Beats, rytmer og kodning.
Glem alt om klassiske instrumenter og skønsang, når DR-vært Sofie Østergaard sammen med den kodestærke ekspert Martin Exner finder rytmen, skaber beats og leger med forskellige challenges. Til september skal flere hundrede elever sammen skabe et beat, der slår benene væk under de fleste.
- Vi inddrager eleverne, så de bliver underholdt og har det rigtig sjovt - og samtidig lærer en masse. Jeg elsker deres lyst til at lære og mærke deres energi, når vi laver et kæmpestort teknologi-fællesskab med ultra:bit, siger Sofie Østergaard, som har stået i spidsen som vært for ultra:bits læringsevents siden 2018.
ultra:beat-eventet besøger Aalborg, Silkeborg, Vejle, Svendborg, Næstved og Roskilde i uge 36-38. Se de specifikke datoer og tilmeld din klasse her.
Børn knækker koden hurtigt
Til ’Find dit ultra:bit’ bliver eleverne udfordret på deres viden om lyde. De får at se og mærke, hvordan teknologien er en integreret del af deres dagligdag, og at de med enkle greb kan forvandle den til musik.
Eventet er skabt på børnenes præmisser, hvor leg og læring er i højsædet, når vi stiller skarpt på teknologien:
- Jeg har arbejdet med programmering i børnehøjde i mere end ti år, og børn har bare lettere ved at lege og være kreative, og det er lige præcis det, man kan med teknologi. De har en meget mere intuitiv og fri måde at lære på end vi voksne. De er generelt bare hurtigere til at knække koden, fortæller Martin Exner, medvært på ultra:beat og IT-didaktisk konsulent ved Center for Undervisningsmidler (CFU)
Det bliver underholdende og lærerigt, når eleverne skal bruge teknologien og kroppens bevægelser til at skabe rytmisk musik i fællesskab.
Fortsæt kodefesten i klasselokalet
Sammen med eventet udgiver DR Lær undervisningsforløbet ’Find dit ultra:beat’, som henvender sig til musik på mellemtrinnet. Forløbet udgives fredag den 30. juni på dr.dk/skole. Find forløbet her.
Undervisningsmaterialet kan også anvendes i klasser, som ikke har mulighed for at deltage i det fysiske event. Klassen behøver ikke have adgang til en micro:bit for at kunne bruge materialet.
Kreativitet og kritisk stillingtagen til teknologi
Læringsindsatsen ultra:bit har siden 2018 haft som ambition at inspirere børn i 4.-8. klasse til at blive mere end teknologibrugere og styrke deres kreativitet til at kunne skabe med teknologi – og tage kritisk stilling til den.
Skoler, der ikke tidligere har været med, har stadig mulighed for at deltage. Center for Undervisningsmidler (CFU) tilbyder nemlig en gratis, online introduktion til projekt ultra:bit. Kurset klæder lærere på til at arbejde med kodning af BBC micro:bits i skolerne. Se mere her.
Om ultra:bit
- •
DR, Center for Undervisningsmidler (CFU) og Astra står bag læringsindsatsen ultra:bit, som er støttet af Industriens Fond.
- •
ultra:bit består af en kombination af børneprogrammer på DR Ultra, digitale undervisningsforløb på DR Skole og en hel række undervisningsaktiviteter.
- •
I 2018 tilmeldte 1450 skoler over hele landet sig – ud af ca. 1600 grundskoler i Danmark.