London gør klar til stort forsøg med Internet of Things

I 2017 kan londonerne koble sig på et stort testnetværk, der skal vise, hvordan man kan forbinde alle teknologiske ting gennem internettet.

Billedet af BT Tower i London udsmykket med et juletræ i toppen er fra 2012. Tårnet måler 180 meter, og det er nu udstyret med LoRaWAN-teknologi til brug i et stort IoT-forsøg. (Foto: © Anthony Upton, Anthony Upton © Copyright 2013 og BT)

Næste år bliver hverdagen (formentlig) lettere eller i hvert fald smartere i London for de indbyggere og små og nystartede virksomheder som har sagt ja til at deltage i et stort gratis testforsøg med Internet of Things (IoT) - på dansk kaldet Tingenes internet.

Lokalsamfund og virksomheder er blevet bedt om at komme med ideer til, hvordan de vil kunne bruge IoT i deres hverdag og daglige produktion. Det, håber man, fremmer deres interesse for at bruge teknologien.

I 2017 åbner man så for smart city-netværket kaldet Things Connected.

IoT udveksler smarte data

IoT handler om at give flere enheder og tjenester i vores hjem og ude i byen adgang til at udveksle data via trådløst internet. Så alle ting bliver forbundet og gør hverdagen smartere for os.

Kaffemaskinen vækker dig, når morgenkaffen er klar, køleskabet fortæller, hvad du mangler at købe ind, ligesom opvarmning, lamper og sikkerhedssystemer styres gennem IoT. Den fremtid har fx Apple med deres ’Mit Hjem-applikationen’, der fulgte med styresystemopdateringen IOS 10, taget fat i.

Tilsvarende benytter virksomhederne IoT til overvågning, fjernbetjening og optimering af produkter og systemer.

BT Tower er gjort klar til IoT

London-netværket benytter LoRaWAN-teknologi, som er trådløs telekommunikation designet til at tillade langtrækkende kommunikation ved en lav bithastighed blandt de forbundne ting fx sensorer, der kører på batteri.

Dermed forlænger man batterilevetiden, og man skaber en billig løsning, der ifølge Things Connected fremmer IoT-applikationer.

British Telecom, BT, står for etableringen af 25 af de i alt 50 basestationer, der skal sikre, at LoRaWAN-teknologien virker. Og nu er det ikoniske 180 meter høje telekommunikationstårn i London BT Tower gjort klar til IoT-projektet, skriver telekoncernen i en pressemeddelelse.

Virksomheder og innovatorer kan selv teste, hvordan deres IoT-løsninger kan udnytte det kommende IoT-netværk på denne hjemmeside.

IoT i Danmark

  • I Danmark har Erhvervsstyrelsen i 2016 spurgt over 600 virksomheder om deres brug af IoT. 42 procent af dem bruger IoT-teknologi, men stadig kun på et ret basalt niveau. Det er især teknologier til overvågning, fjernbetjening og optimering af produkter og systemer. Mere avanceret anvendelse med kunstig intelligens, hvor produkterne lærer af omgivelserne og handler selvstændigt, bliver kun brugt ganske lidt.

  • Der bliver dog lavet forsøg med IoT. Beboerne i de tre øverste etager i EnergyLab Nordhavn i København bor i et intelligent hjem, hvor de styrer el, lys og varme og en række andre funktioner ved hjælp af smart-teknologi med sensorer. Til gengæld leverer beboerne data til storbylaboratoriet.

  • Projektet løber over fire år og får støtte fra det statslige EUDP – Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.

  • Fem danske byer (København, Aarhus, Odense, Aalborg og Vejle) er gået sammen med et stort Smart City-projekt kaldet City Pack, hvor de ved hjælp af ny teknologi, data og fælles udvikling vil gøre byerne mere bæredygtige, attraktive og effektive for deres borgere og erhvervsliv.

  • DTU i Lyngby har et center, der udelukkende arbejder med IoT.

  • Desuden har CITIES-projektet, landets største forskningscenter for smarte energisystemer, smarte byer og smarte boliger, udviklet en del løsninger i forhold til IoT.

Opdateret med flere IoT-eksempler fra Danmark.