Det er hårdt for hovedet at spille amerikansk fodbold, hvor spillerne kolliderer med stor kraft.
Undersøgelser viser, at hver spiller i den amerikanske superliga NFL i snit bliver ramt 600 gange på hjelmen i løbet af en sæson. Selv om hjelmen tager lidt af stødet, får spillerne ind imellem hjernerystelse.
Nu er en amerikansk neurolog i gang med at udvikle en hjelm med magneter, der virker frastødende, så spillerne ikke tørner sammen så voldsomt, skriver tidsskriftet Science.
Hjerneskader i amerikansk fodbold
Flere forskningsprojekter med forhenværende amerikanske fodboldspillere har slået fast, at gentagne hjernerystelser kan føre til hjerneskader og give Alzheimers, demens, psykiske sygdomme som depression og ALS, en slags sklerose.
Der er også eksempler på, at tidligere NFL-spillere har reageret voldsomt mod omgivelserne og har begået selvmord. Og spillere har lagt erstatningssag an mod NFL, fordi de mener, at ligaen burde have gjort mere for sikkerheden.
NFL-ligaen har ændret på reglerne i spillet for at undgå for mange sammenstød, og der bliver givet store bøder, når spillerne spiller uansvarligt.
Fik ideen under fodboldkamp
Samtidig forsøger NFL sammen med firmaer og forskere at udvikle sikkerhedsudstyr, der reducerer risikoen for spillerne. Der har man især fokus på at forbedre hjelmene, fordi cirka 60 procent af hjernerystelser i fodbold skyldes hovedkollisioner.
Det er neurologen Raymond Colello fra Virginia Commonwealth University i Richmond i USA, der for et år siden kom på ideen med hjelme med magnetiske felter, mens han på tv så en spiller få hjernerystelse.
Raymond Colello hentede en øl i køkkenet og blev inspireret af magneterne på køleskabsdøren:
- Hvad hvis du lægger sådanne genstande ind i hjelme? Du har brug for et slags kraftfelt omkring disse fyre. Måske kan en frastødende kraft virke, tænkte ham ifølge Science.
Afbøde en voldsom kollision
Magneterne kan ifølge Raymond Colello bremse kollisionen, så spillerne rammer hinanden med mindre kraft. Han forestiller sig derfor, at man supplerer de nuværende hjelme med magneter.
Han begynder inden nytår at teste hjelmene i laboratoriet. Og hvis resultaterne bliver gode, regner han med at lave forsøg med mennesker om seks måneder.
Først skal han være sikker på, at magneterne ikke er så kraftige, at spillerne drejer rundt, så de i stedet får andre skader.
Behov for at tænke ud af boksen
Ideen med hjelmene får støtte fra Stefan Duma, biomedicinsk ingeniør på Virginia Polytechnic Institute og State University i Blacksburg i USA. Han har lavet en mærkningsordning, hvor man kan rangere hjelme ud fra deres sikkerhed.
Han mener, at de bedste hjelme i dag er blevet så gode, at man ikke kan forvente at forbedre dem yderligere. Hjelmene beskytter mod brud på hovedet. Men de forhindrer ikke hjernerystelser.
- For at gøre store fremskridt får vi brug for 'ud af boksen-tænkning'. Og Colellos teknologi har en indvirkning uden for hjelmen, og det forlænger beskyttelsen, siger Stefan Duma til Science.
Svagheden med hjelmene er, at magneterne ikke virker, hvis en spiller bliver ramt af fx et knæ. Og metoden kræver også, at alle hold spiller med samme type hjelm, siger han.