Tre robot-rumskibe skal levere varer til rumstation

Tre private virksomheder skal fra 2019 stå for at sende udstyr og mad til ISS.

Præsident Barack Obama besluttede allerede i 2010, at private virksomheder skulle involveres i transport af udstyr og forsyninger til ISS.

Torsdag aften udvidede det amerikanske rumagentur NASA deres brug af private virksomheder, der leverer udstyr og forsyninger til ISS, fra to til tre.

Organisationen offentliggjorde nemlig deres såkaldte Commercial Resupply Services (CRS-2), der er kontrakter for leverancer af mad og udstyr til den internationale rumstation. Fremover skal transporten varetages af selskaberne Orbital ATK, SpaceX og Sierra Nevada Corporation.

Det sker efter at CRS-1 var en succes. Private virksomheder blev involveret direkte i USA's rumprogram - og dermed forsyningen af ISS - på den amerikanske præsident Barack Obamas foranledning i 2010.

Det sidste firma er nyt i den sammenhæng, og deres genanvendelige rumskib Dream Chaser er da heller ikke færdigudviklet. Men NASA tror åbenbart på selskabet.

De nye kontrakter løber fra 2019 til 2024 og betyder, at de tre firmaer skal sørge for levering af varer og udstyr til ISS, fjerne skrald og andet fra rumstationen - og bringe laboratorieprøver tilbage til Jorden.

Kontrakterne træder i kraft med det samme og er som udgangspunkt på i alt 95 milliarder kroner.

Selskaberne har udviklet hvert deres ubemandede fartøj, som kan bringe en last til ISS:

1: Dragon

SpaceX er nået længst med deres Dragon. Rumskibet har allerede besøgt ISS og da det er genanvendeligt, kan det bringe genstande fra rumstationen tilbage til Jorden.

(© Nasa)

2: Cygnus

Orbital ATK's rumskib hedder Cygnus. Fartøjet har også besøgt ISS flere gange. Det kan ikke genanvendes, men kan fyldes med skrald og udtjente instrumenter og brænde op i atmosfæren.

(© Nasa)

3: Dream Chaser

Den genanvendelige Dream Chaser fra Sierra Nevada Corporation er endnu ikke færdigudviklet, men er meget ambitiøs. Rumskibet ligner en mini-udgave af NASAs rumfærge og skal efter planen kunne lande på en almindelig landingsbane.

(© Nasa)