Den 16. maj fyldte tekst-tv 30 år. På trods af internet, tablets og smartphones lever den gamle pebersvend i bedste velgående. Se de gamle sider og tv-klip helt fra starten i 1983.
For 30 år siden åbnede DR op for det såkaldte 'teletext'. Det gav danskerne hidtil usete muligheder. Pludselig kunne folk selv bestemme, hvad de ville se, når de ville se det - og ikke når det passede Statsradiofonien at sende det.
Systemet var spritnyt set med danske 1983-øjne, men teknikken bag var opfundet allerede i 1973 i England. BBC lukkede dog ned for tekst-tv sidste år, og det engelsk 'Ceefax', som det blev kaldt, nåede at blive 38 år.
De dyre dekodere
I Danmark var det dog ikke lige til at få legoklodsgrafik i sit fjernsyn. For at modtage signalet skulle man have en såkaldt "tekst-tv-dekoder", som kunne koste op til 5.000 kroner. I 1983 kunne 30.000 danskere se tekst-tv, men allerede i 1986 havde 300.000 adgang.
Dorte Feldtskov var sekretær for Henning Schmaltz-Jørgensen, som indførte tekst-tv i DR. Hun har været med på sidelinjen af tekst-tv lige fra starten. Ifølge hende var grunden til succesen enkel.
"Man havde aldrig før oplevet, at man selv kunne vælge, hvad man ville se og hvornår. Hvis man havde læst nyhederne på side 110, vidste man alt det vigtigste," forklarer hun.
"Tekst-tv kan ødelægge familien"
Alt var dog ikke teknologisk fryd og gammen op til tekst-tv's lancering. I 1981 blev der lavet en såkaldt betænkning fra regeringen. I den overvejede politikerne og partierne om det overhovedet var en god ting at indføre tekst-tv i Danmark. Ifølge den var flere nervøse for, at tekst-tv ville kunne ødelægge familietiden.
"Indførelsen af teletekstsystemerne kan føre til, at familien får mindre tid til at være sammen i," står der i betænkningen, der også peger på, at familiemedlemmerne decideret kan komme op at toppes på grund af tekst-tv:
"Tekst-tv kan også risikere at skabe stridigheder inden for familien, med hensyn til hvad tv-apparatet skal bruges til."
I sidste ende blev der dog konkluderet, at det var lige så sandsynligt, at tekst-tv kunne "effektivisere informationsindhentningen" og derfor give familierne "overskydende tid at være sammen i."
Lever stadig i bedste velgående.
Trods diverse bekymringer fra politikerne blev tekst-tv en realitet, og det blev en forholdsvis stor succes. I dag kan stort set alle modtage tekst-tv, og i dag bruger 56 % af danskerne det ugentligt. Det svarer til 3.1 million danskere. Sidste år var det 64 %, der brugte det hver uge. Ifølge DRs medieforskning er faldet sket, da tablets, smartphones og så videre er ved at blive meget udbredt.
Chefen for tekst-tv Michael Arreboe er ikke overrasket over, at tekst-tv stadig er så poplært.
”Det er let tilgængeligt, og selv om det en platform med mange begrænsninger – eksempelvis kan der kun være 999 sider – så betyder enkelheden at det er uhyre enkelt at bruge.”
Tekst-tv i ny form
Michael Arreboe kan derfor heller ikke forestille sig hvornår tekst-tv i Danmark bliver lukket.
”Så længe, tekst-tv er så populært giver det ikke mening at lukke ned.”
Han tilføjer dog, at han er sikker på at der også vil være en slags tekst-tv om fem eller ti år, måske bare ikke som vi kender det.
”Jeg er sikker på, at der fra tv-apparatet også fremover vil være adgang til en parallel flade, spørgsmålet er blot hvordan den vil se ud.”
Det var helt præcist den 16. maj 1983 klokken 14.00, at der var premiere på DRs tekst-tv
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b051ea11f9d0d2091ae9d http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b051ea11f9d0d2091aea0 http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b0538a11f9d0d2091aeea