Hvis du selv dyrker sport, kender du det sikkert. Du præsterer bedre på ét tidspunkt af dagen end et andet tidspunkt.
Personligt har mit bedste 10 km løb været en majaften klokken 22, hvor jeg havde haft meget travlt og havde cyklet 35 km i løbet af dagen. Der var gang i kroppen, og da startpistolen gik af, var humøret højt og energien intakt. Derimod var det langt sværere at løbe et nytårsløb den 31. december om morgenen, hvor jeg var stået op klokken 6 for at spise morgenmad. Gab, det var tidligt, og kroppen var mat.
Jeg er bare motionist, men måske kan jeg alligevel få udbytte af et nyt, britisk forskningsresultat. Forskerne har fundet ud af, at atleter på eliteniveau svinger med 26 procent i deres præstationer i snit i løbet af dagen. De morgenfriske er bedst tidligt på dagen, mens natteravne topper præstationsmæssigt senere på dagen.
Forskellen kan være enorm
- Hvis én procent i forskel kan gøre forskellen mellem 1. pladsen og 4. pladsen i et 100 meter løb, så du faktisk vinder guldmedalje ved OL, så forestil dig, hvad en 26 procent forskel i din præstation kunne give dig, siger Roland Brandstaetter fra University of Birmingham i Storbritannien til tidsskriftet Current Biology.
Ifølge ham og kollegernes forskning skal vi lade os dirigere mere af vores interne biologiske tid end tidspunktet for løbet. Med andre ord: Hvad er klokken på din krops ur?
Tidligere har rapporter antydet, at atleterne sætter personlige rekorder om aftenen.
Men undersøgelserne har ikke taget hensyn til, om idrætsfolkene er a- eller b-mennesker – altså vågner tidligt eller sent, og samtidig kan menneskers døgnrytme skifte, når man bliver ældre, siger Roland Brandstaetter.
Udholdenhed afhænger af døgnrytmen
Forskerne har i dette forskningsprojekt undersøgt døgnrytmen for 120 atleter. Derefter har de valgt 20 af dem ud som repræsentanter for de morgenfriske, folk, der elsker at sove længe og dem midt imellem.
Og så har man testet deres udholdenhed med en fitness-test på seks tidspunkter af dagen.
De mange tests afslører betydelig variation i individuelle præstationer i løbet af dagen. Atleternes udholdenhed afhænger af, hvornår de er vågnet om morgenen ved hjælp af kroppens indre ur og uden hjælp fra et vækkeur.
De, der vågner tidligt, er bedst tidligt på eftermiddagen. De, der sover længe, er bedst om aftenen.
Indret dig efter kroppens ur
Forskningsprojektet er offentliggjort i tidsskriftet Current Biology. Og forskningen kan også bruges uden for sportens verden, mener forskerne.
- I alle sammenhænge er vi optaget af, hvordan vi præsterer bedst, siger Elise Facer-Childs fra University of Birmingham.
- En ting synes nu sikker: Vi vil gøre klogt i at flytte vores opmærksomhed fra uret på væggen til det, der tikker inde i hver af os, siger hun.
Atleter har sjældent den luksus, at de kan bestemme tidspunktet for, hvornår de skal i ilden på stadioner og boldbaner. Vi bestemmer også sjældent, hvornår vi møder på arbejde og i skole. Men personligt vil jeg straks melde mig til et aftenløb i maj.