Grand Prix-fest for døve på Ramasjang

Ramasjang er stedet, hvis man i de kommende dage vil følge Eurovision Song Contest på tegnsprog.

Lighthouse X fra Danmark kan blandt andet ses på tegnsprog torsdag på Ramasjang klokken 21.00. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, DR)

Normalt lægger de populære værter på DRs Ramasjang-kanal sig til at sove klokken 20.00, men i de kommende dage skal de være længe oppe. Tirsdag, torsdag og lørdag fra klokken 21.00 bliver Ramasjang forvandlet til en sand Grand Prix-fest-kanal for døve. DR fortsætter traditionen med at sende Eurovision Song Contest (ESC) for døve – en tradition, som DR selv var med til at lancere under stor mediebevågenhed i 2014, da DR stod for at arrangere den internationale melodikonkurrence på Refshaleøen i København.

”Vi håber, at vi med vores egen produktion i 2014 har fået sat gang i en tradition, der hvert år sikrer, at tegnsprogsbrugere kan følge ESC. Sidste år valgte østrigsk TV heldigvis at fortsætte med ideen, og det samme gør svenske SVT i år,” forklarer chefkonsulent Jan Rosendal fra DR Medier, der samtidig er redaktør for DRs programmer på tegnsprog. Svensk TV leverer den færdige produktion på internationalt tegnsprog, og seerne vil både kunne få håndtegn på første semifinale tirsdag klokken 21.00-23.00, under anden semifinale torsdag fra klokken 21.00-23.00, hvor danske Lighthouse X er med, samt lørdag aften fra klokken 21.00-cirka 00.20, hvor mange sikkert håber, at den danske sang ’Soldiers of Love’ stadig vil lyde.

Ole Tøpholm er der også

”Normalt sender DR tegnsprogstolkede nyhedsudsendelser og magasiner på Tegnsprogskanalen, men da vi kun har kanalen til rådighed hver dag fra klokken 17.00-21.00, vælger vi at lægge Grand Prix-festen for døve på Ramasjang, hvor der ikke bliver sendt andet på det tidspunkt,” forklarer Jan Rosendal.

Som en service til hørende pårørende vil det også være muligt at høre speaken fra DRs kommentator i Stockholm, Ole Tøpholm, på Ramasjang.

De tre Grand Prix-shows fra Stockholm bliver også sendt på DR1 alle dagene. Her er det muligt at slå undertekster til på side 398. Sammenlangt sendte DR sidste år 776 timers TV på tegnsprog mod 735 timer året før.