I denne sommer har vi samlet en masse gode bogtips fra videnskabelige pionerer, der anbefaler spændende værker om videnskab, teknologi, miljø eller andet, der har inspireret dem i deres dagligdag.
Lone Frank er forfatter og videnskabsjournalist. Hun har bl.a. skrevet bøgerne: Det nye liv, Klonede tigre, Den femte revolution, Mit smukke genom og endelig Lystens Pioner, der netop er udkommet og oversat udgave i Japan og USA.
Du kan læse lidt mere om Lone Franks fem anbefalede bøger nedenfor, hvor hun giver en beskrivelse af bøgerne med sine egne ord:
Opmålingen af verden
af Daniel Kehlmann
“Opmålingen af verden” en af de bedste bøger, jeg har læst. Det er en fiktionsbog, der handler om de to virkelige videnskabsfolk Alexander von Humboldt og Carl Friedrich Gauss, deres forskellige måder at være på og deres arbejdsmetoder. Og om betydningen af videnskab i verdenshistorien.
Den er umådelig godt sat sammen, og jeg ville ønske, at jeg selv havde skrevet den. Da jeg læste den, blev jeg nødt til at spørge mig selv, om det overhovedet kunne betale sig for at mig at skrive bøger, hvis jeg ikke kan gøre det i dén liga.
Bogen blev med rette en verdensomspændende succes - en bog, der både er virkelig god litteratur og en sællert.
The Double Helix: A Personal Account of the Discovery of the Structure of DNA
af James D. Watson, Ph.D.
“The Double Helix” er en klassiker på alle måder. Bogen er skrevet af nobelprismodtageren James D. Watson og handler om det videnskabelige gennembrud, da man opdagede DNA’s struktur og dermed skød hele den genetiske revolution i gang. En revolution vi stadig er midt i. Bogen er samtidig en saftig beskrivelse af videnskaben indefra - om magtkampe og konkurrence i forskning og om, hvor meget personligheder betyder i videnskab.
“The Double Helix” er godt, men meget stærkt skrevet. James D. Watson, som jeg netop har interviewet, havde aldrig skrevet noget før, men opdagede, at han gør det forrygende. Og han skider heldigvis på alle genrens konventioner.
Bogen giver også et indblik i, hvor utålelig Watson selv må have været for mange. Faktisk var den så kontroversiel, at flere af de centrale personer protesterede og truede med at lægge sag an. Dog uden at have succes med at stoppe bogen, der er blevet genoptrykt igen og igen.
Verden af i går
af Stefan Zweig
“Verden af igår” er en af vores civilisations store bøger. Den er skrevet af den østrigske, jødiske forfatter Stefan Zweig, der senere begik selvmord i en alder af 60 år, netop fordi hans 'gamle' verden var forsvundet.
Bogen handler om det Europa, der gik definitivt under med 1. Verdenskrig og den rå modernitet, der fulgte efter. Og om en tid, der paradoksalt nok drev sig selv ud i den krig, der ødelagde det hele. Det er en tid, som forfatteren ser tilbage på med længsel, og bogen får læseren til næsten selv at føle nostalgi efter noget vi aldrig har oplevet.
Bogen er utrolig smukt skrevet og bør være grundlæsning på enhver skole i en historieløs tid som vores.
Det store stilehæfte
af Agota Kristof
Jeg læste for nyligt “Det store stilehæfte” efter, at jeg hørte om den på P1. Det er en rigtig øjenåbner af en bog, der ikke minder om andet, jeg har læst.
Bogen foregår under 2. Verdenskrig og handler om to tvillinger, der efterlades hos deres fjendtlige bedstemor i en lille afsides by og må overleve på egen hånd. Det er der blevet en meget rå beskrivelse af menneskets natur ud af.
Bogen er en af tre dele, der ikke rigtig passer sammen. Man ved ikke rigtigt, hvilke dele af fortællingen, der er virkelighed, og hvilke der er fantasi eller drøm, og det bliver der en enormt fascinerende og samtidigt stærkt uhyggelig skildring ud af. Man kan dårligt lægge bogen fra sig.
The Psychopath Test
af Jon Ronson
Denne bog af Jon Ronson er skrevet meget, som jeg selv skriver: En klar fortæller der fortæller en historie gennem egne oplevelser.
Ronson skriver her om begrebet psykopati og om udviklingen og brugen af den test, man bruger til at bedømme, om mennesker er psykopater. Og den viser sig at være ganske problematisk.
Ronson besøger både forskere og psykopater - i fængsel og på direktionsgange. Og bogen er virkelig sjov og god, fordi den sætter et af nutidens helt store emner - Psykisk sygdom - i perspektiv.
Bogen giver et interessant indblik i, hvordan man klassificerer sygdomme, og hvor usikkert et felt psykiatri faktisk er.