Når nyslåede jægere i dag debuterer på marker og i skove, har de bestået en prøve, der har omkring 50 år på bagen. Et enigt Vildtforvaltningsråd har indstillet til Miljøministeren, at reglerne for at tage et jagttegn moderniseres.
- Den nuværende lov om jagttegn blev udformet i en tid, hvor jagt var et familieanliggende, der gik i arv fra generation til generation, fortæller skovrider i Naturstyrelsen Søren Friese, der har været projektleder i tilblivelsen af den nye jagtprøve.
Sådan er nutidens nye jægere overhovedet ikke og derfor moderniseres reglerne nu.
- Folk som tager jagttegn i dag er ældre, kommer oftere fra byen og der er flere kvinder, fortæller han til dr.dk/viden.
Fordobling af den obligatoriske undervisning
Et af de væsentligste punkter i de nye regler er, at man skal kunne ramme med haglgeværet. Indtil nu har loven fokuseret på det sikkerhedsmæssige for både jægeren selv og ikke mindst omgivelserne.
- Udover de nuværende regler, skal man også kunne ramme nu, forklarer Søren Friese.
Rent praktisk betyder det, at man som en del af prøven skal afgive skud på 18 lerduer på en skydebane. 6 fra højre, 6 fra venstre og 6 bagfra, hvoraf 2 skal rammes fra hver.
Foruden skydeundervisning, lægges der også op til, at de nye jægere skal blive dygtigere til at håndtere vildtet, få en grundlæggende viden om naturpleje og lære om de mange etiske og moralske forhold, der hører med til at gå på jagt.
Det betyder at den obligatoriske undervisning fordobles fra 2 til 4 dage, hvor kandidaterne skal lære alt fra hvordan naturen skal indrettes for at vildtet har det godt, til hvordan man opfører sig under parolen inden jagten.
Mere helstøbte jægere
I Dansk Jægerforbund er formand Claus Lind Christensen glad for de nye regler: - Det er godt at vi kan få hele jægerhåndværket med, så vi kan få mere helstøbte jægere, siger han til dr.dk/viden.
I samme omgang som loven justeres, overgår ansvaret for jægernes undervisningsmateriale fra Naturstyrelsen til Jægerforbundet.
- Det giver lejlighed til at gøre undervisningen mere tidssvarende, forklarer Claus Lind Christensen. Forbundet udgiver en ny grundbog, der skal suppleres af materiale på web, smartphone apps, samt film- og lydklip.
Reglerne om de nye jagtprøver forventes at træde i kraft fra foråret 2014. Indtil da, vil jagtprøverne blive afholdt efter de nuværende regler.