Kosmisk forbindelse? Strukturer i celler og neutronstjerner er ens

Former der ligner parkeringshuse, er både fundet i vores celler og langt ude i universet.

Strukturer i celler (tv) ligner forbløffende meget strukturer i skorpen på neutronstjerner (th). (© UC Santa Barbara)

At alting er forbundet og hænger sammen lyder som noget, der burde stå på bag på en New Age-bog. Men et nyt studie viser, at vi mennesker faktisk er mere i ét med universet, end vi går og tror.

Forskere fra University of California Santa Barbara har nemlig bevist, at menneskeceller og sære neutronstjerner har noget tilfælles.

Formet som parkeringshuse

Begge er nemlig opbygget af strukturer, der ligner parkeringshuse. Med flade etager forbundet via en slags ramper eller trapper.

Fysikeren Greg Huber fra UC Santa Barbara var i gang med at studere disse ramper, eller helixer, i cellemateriale og troede først, at formerne var unikke i blødt væv.

Lige indtil han stødte på kernefysikeren Charles Horowitz arbejde med at computersimulere sammensætningen af neutronstjerners skorper.

- Jeg ringede til Chuck og spurgte, om han var klar over, at vi havde set de her strukturer i celler og havde lavet en model for dem. Det var nyt for ham, så det gik op for mig, at der var en mulighed for et frugtbart samarbejde, siger Greg Huber i en pressemeddelelse.

Neutronstjerner er resterne efter en supernova-eksplosion. De er meget små, men har en ekstremt stor masse.

https://www.youtube.com/watch?v=ZW3aV7U-aik

Energien bestemmer måske formen

De to fysikere og deres respektive forskningsgrupper kom i kontakt med hinanden og begyndte at undersøge sammenfaldet mellem de to vidt forskellige typer af stof.

Den undersøgelse er stadig i gang, understreger Greg Huber.

For faktisk ved forskerne endnu ikke, hvorfor formerne ligner hinanden så meget på tværs af fysiske systemer.

Men et bud er ifølge Charles Horowitz, at et systems energi er afhængig af den type former:

- At se meget ens former i så markant forskellige systemer tyder på, at energien i et system måske afhænger af dets form på et meget simpelt og universelt plan, siger han.

Ifølge den teoretiske fysiker Martin Savage fra University of Washington, er der noget meget interessant på spil, som er værd at undersøge.

- At de samme fasetilstande opstår i biologiske systemer var meget overraskende for mig. Der sker helt sikkert noget meget interessant her, siger han til UC Barbara.

Undersøgelsen af fænomenet er publiceret i Physical Review C.