Forsker i stjernestøv drysser fem bøger ud til sommeren

Anja C. Andersen giver bud på fem bøger, som hun anbefaler dig at læse henover sommeren.

Anja C. Andersen giver fem gode bud på bøger, du kan hygge dig med i sommeren. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Selvom sommervejret har svigtet en del, har vi forsøgt at gøre din sommer lidt mere spændende med bogtips fra nogle af Danmarks skarpeste hjerner - der anbefaler bøger om videnskab, teknologi, miljø eller andet, der har inspireret dem i deres arbejde.

Anja C. Andersen forsker i stjernestøv på Københavns Universitet, hvor Universets fysik er i fokus. Det skinner også igennem Anjas valg af bøger, der alle bærer præg af astrofysikkens spændende elementer. Anja fortæller:

- Fælles for bøgerne er, at alle forfatterne har en akademisk baggrund, som de med stor begejstring gavmildt deler ud af på en måde, så man som læser hvirvles med og indføres i de mange forskellige spændende emner.

Du kan læse lidt mere om Anja C. Andersens fem anbefalede bøger nedenfor, hvor hun beskriver bøgerne med sine egne ord:

Meteoritter – Tidskapsler fra Solsystemets oprindelse

af Henning Haack

Mange har set et stjerneskud, men kun få har set en meteorit falde. Det er en sjælden begivenhed. I gennemsnit registreres der kun fem meteoritfald pr. år over hele Jorden. I Danmark er der i alt registreret 5 meteorit fald; Fyn i 1654, Mern i 1878, Aarhus i 1951, Maribo i 2009 og Ejby 2016, hvor en del danskere var så privilegeret at de fik set ildkuglen fra de sidste to fald.

Ikke mindre end 15 privatpersoner fandt og indleverede stykker af Ejby meteoritten i dagene og ugerne efter faldet. Den har vist sig at være et stykke af en asteroide og dermed stamme fra et område mellem planeterne Mars og Jupiter.

Hvad vi kan lære af disse ”rumprøver” der kommer til os ”helt af sig selv” har min gode mangeårige kollega, Henning Haack beskrevet på fineste vis i sin bog om Meteoritter.

Verdensbilledet i forandring - et hundredårigt perspektiv

af Lone Bruun, Johan Peter Uldall Fynbo, Michael Quaade & Nicolai Vestergaard-Hansen

I forbindelse med Astronomisk Selskabs 100 års jubilæum sidste år, udkom denne bog der er forfattet af stort set samtlige professionelle astronomer i Danmark.

Bogen redegør for hvordan vores forståelse af universets opbygning har udviklet og hvor forskningsfronten ligger i dag. Boger er en detaljeret indføring i ”hvad ved vi at vi ved”, ”hvad vi mener at vi ved” og ”hvad vi ved vi at vi endnu ikke ved” om Universet. Bogen kommer med andre ord rundt om samtlige aspekter af, hvordan vi afkoder og undersøger Universet.

Speciel relativitetsteori

af Ulrik Uggerhøj

Når vi fortolker vores observationer af fjerne astrofysiske objekter, så baserer vi os på den viden vi har om fysik, matematik og kemi. Så til dem der gerne vil lidt dybere ned i fysikkens forunderlige fænomener, er denne bog, der beskriver de besynderlige konsekvenser af Albert Einsteins specielle relativitetsteori fra 1905 værd at læse.

Den forsøger på pædagogisk vis, at give baggrunden for de helt særlige fænomener, der er i forbindelse med f.eks. sorte huller og gravitationsbølger.

Fysikkens filosofi

af Jørgen Lyngbye & Bent Raymond Jørgensen

For at forstå hvordan vores indsigt i fysik har ændret verden, så er denne bog god at blive klog af. Man får en oversigt over fysikkens historiske udvikling fra antikkens naturfilosofi og frem til dagens forskningsfront.

Der er desuden nogle finurlige beskrivelser af de helt store personligheder, der står bag de forskellige banebrydende bidrag til fysikken. Menneskerne bag vores forståelse af fysik er en interessant vinkel på de erkendelsesmæssige aspekter, der er en del af fysikkens verden.

Dr. Zukaroffs testamente

af Peter Lund Madsen

Man kommer ikke uden om, at en af de mest fascinerende ting ved Universet er eksistensen af levende væsener, hvoraf mennesker er en af mange arter. Den menneskelige hjerne er ikke så velforstået, som man umiddelbart kunne forvente, da den på sin vis er nemmere at komme til end i de fjerne galakser.

Over de senere år har vores forståelse af hjernen som organ dog udviklet sig med lige så rivende fart som vores forståelse af universets fjerneste kroge.

Det at vi med vores hjerne netop kan afkode og kortlægge universet, er en del af gåden og mysteriet omkring, hvordan hjernen egentlig fungerer. Dette får man på bedste vis indblik i med denne formidable bog af Peter Lund Madsen.