Rundspørge: Hver anden gymnasieelev er afhængig af sociale medier

Mange unge ser sig selv som afhængige af de sociale medier, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, siger en ekspert.

Seks ud af ti gymnasieelever er afhængige af sociale medier, viser en rundspørge lavet af DR Analyse. Det er helt naturligt, slår ekspert fast. Foto: Colourbox. (© Colourbox)

Mobiltelefonen er klistret til hånden, og fingrene farer hen over skærmen. Instagram, Snapchat og vigtigst af alt Facebook bliver tjekket igen og igen, når gymnasieeleverne endnu en gang hiver deres smartphones op af lommen.

Mange unge kan slet ikke holde sig fra de sociale medier. Seks ud af ti gymnasieelever svarer i en rundspørge lavet af DR Analyse, at de er afhængige af sociale medier. Flere end 3500 elever på de gymnasiale uddannelser har deltaget i undersøgelsen.

- Det er blevet en så integreret del af de unges hverdag, at de slet ikke kan forestille sig en verden uden de sociale medier, for de er jo vant til at have dem, siger Gry Hasselbalch, der er projektleder i Medierådet for Børn og Unge.

Samtidig fortæller hele ni ud af ti unge, at en eller flere personer i deres omgangskreds er afhængige af de vanedannende sociale medier.

- Sociale medier bliver brugt ofte nu til dags, og det går ikke kun ud over skolen, men også samværet med familie og venner! Vi er ofte alene, selvom vi er sammen med en hel gruppe mennesker: vi sidder med hovedet i telefonen, tabletten eller computeren, skriver en elev i rundspørgen.

Sociale medier er en udvidelse af det sociale rum

De sociale medier er en del af den måde, som de unge relaterer sig til hinanden på socialt, forklarer Gry Hasselbalch.

- De sociale medier bygger videre på de sociale relationer, de unge har. Det er en udvidelse af det sociale rum, som de lever i. Og det forventes af dem, at de er til stede på de sociale medier, siger hun.

Særligt Facebook er tilsyneladende vanedannende, og tre ud af fire gymnasieelever i rundspørgen nævner det som et af de medier, de ville have sværest ved at droppe.

- Facebook er en stor del af den sociale infrastruktur, og på mange måder forstærker den de unges relationer, fortæller Gry Hasselbalch.

Det er på Facebook, man bliver inviteret til fest, lægger planer og bliver opdateret på hinandens liv. Det er lige før, man ikke er rigtige kærester, før det står på Facebook, forklarer Gry Hasselbalch, som har lavet mange interviews med unge om de sociale medier.

Ikke problematisk at være afhængig

Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting at være afhængig af sociale medier, mener projektlederen fra Medierådet for Børn og Unge.

- Det er kun problematisk, hvis man ikke føler, man kan håndtere det, og føler sig stresset af at være på de sociale medier, siger Gry Hasselbalch.

Afhængigheden kan eksempelvis ikke sidestilles med afhængighed af alkohol. Det svarer nærmere til, at mange voksne sikkert ville mene, at de er afhængige af internettet, fordi de for eksempel bruger internettet i deres arbejde.

At seks ud af ti gymnasieelever føler sig afhængige af de sociale medier, er et tegn på, at verden har ændret sig. De sociale medier er ikke bare underholdning, de er også praktiske kommunikationsredskaber.

- Når der bliver nævnt "afhængighed" af Facebook, lyder det meget negativt. Dette medie er bare så praktisk, at man har svært ved ikke at bruge det, skriver en elev i rundspørgen.

Man kan ikke droppe de sociale medier

Derfor kan de unge heller ikke bare droppe de sociale medier, hvis de skulle få lyst.

- De andre forventer, at man følger med. Hvis man ikke gør det, så går man glip af begivenheder, siger Gry Hasselbalch.

- Man kan ikke længere bare nøjes med at være fysisk social. Hvis man ikke er på eksempelvis Facebook, så mangler man den ekstra dimension, siger hun.