DR K fortæller rigsfællesskabets historie

DR K ser på den umage treenighed – Danmark, Grønland og Færøerne. I århundreder har vi været knyttet sammen i et rigsfællesskab, men hvad binder os egentlig sammen?

Det umage fællesskab mellem Danmark, Grønland og Færøerne er udfordret. Mange grønlændere og færinger føler, at Danmark stadig har for stor indflydelse på deres samfund, og de ser nye perspektiver. (Foto: © framegrab, (c) DR)

I århundreder har Danmark, Grønland og Færøerne været knytte til hinanden i et rigsfællesskab, men fællesskabet gennemgår i disse år store forandringer og der sættes spørgsmålstegn ved, hvad vi – udover kongehuset – har tilfælles.

Klimaforandringer og globalisering skaber nye muligheder

Vores sprog, kultur og natur ligger milevidt fra hinanden. Samtidig opstår der nye muligheder for selvstændighed for Grønland og Færøerne i takt med, at klimaforandringer og globalisering ændrer levevilkårene i hele Arktis. Blandt andet bliver olie, gas og mineraler lettere tilgængelige i området. Det skaber nye muligheder for Grønland og Færøerne. Muligheder, der ikke nødvendigvis harmonerer med den måde Rigsfællesskabet hidtil har fungeret på og diskussionen om fællesskabets indhold og eksistens bliver stadig mere påtrængende.

I ’Rigsfællesskabets historie’ ser DR K gennem seks afsnit på den historiske baggrund for og udvikling af rigsfællesskabet. Den historie, der skaber grundlaget for det fællesskab, vi har nu, og også kan være med til at øge forståelsen for de forandringer, der foregår i disse år.

”Historien om Rigsfællesskabet er en vigtig del af vores fælles baggrund, men mange af os kender kun brudstykker af historien. Med denne serie vil vi på DR K gerne give seerne en mulighed for at få mere viden om den historie vi i Danmark, Grønland og Færøerne er fælles om. Og dermed også skabe et perspektiv og en større forståelse for den aktuelle debat, der er omkring Rigsfællesskabet og dets fremtid,” siger Flemming Hedegaard, kanalredaktør for DR K.

Krigsskibe, konebåde, kongehus og Knud Rasmussen

I løbet af serien kommer vi hele vejen rundt i de tre landes fælles historie. Her er både kærlighed og sammenstød, oprør og opgør, begejstring og fascination. Her er fortællinger om krigsskibe, konebåde og grindedrab.

Vi ser på kongehusets rolle på Færøerne og Grønland gennem alle tider og kommer også omkring den nazistiske læge i Klaksvig. Her er fortællingen om knuste frihedsdrømme, Knud Rasmussen og magtspillet om de amerikanske baser. Vi kommer også omkring briternes indtagelse af Færøerne under 2. verdenskrig og Roosevelt, der ville købe Grønland af kongen.

Vi hører om hjemmestyre, selvstyre, olieboringer, uran og ikke mindst om den stadig mere aktuelle drøm om uafhængighed.

Første afsnit af ’Rigsfællesskabets historie’ kan ses på DR K d. 17. februar kl.21.30.