Problemløsning: Personlig kontakt er vigtigere end evner

DTU-forskning viser, at et hold løser problemer bedre, når folk har stærke personlige forbindelser til hinanden.

Stærke personlige kontakter er vigtigere end evner og personlighed, når man skal løse komplekse opgaver, viser forskning på DTU Compute. (Foto: © Edyta Pawlowska, Scanpix)

Når man skal løse en stor kompleks opgave sammen med andre, kan det være godt at sammensætte holdet ud fra, hvilke personlige relationer folk har til hinanden.

Det har nemlig større indflydelse på, hvordan holdet løser opgaven end de enkelte medlemmers viden og personlighed.

Det viser nye forskningsresultater fra DTU Compute, som netop er offentliggjort i Nature Scientific Reports.

Interne og eksterne forbindelser tæller op

Når man løser problemer inden for et konkurrencepræget miljø, er det underordnet, hvor mange mennesker, man kender eller netværker med. Det er graden af forbindelse, der tæller.

For jo stærkere personlige forbindelser et hold har, jo bedre er holdet, viser forskningen.

- Til vores store overraskelse er den vigtigste faktor for en gruppes præstation medlemmernes interne og eksterne forbindelser, siger lektor Sune Lehmann fra DTU Compute.

- Det er både vigtigere end medlemmernes tekniske evner og deres viden om opgaveemnet. Grupper med mange stærke links er altså bedre til at løse deres opgaver, siger han i en pressemeddelelse fra DTU.

Grupper under pres i konkurrencesituation

DTU Compute har udarbejdet undersøgelsen sammen med forskere fra MIT Media Lab.

Og man har taget udgangspunkt i et universitet, hvor studerende skulle arbejde med avanceret programmering og matematisk modellering.

De studerende blev udsat for en konkurrencepræget situation, og så sammensatte forskerne grupperne ud fra forskellige kriterier, og omdannede dem igen.

Fx sammensatte man grupperne ud fra fra hvem der på papiret så mest effektive ud, gruppemedlemmernes evner, og hvem der var gode venner uden at kende hinanden, og hvem der havde stærke personlige forbindelser.