Fem ting du bør vide om videnskabskvinden Inge Lehmann

Alle forskere drømmer om anerkendelse. Den kom sent for dansk, kvindelig topforsker.

Statsgeodæt og seismolog Inge Lehmann, der opdagede, at Jorden har en indre fast kerne. (Foto: © Allan Moe, SCANPIX)

En af naturvidenskabens største spørgsmål handler om Jordens indre. Jordens inderste har altid fascineret forskerne, måske fordi det er umuligt at komme derind.

I modsætning til mange andre forskere lykkedes det faktisk den danske seismolog Inge Lehmann at gøre os klogere på, hvordan Jordens indre struktur ser ud.

I 1936 løste hun én af de store gåder om Jorden, da hun viste, at den har en fast, indre kerne.

Led under mandsdomineret forskningsmiljø

Inge Lehmann er en af verdens største forskere nogensinde, men hun måtte kæmpe mod et mandsdomineret forskningsmiljø i Danmark, og hun fik aldrig fuld anerkendelse herhjemme.

Derimod blev hun kendt i USA, hvor hun også kom til at spille en rolle i Den Kolde Krigs våbenkapløb, fordi hun som seismolog forstod virkningen af de moderne atomvåben, der ud over en enorm trykbølge og varmepåvirkning også medfører kolossale rystelser under jorden.

- Faktisk regner man i udlandet Inge Lehmann for at være blandt verdens 10 dygtigste videnskabskvinder, siger Anne Lif Lund Jacobsen, der er forsker på Rigsarkivet.

Fem ting om Inge Lehmann

DR Viden har bedt Kirsten Langkjær Fårup, der har været tilrettelægger på programmet Store Danske Videnskabsfolk om den verdensberømte videnskabskvinde, pege på fem ting, som vi bør vide om Inge Lehmann.

  1. 1

    Lehmann skriver i 1936 artiklen P', hvor hun argumenterer for, at Jorden har en indre kerne. Før det har man troet, at Jorden kun havde én stor flydende kerne, men Lehmann mener, der må være en lille kerne inde i den store.

  2. 2

    Inge Lehmann går egentlig på pension fra sin stilling som statsgeodæt i Danmark i 1953, men hendes karriere fortsætter mange år endnu. Hun skriver sin sidste videnskabelige artikel i 1987 - som 99-årig!

  3. 3

    Faglig anerkendelse får hun for alvor i USA. Hun bliver i 1964 æresdoktor på Columbia University, og i 1971 modtager hun som den første kvinde nogensinde den store geofysiske pris Bowie-medaljen.

  4. 4

    I dag arbejder man inden for seismologien stadig med termen ’Inge Lehmann-diskontinuiteten’, som refererer til en materialeovergang omkring 220 km nede i Jordens kappe.

  5. 5

    Lehmann er en kvinde i en mandeverden. Og hun vælger også mændene fra i det private. En videnskabelig karriere kan ganske enkelt ikke forenes med mand og børn - og Lehmann forbliver derfor ugift hele livet.

Programmet Store Danske Videnskabsfolk på DR K går onsdag aften klokken 21:30 tæt på Inge Lehmann og hendes forskning.