Eskild Ebbesen er nok kendt af de fleste mennesker i Danmark - uanset om man er interesseret i sport eller ej.
Roeren har været med ved fem OL i træk og vundet medaljer hver gang: tre af guld og to af bronze. Han har også vundet guld ved VM seks gange og sølv to gange med dansk ronings flagskib siden midten af 1990'erne, Guldfireren.
Senest fik Eskild Ebbesen bronze med hjem fra OL i London i 2012, hvor han i en alder af 40 år stadig kunne matche de tre andre noget yngre holdkammerater. Han indstillede karrieren som eliteroer efter OL.
Ny dansk forskning fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet bekræfter, at Eskild Ebbesen er en atlet af en helt særlig kaliber, skriver Videnskab.dk
Præsterede stadig godt som 40-årig
Hvert eneste år fra Eskild Ebbesen var 19, til han var 40 år, har man testet hans form. Man har målt iltoptag, maks puls og mængden af mælkesyre i blodet under fysisk træning.
Det viser sig, at han præsterede lige så godt som 40-årig, som da han var i 20'erne, når man kigger på udholdenhed og eksplosiv kraft.
- Man plejer at sige, at vi topper fysiologisk i midten af 20'erne. Derefter falder vores hjertes maksimale puls, vores muskelmasse og musklernes evne til at yde maksimalt, forklarer Lars Nybo, professor i træningsfysiologi ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
- Men det har Eskild Ebbesen via målrettet træning formået at modvirke, siger han.
Hjertets pumpefunktion blev forbedret
De årlige tests har vist, at Eskild Ebbesens iltoptag steg i løbet af de første års elitetræning, og hans fysiske arbejdskapacitet forandrede sig ikke nævneværdigt, frem til han stoppede karrieren.
Hans maks puls faldt med cirka 20 slag per minut, fra han var 19, til han var 40 år. Men det blev opvejet af, at hans intensive træning gjorde hjertet i stand til at pumpe mere blod ud per slag.
Derfor var hans iltoptag helt unikt, selv om han blev ældre.
Optimeret sin træning og prøvet nye ting
- Det er helt almindeligt, at vores maksimale puls falder med alderen. Hjertets maksimale bankefrekvens bliver simpelthen mindre med tiden.
- Til gengæld lader det til, at Ebbesens hjerte er blevet bedre til at pumpe blodet ud, så der kommer mere ilt til musklerne per hjerteslag. Det er sandsynligvis den vigtigste årsag til, at han kan holde sit præstationsniveau, siger Lars Nybo.
Eskild Ebbesen forklarer selv til Videnskab.dk, at han hele tiden har optimeret sin træning og ikke været bange for at prøve nye ting.
Forskningsresultatet er udgivet i tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise.