VIDENSKABSBILLEDET
Kig på billedet øverst i artiklen. De mange prikker viser, hvor gamle stjernerne i vores galakse, Mælkevejen, er.
De orange og gule prikker viser de ældre kæmpestjerner, de grønne prikker er de næstældste stjerner, mens de blå er de yngste.
Alderskortet er universets (eller i hvert fald Jordens) første visualisering af kæmpestjernernes alder, og kortet er netop blevet offentliggjort ved en stor astronomikongres i American Astronomical Society i Florida i USA.
Big Data samler viden om stjerners spektre
Det er forskere fra blandt andre Max Planck Instituttet for Astronomi i München i Tyskland, der har udarbejdet det unikke, galaktiske alderskort.
Ifølge en pressemeddelelse fra instituttet har forskerne udviklet to nye metoder til at behandle Big Data fra NASA’s rumteleskop Kepler og jordbaserede teleskoper i New Mexico i USA og i Chile (under APOGEE-2).
Og med hjælp fra de nye værktøjer har man estimeret sig frem til alderen på næsten 100.000 kæmpestjerner ved hjælp af stjernernes spektre; det vil sige det lys, som stjernerne udsender.
Jagten på Mælkevejens hemmeligheder
Farven på en stjerne viser overfladetemperaturen. De blå-hvide stjerner er yngst og har en overfladetemperatur på omkring 100.000 grader celsius, mens overfladetemperaturen på de kolde, gul-orange-røde stjerner er omkring 2000 grader celsius.
Kortet bekræfter også teorien om, at Mælkevejen er blevet skabt indefra og ud. Ifølge den teori vil man forvente at finde de ældste stjerner tættest på galaksen centrum, og de yngre stjerner længere ude.
De nyudviklede metoder til analyse af Big Data vil gøre det lettere for astronomer, når de skal rekonstruere, hvornår stjernerne i vores galakse er blevet dannet i forskellige områder. Det kan også fortælle forskerne, hvornår der var mulighed for dannelse af planeter - og eventuelt liv, skriver Max Planck Institute for Astronomy.