Fem ting du bør vide om videnskabsmanden Niels Steensen

Ny videnskabsserie går tæt på danske genier, bl.a. geologiens grundlægger Niels Steensen.

Store Danske Videnskabsfolk
I DR K's nye videnskabsserie kommer vi tæt på dansk videnskabsfolk, der har udført skelsættende forskning. Andet afsnit handler om Niels Steensen, der her spilles af skuespilleren Thomas Voss. Rockmusikeren Johan Olsen er vært på programmet. Han forsker selv på Biologisk Institut på Københavns Universitet. (Foto: © DR Videnskab, DR videnskab)

Hvis man går en tur i Fælledparken i København, skal til fodbold i Parken eller har et ærinde på Rigshospitalet får man måske øje på en stor kirke med et højt klokketårn skinnende af sort tegl på Jagtvej på den anden side af parken.

Sankt Augustins Kirke er katolsk og hænger sammen med Niels Steensens Gymnasium, der er opkaldt efter videnskabsmanden Niels Steensen.

Han blev født i 1638 og døde 48 år gammel i 1686 som katolsk præst, efter at han år for inden havde opgivet en lovende karriere inden for videnskaben. Hvis du har hørt om Niels Steensen er det formentligt som videnskabsmand.

DR K’s nye serie Store Danske Videnskabsfolk fortæller i andet afsnit om Niels Steensen.

Respektløs nysgerrig drev værket

Drevet af respektløs nysgerrighed og udstyret med en skalpel og en lille hammer lavede han skelsættende opdagelser inden for anatomien – når han dissekerede døde mennesker og dyr. Og han grundlagde den videnskab vi i dag kalder geologi – læren om Jordens fysiske struktur.

Niels Steensen er også kendt som Nicolaus Steno og levede i 1600-tallet i renæssancen, hvor der skulle noget til, før man satte sig for at udforske, om Gud virkelig havde direkte adgang til mennesket gennem et punkt i hjernen, og om hjertet rummede sjælen.

Han var som videnskabsmand en sammensat person, for han ville gerne udforske menneskekroppen og finde forklaringer, og han udførte samtidigt forskningen for at hylde Gud som skaber af det hele.

Fem skelsættende opdagelser

Martin Sundstrøm har været tilrettelægger på programmet. Han peger på fem ting, som vi bør vide om det store danske renæssancegeni.

  1. 1

    Niels Steensen var den første der i 1667 formulerede geologiens grundtese - det såkaldte superpositionsprincip. Det siger, at jordens overflade er skabt igennem en aflejringsproces, og at når vi graver ned igennem jordlag, graver vi os tilbage i tiden. Af den grund regnes han som én af grundlæggerne af geologi som videnskab.

  2. 2

    Niels Steensen var én af de første som højlydt kritiserede forestillingen om, at mennesket havde en forbindelse til Gud igennem et lille område i hjernen, som den franske tænker Rene Descarte mente.

  3. 3

    Niels Steensen var ligeledes en af de første, der aflivede forestillingen om, at sjælen sad i hjertet, der ifølge Steensens forskning kun var en muskel.

  4. 4

    Niels Steensen studerede krystaller fra italienske huler, og han opdagede loven om kantvinklernes uforanderlighed i krystaller, som bruges til at katalogisere dem. Han regnes af den grund af mange for også at være grundlæggeren af krystallografi som videnskab.

  5. 5

    Niels Steensens humanitære indsats som katolsk præst førte til, at han i 1988 blev saligkåret af pave Johannes Paul II, som er første skridt på at mod at blive udråbt til helgen af den katolske kirke. Andre saligkårede personer er for eksempel Moder Teresa.

Programmet Store Danske videnskabsfolk – Niels Steensen bliver sendt onsdag aften klokken 21:30 på DR K.