Fremtidens landbrug: Data fra jorden skal hjælpe landmænd

Data om fugtighed og temperatur skal "dyrkes" på linje med andre afgrøder, og gøre det meget nemmere at overvåge markerne.

Pycnos sensor-spyd er minimalistisk designet. Der er solceller og lysmåler på toppen, og resten er stort set bare hvid plastik. (Foto: © Anders Høeg Nissen DR Videnskab)

Det lille firma Pycno laver sensorer til gartnerier og små landbrug. Sensorerne samler data om jord og luft, og skal hjælpe landmænd med at blive klogere på deres afgrøders tilstand.

Sensorerne er meterhøje plastik-spyd med indbygget elektronik, som man stikker ned i jorden for at lave målinger af lys, temperatur og fugtighed.

- De mange data indsamles og videresendes, og kan bagefter bruges i let overskuelige visualiseringer, forklarer stifter og direktør Nahuel Lavino fra Pycno.

Harddisken på P1 mødte ham på konferencen Future of Food i London, hvor han fortalte om konceptet i den lille startup.

Den grundlæggende idé er, at jo flere data man får om afgrøderne, jo bedre er man i stand til at vurdere om de skal vandes eller sprøjtes, så man kan minimere ressourceforbruget, og høste fx sine agurker eller citroner på det optimale tidspunkt.

Nahuel Lavino håber derfor, at dataindsamlingen kan være med til at skabe et sundere og mere miljøventligt landbrug.

Skrabet design gør sensorerne nemme at bruge

Pycnos plastiksensorer er ganske minimalistiske, for det er meningen af de skal være nemme at bruge i hverdagen.

- Der er en plade med solceller på toppen, to små huller til temperatur og luft-måling og to knapper på sensoren, forklarer Nahuel Lavino.

Pladen med solceller forsyner elektronikken inden i spyddet med strøm, og fungerer samtidig som lysmåler, der kan fortælle hvor meget solskin planterne og jorden får.

Derudover kan Pycnos sensor-spyd måle temperatur og fugtighed, både i luften og i jorden.

Det sidste element i opstillingen er den trådløse indsamling af data fra de mange målinger.

Det fungerer på den måde, at de fleste sensorer bare er standardsensorer, som sender data til en 'mastersensor', der så står for at sende data ud på nettet via en mobilforbindelse.

Hvor mange man skal bruge af de to modeller afhænger af forskellige faktorer - nogle har én sensor per 5 hektar mark, andre har mange sensorer med kun 50 meters mellemrum, fx inde i drivhuse, siger Nahuel.

Opdag problemet før det udvikler sig

Nahuel Lavino kommer fra Argentina, hvor han i mange år hjalp til på sin families farm, men siden forfulgte han drømmen om en teknisk uddannelse inden for robotik og elektronik og havnede i London - hvor han altså idag kombinerer de to dele af sit liv i Pycnosensoren.

- Ideen med sensorerne er at kunne fortælle brugerne, at der er et problem på vej, før det udvikler sig, forklarer han.

Fra sine egne år på familiefarmen ved han, at selvom gartnere og landmænd har klaret sig uden netværksforbundne sensorer i mange år, så kan det være svært at at danne sig et godt indtryk af sine afgrøders tilstand bare ved at se på dem.

- Hvis planterne fx ikke får nok vand, så er det ikke sikkert man opdager det i tide, men først ser det når planterne bliver gule eller brune i bladene, og så er det måske allerede for sent, siger han.

Derfor er håbet hos Nahuel Lavino og hans kolleger i Pycno, at sensorerne, dataindsamlingen og ikke mindst analysen kan være med til at give farmerne ekstra viden - ikke nødvendigvis som erstatning for erfaring eller sund fornuft, men som supplement.

Landbrugssensorer er også forretning

Firmaet bag Pycno-sensoren er kun lige ved at komme op i gear. De har dog i størrelsesordenen 150 kunder rundt om i verden, med knap 500 sensorer tilsammen, siger Nahuel Lavino.

Ideen er at sælge sensor-sæt, inklusive SIM-kort så der kan sendes data afsted, men informationerne om jord og luft vil altid være gratis understreger Nahuel.

Pycnos næste skridt er dog at tilbyde - og sælge - en analyse og visualisering af de indsamlede sensordata, så man nemt kan forstå og handle på baggrund af informationen.

Men ideen er ikke, at de hvide plastikrør skal spredes på kornmarkerne i tusindvis - i hvert fald ikke i første omgang.

- Det er sensorerne stadig for store og dyre til - så de er tænkt til mindre brug, som fx plantager eller gartnerier med dyrere afgrøder, siger Nahuel.

Overvågning af afgrøder på Mars?

Pycno-sensorerne er måske bare en lille løsning på et lille problem, men Nahuel Lavino er ikke bange for at knytte firmaet og plastik-spydene til en større vision.

Det handler om at være med til at sørge for at planetens voksende befolkning også kan få noget at spise om 20, 40 eller 60 år, siger han.

Men visionerne stopper ikke der.

- Vores drøm er, at vi en dag får lavet en aftale med Elon Musk, så vi også kan bruge vores sensorteknologi til at dyrke afgrøder på Mars, griner Nahuel Lavino.