Farvel VHS: Produktionen af videomaskiner stopper

Elektronikproducenten Funai stopper til august som den sidste i Japan med at producere VHS-maskiner.

VHS-formatet blev født i 1976. Nu stopper den sidste japanske producent med at lave den ikoniske videomaskine. (Foto: © KAZUHIRO NOGI, Scanpix)

Længe før Netflix, Youtube, DVD-maskiner og Chromecasts var videomaskinen og VHS-båndet stuens konge.

Men nu er en æra forbi. Den sidste japanske producent af VHS-maskiner stopper produktionen.

Mange bliver måske helt rørstrømske, når de hører, at det snart er endegyldigt slut med "tracking", slut med at spole forbi halvdårlige trailere og et hoppende analogt billede i 4:3-format.

I hvert fald på en nyproduceret videomaskine.

Andre er måske overraskede over, at maskinerne rent faktisk stadig bliver produceret.

Elektronikproducenten Funai Electric var da også den sidste i Japan, der producerede VHS-maskinerne. Og til august stopper producenten så endegyldigt produktionen.

Det skriver Nikkei.

Solgte 750.000 sidste år

Årsagen er manglende komponenter og - ikke overraskende - et faldende salg.

Sidste år solgte Funai kun 750.000 maskiner. Det lyder måske stadig af meget, men da videobølgen var på sit højeste, solgte de 15 millioner maskiner om året.

De andre japanske producenter, som fx Panasonic, har for længst kastet håndklædet i ringen. Men produktionen af VHS-bånd fortsætter i rum tid endnu hos flere producenter. Båndene er stadig populære flere steder i verden - blandt andet i Japan.

Funai begyndte at producere videomaskiner i 1983. Maskinerne blev i de senere år produceret i Kina under navnet Sanyo, der i dag er en del af Panasonic.

VHS vandt formatkrigen

VHS-formatet, som blev lanceret af JVC - en anden japansk elektronikproducent - i sidste halvdel af 1970'erne, vandt i 1980'erne og 90'erne den såkaldte "formatkrig" over det konkurrerende Betamax-format, som giganten Sony stod bag.

VHS stod for Video Home System og var første eksempel på en økonomisk overkommelig teknologi, der gjorde muligt for almindelige mennesker at optage og afspille video i hjemmet.

VHS var billigere og lettere end Betamax-formatet, og der kunne være to timer på et VHS-bånd i modsætning til kun én time på Betamax.

Men i 1997 blev DVD-formatet introduceret. Og omkring 2008 havde de optiske skiver overtaget markedet, og videomaskinerne begyndte at hobe sig op på genbrugsstationer verden over.

https://www.youtube.com/watch?v=ddYZITaxlTQ

Kan blive et kult-hit

Og nu er det sidste søm altså formodentligt slået i kisten på et format, der på sit højeste var et populærkulturelt ikon.

VHS-formatet er stadig kult, og Youtube er fyldt med videoer, hvis analoge æstetik, er inspireret af det hedengangne format.

VHS kan blive endnu et eksempel på en forældet teknologi, som bliver en darling hos de yngre generationer, der måske knapt har oplevet at vente på, at en VHS-maskine langsomt spolede Bloodsport tilbage.