om doping.
Bjarne Riis er ikke længere involveret inden for cykelsport, efter at han tidligere på året stoppede som manager hos Tinkoff-Saxo.
/ritzau/