KOMMENTAR Når nørder vil frelse verden

Kan teknologi gøre verden til et bedre sted at være?

Fotojournalist Rasmus Degnbol med sin hjemmebyggede kameradrone (Foto: © Henrik Føhns, Henrik Føhns)

I min sommerferie sad jeg i solen og lod tankerne flyve, mens jeg checkede Facebook. I strømmen af solskinsfotos af børn, der bader og sommerdrinks på terassen, dukkede noget anderledes op: Ole Tange - der er programmør og IT-politisk konsulent hos Prosa - skrev om SIN sommerferie, der blev tilbragt blandt gadebørn i Filippinernes hovedstad Manilla.

Han brugte 14 dage på at samle gadebørn op og tage dem med på computercafé for at lære dem at programmere. Hans drøm er at lave en IT-kostskole for hjemløse piger i 13-14 års alderen, så de kan få et IT-job af den slags, som det tager fire-fem år at uddanne sig til i Danmark.

På computercaféen bruger Ole gratis materiale fra websitet code.org til at undervise pigerne med. Når han får etableret sin skole vil han bruge undervisningsmateriale i form af video på nettet og selv fungere som vejleder.

Ole har helt klart brug for nogle flere sommerferier til at komme i mål, men projektet er en af de bedste ferier, jeg har hørt om længe.

Hjemmebygget drone fotograferer flygtninge

En anden feriehistorie, der dukkede op i min Facebookstrøm var fra fotojournalisten Rasmus Degnbol, der brugte sin ferie og 20.000 kr. på at bygge en drone, der er kraftig nok til at bære hans kamera.

Nu rejser han til Lesbos for at fotografere flygtningekatastrofen med dronen. Målet er at give et andet perspektiv på flygtningestrømmen, hvis omfang bliver lettere at forstå, når vi ser de store flygtningelejre oppefra. Samtidig samler han ind til organisationen Læger Uden Grænser.

Rasmus’ ferie bliver til arbejde det næste års tid.

Internetindhold til folk uden internet

I den virkelige verden efter ferien fandt jeg mig selv i et lille lettere rodet kontorkollektiv i Københavns nordvestkvarter. Her sidder Benjamin Bach og frelser verden helt uden at flytte sig fra skrivebordet og kaffekoppen. Han programmerer sitet KAlite, der er en off-line udgave af det kendte videoundervisningssite Kahn Academy.

Hovedparten af verdens befolkning har ikke adgang til internettet, men Benjamin og hans kollegaer i USA og Brasilien gør det muligt at sprede undervisningsvideoer og Wikipedia via USB-sticks og genbrugte computere til landsbyer uden internet i Afrika og Indien.

De laver også billige wifi-hotspots, så lærerne i landsbyskoler kan lave lokale netværk til brug i undervisningen.

Ildsjæle i teknologisk kamp for et bedre liv

Alle tre ildsjæle bruger billig eller gratis teknologi til at forløse et ønske om at gøre verden til et bedre sted med muligheder for at flere kan få et godt liv.

Som Benjamin bemærker overfor mig, så skaber vores teknologi velstand og tempo i vores del af verden på en måde, der fjerner os hastigt fra den del af verden, som intet eller kun ganske lidt har.

Så det er kun på sin plads, at vi giver lidt tilbage.