Her er Microsofts vilde computerbrille

Den nyskabende computerbrille HoloLens fra Microsoft lægger et digital lag henover virkeligheden.

Sådan kan verden se ud, når et digitalt lag bliver lagt oven på virkeligheden. (© Microsoft)

Da Microsoft i går aftes dansk tid holdt en flere timer lang Windows 10 præsentation, havde de en sjælden stor overaskelse i ærmet.

Et helt nyt produkt ved navn HoloLens, som bedst kan beskrives som en computerbrille, der kan kombinere virkeligheden med hologrammer.

Brillen er blevet udviklet i et hermetisk lukket lokale i den - ironisk nok - mest åbne bygning den 40 år gamle it-virksomhed har, nemlig deres besøgscenter.

I et vinduesløst rum i en kælder havde et lille team i bedste Apple-stil arbejdet i fem år på det tophemmeligt produkt, som altså i aftes for første gang så dagens lys.

Det kan brillen

Microsoft viste flere eksempler på hvad det er HoloLens kan.

Eksempelvis kan brillen bruges til at designe ting, med det tilhørende værktøjsmodul Holo Studio, hvilket de viste en demo af på scenen.

En quadcopter (drone) blev designet af en kvinde iført HoloLens alene via håndtegn i luften og stemmestyring.

Her kunne hun gribe ud efter virtuelle værktøjer og materialer, og bygge, forme og farve et 3D-objekt. Quadcopteren blev efterfølgende printet på en 3D-printer.

https://www.youtube.com/watch?v=fq1y5E-hvMw

Skypekonference med briller på

Flere af de tilstedeværende journalister fik efter præsentationen lov til at prøve, hvordan Skype kan bruges med computerbrillen.

Journalisterne skulle montere en kontakt, via instruktioner fra en mand der sad ved en Surface Pro 3 i et andet lokale, som blev tegnet henover deres virkelige synsfelt,.

Med digitale instruktioner lagt hen over de virkelige ledninger, kunne journalisterne på få øjeblikke selv montere kontakten, og dette blev af flere fremhævet som den største aha-oplevelse med den nye brille.

Anderledes end Virtual Reality

Ovenstående eksempel er præcist det der adskiller HoloLens fra Virtual Reality og Googles nu hedengange Google Glass.

Med HoloLens går man ikke ind i et digitalt parallelunivers som med Oculus (som Facebook købte for 2 milliarder dollars sidste år), og man skal heller ikke kigge væk fra virkeligheden som med Google Glass. I stedet blandes det digitale univers og virkeligheden.

Nogle vil kalde det augmented reality Microsoft kalder det holographics.

Med det tilhørende HoloStudio, kommer brillen med et værktøj som gør at brillen ikke kun fungerer som et middel til anderledes oplevelser, men giver brugeren et værktøj til at skabe nye ting.

Dermed adskiller Microsofts nye produkt sig markant fra de andre bud på en computerbrille, vi har set de seneste år.

Sådan ser HoloLens-brillen ud (© Microsoft)

Din stue bliver en spillebane

Computerspil er også en vigtig del af HoloLens DNA.

Microsoft har allerede lavet en demoudgave af spillet Minecraft (som de købte for 2,5 millliarder dollars sidste år), hvor rummet spilleren er i bliver transformeret til en Minecraft-verden.

Her fungerer bordene og væggene i det rum man fysisk står i som elementer der kan interageres med, og hvor man fx kan prikke hul i et virkeligt bord ind til en kunstig verden.

Skulle komme på markedet i år

HoloLens bliver ifølge Microsoft er et standalone produkt, og kræver hverken en smartphone eller anden computer for at virke.

Prisen på brillen er endnu ukendt, ligesom også den præcise udgivelsesdato er, men produktet skulle ifølge Microsoft komme på gaden omkring det officielle release af Microsoft 10, som forventes at blive i slutningen af 2015.

For en god ordens skyld skal det nævnes, at HoloLens stadig er en prototype og at det produkt journalisterne prøvede (som ikke måtte filmes) var en mere klodset udgave, der slet ikker var lige så finpudset, som det produkt Microsoft viste frem på scenen.