Der er godt gang i debatten om licensen lige nu. For skal den nuværende måde at opkræve licens på fortsætte, eller er der måske andre måder at gribe betalingen an på?
Det er noget af det, den kommende tids politiske diskussioner vil vise. Hele debatten kommer i et år, hvor det er 90 år siden, at DR sendte sin første licensopkrævning ud. Dengang var prisen 10 kroner om året, hvis man havde et krystal-radioapparat, mens man måtte slippe 15 kroner årligt, hvis man havde et såkaldt lampeapparat til at lytte til Statsradiofoniens dengang ene radiokanal.
I 2015, hvor man blandt andet får seks tv-kanaler, ni radiokanaler, dr.dk samt kor og orkestre fra DR, koster licensen 1230 kroner hvert halve år, og DR har ansvaret for licensopkrævningen på vegne af Kulturministeriet.
Men modsat hvad en del tror, er det ikke DR, der får alle pengene. Faktisk er det cirka 67 procent af beløbet, som DR Licens får indbetalt fra de næsten 2,4 millioner husstande, der er tilmeldt licensen, som bliver i DR og bliver brugt til at lave radio, tv, net og koncerter for.
DR står for at fordele pengene
Når DR modtager alle pengene fra licensindbetalingerne, bliver der først afregnet moms til staten, som dermed får 491,96 kroner i kassen fra hver licensbetalende husstand hvert år.
Derefter står DR for at fordele pengene efter nogle nøje fastsatte regler, som er fastsat i den medieaftale, som politikerne typisk laver hvert fjerde år.
TV 2-regionerne (TV Syd, TV 2 Østjylland, Lorry og så videre) får for eksempel ni procent - eller 228,90 af dine årlige licenskroner, to procent fra hver licensbetaler går til den relativt nytilkomne Radio24Syv, mens en procent går til, at der kan laves lokalradio- og -tv rundt omkring i landet.
Filmskole for unge
Hvad de færreste måske tænker på, når licensindbetalingskortet kommer, er, at der så også går penge til Station Next. De får lige knap tre kroner hvert år fra hver licensbetalende husstand.
Station Next er en filmskole for unge - og med kroner i ryggen fra licensen giver Station Next hvert år flere end 6000 elever mulighed for at producere film i realistiske omgivelser og med professionelle filmfolk som undervisere. Hele ambitionen er, at vi alle bliver lidt klogere på, hvordan man laver film, og hvor krævende det i grunden er.
Station Next er nu ikke det eneste film, du får for licensen, som er vedtaget af politikerne. Hvis du for eksempel for nylig har været i biografen for at se film som 'Comeback' med Anders W. Berthelsen i hovedrollen, Erik Clausens 'Mennesker bliver spist' eller 'Mænd og høns' med Nikolaj Lie Kaas og Mads Mikkelsen, har du faktisk også selv lidt været med til at finansiere dem.
Politisk er det bestemt, at DR skal bidrage til at styrke filmproduktionen - og det skal forstås sådan, at nogle af de opkrævede licenskroner skal gå til produktionen af spillefilm, kortfilm og dokumentarfilm. De seneste fire år har DR derfor bidraget med sammenlagt 213,1 millioner kroner til, at der kunne laves danske film og udvikles nye talenter. Regner man det ud på hver enkelt husstand, der betaler licens, svarer det til, at 11,17 af dine licenskroner i år går til at lave nye danske film.
15 kroner til pulje
Godt 15 af dine licenskroner går også hvert år til en såkaldt public service-pulje, som bliver administreret af Det Danske Filminstitut. Her kan alle andre end DR, de regionale TV 2-stationer og ikke-kommercielle lokal-tv-stationer, der får licenspenge i forvejen, søge om penge til produktion af dansk tv-drama, dokumentarprogrammer og public service-tv-programmer, der er målrettet børn og unge.
Public service-puljen har for eksempel været med til at finansiere dramaserier som 'Badehotellet' på TV 2 og 'Heartless' på SBS, men for eksempel også dokumentarprogrammer som serien 'Kvindestemmer' på dk4 og magasinprogrammet 'Novalisten' på Radio Nova.
Sidste år fik DR i alt 3,7 milliarder kroner i licens, TV 2-regionerne fik lige godt en halv milliard - eller 504 millioner kroner, mens Kulturministeriet med flere modtog i alt 207 millioner kroner af de licenspenge, som DR stod for opkrævningen af.
FAKTA: Sådan bliver de årlige 2460 kroner fra din husstandslicens fordelt
- •
DR - 1.641,37 kroner
- •
TV 2-regionerne - 228,90 kroner
- •
Lokale radio- og tv-stationer - 22,93 kroner
- •
Filmstøtteordninger - 11,17 kroner
- •
Station Next - 2,99 kroner
- •
Radio24Syv - 40,26 kroner
- •
Markedstest af nye DR-initiativer - 0,89 kroner
- •
Kulturstatistik - 3,89 kroner
- •
Public Service-puljen - 15,64 kroner
- •
Moms - 491,96 kroner