I nat tog det indiske rumagentur ISRO det første korte skridt ind på scenen for fremtidens kapløb om at bygge genanvendelige raketter.
ISRO opsendte rumfærge-prototypen RLV-TD, der også kaldes Swadeshi, fra Satish Dhawan Space Centre i det sydøstlige Indien.
På Twitter lykønskede Indiens premierminister Narendra Modi holdet bag.
https://twitter.com/narendramodi/status/734590308273541120
Opsendelsen var ifølge en pressemeddelelse fra ISRO en succes, men rumfærgen, der var ubemandet, er en dog stadig en tidlig test af en teknologi, der først forventes færdigudviklet indenfor 10-15 år.
Rumagenturet forventer at opsende to prototyper mere de kommende år, inden opsendelsen af den færdige udgave, der er seks gange så stor, omkring 2030.
Skal konkurrere på prisen
Successen er dog et vigtigt skridt for et af verdens mest ambitiøse rumprogrammer, der forventes at kunne konkurrere med de nye private aktører som fx SpaceX - specielt på prisen.
Til Times of India forklarede bestyrelsesformand i ISRO Kiran Kumar da også, at det eksperimentelle fartøj er Indiens forsøg på at reducere prisen på etablering af infrastruktur i rummet.
- RLV'en er en måde hvorpå vi kan nedbringe prisen for en opsendelse. Derfor har vi designet et fartøj med vinger for første gang, som vil vende tilbage fra rummet, siger han til avisen.
Den indiske regering har ifølge flere indiske medier indtil videre investeret knap 100 millioner kroner i RLV-TD. Den endelig pris for rumfærgen er dog stadig usikker.
Landede i havet
Den 6,5 meter lange og 1,75 tons tunge rumfærge blev opsendt til 70 kilometers højde, hvorefter den vendte tilbage mod Jorden ved Mach 5 - fem gange lydens hastighed.
Fartøjets navigationssystem styrede rumfærgen omkring 450 kilometer ud i det Indiske Ocean, hvor det landede glidende i havet - helt efter planen.