Mens vi ser frem til forår og sommer, nærmer vinteren sig på den sydlige halvkugle af vores planet.
I den kommende vinter skal ESA, Den Europæiske Rumfartsorganisation, udføre fem eksperimenter med forskere på to forskningsstationer på Antarktis - Sydpolen.
Forholdene om vinteren på verdens mest golde sted vil minde om de forhold, som astronauter vil opleve, når de på et tidspunkt skal rejse langt ud i rummet for at udforske vores solsystem, forklarer ESA.
Isoleret og uden dagslys
Forskerne vil skulle leve sammen i seks måneder isoleret fra omverdenen på stationerne Concordia og Halley VI, og i fire måneder vil der være mørkt uden for, fordi Solen ikke når op over horisonten.
Samtidig ligger Concordia i 3200 meters højde over havoverfladen, og der udsættes forskerne for reduceret tryk, som også kan minde om ophold i Rummet.
To af forsøgene fra Concordia bliver udført samtidigt på Halley VI, der ligger ved havoverfladen, hvor trykket er normalt. På den måde kan man sammenligne forskningsresultaterne og se, om der er forskel på, hvordan mennesker reagerer på trykpåvirkning.
Hvordan har du det i dag?
Frivillige blandt forskerne fra de franske og italienske polarinstitutter på Concordia og frivillige fra det britiske polarinstitut på Haley VI vil over de næste seks måneder blandt andet føre videodagbog, og deres sociale samvær vil blive overvåget.
Et computerprogram vil analysere de mange data, og det vil opdage, hvis der sker ændringer i den måde forskerne er på over for hinanden og deres sindstilstand generelt gennem små ændringer i betoning og ordvalg, fordi det giver en ide om, hvordan mennesker har det.
Et andet forsøg vil teste, hvordan menneskers øjne klarer total mørke udenfor, og hvor den eneste lyskilde er kunstigt lys.
En ære at ruste os til Mars-missioner
- Vi er forpligtet til at støtte fremragende videnskab i Antarktis i alle discipliner. Vi er enormt glade for at være vært for disse nye eksperimenter, der kan hjælpe med at forberede - måske det største eventyr i historien - en bemandet flyvning til Mars.
Det siger David Vaughan fra British Antarctic Survey’s som ejer forskningsstationen Halley VI.