Seksplettet køllesværmer. I alt tæller køllesværmerfamilien 9 arter i Danmark, der alle er i tilbagegang. Heraf flere kritisk. Den seksplettede lever på varme lysåbne lokaliteter med kløver og kan få et vingefang på op til 38 mm. (Foto: © Peder Størup, Naturbeskyttelse.dk)
1 / 10
Snerresværmer. På samme måde som kolibrien, kan snerresværmeren suge nektar med sin lange snabel. Som dens navn antyder lever larven på snerre og gederams og kan med svingende hyppighed opleves i hele landet. Dens vingefang kan blive op til 85 mm. (Foto: © Peder Størup, Naturbeskyttelse.dk)
2 / 10
Lille Natpåfugleøje. Mens dens storebror Stor Natpåfugleøje lever i Sydeuropa, kan den lille her opleves på primært heder, hvor den er ganske almindelig. Dens larve lever primært af lyng og brombær og når den har foldet sig ud som smuk natsommerfugl, bliver dens vingefang op til 70 mm. (Foto: © Peder Størup, Naturbeskyttelse.dk)
3 / 10
Sømplet. Natsommerfuglen sømplet tilhører familien af natpåfugleøjer og er således i familie med natpåfugleøje, nævnt forrige billede. Den findes i bøge- og blandingsskove og mens hunnen er nataktiv, kan hannen primært opleves i dagtimerne, hvor den med høj fart flyver gennem skoven. (Foto: © Peder Størup, Naturbeskyttelse.dk)
4 / 10
Hermelinskåbe kan træffes de fleste steder, hvor larven lever på pil og poppel.
Dens kattepelsagtige udseende har efter sigende givet den sit engelske navn Puss Moth. Natsommerfuglen bliver relativt stor og når et vingefang på op til 80 mm. (Foto: © Peder Størup, Naturbeskyttelse.dk)
5 / 10
Brun Bjørn. Den meget smukke og eksotisk udseende natsommerfugl kan træffes i hele landet og på mange forskellige lokaliteter. Selvom den er i tilbagegang, er den fortsat ret almindelig. (Foto: © Peder Størup, Naturbeskyttelse.dk)
6 / 10
Smalrandet Humlebisværmer er relativt sjælden og ligner en blanding af en kolibri og en lille humlebi, når den står stille i luften og suger nektar. Den lever på blomsterrige overdrev, enge, heder og skovlysninger, og er i stærk tilbagegang, da dens levesteder forsvinder. (Foto: © Peder Størup, Naturbeskyttelse.dk)
7 / 10
Almindelig Penselspinder er en forholdsvis lille natsværmer med et vingefang på blot 38 mm for hannens vedkommende. Hunnen derimod er nærmest vingeløs og lader hannen finde hende, når hun er kommet ud af puppen. Herefter lægger hun sine æg på direkte på puppen. Den lille sværmer er ret almindelig i hele landet og lever på mange forskellige træer og buske. Fx på roser. (Foto: © Peder Størup, Naturbeskyttelse.dk)
8 / 10
glassværmere en hveps. Evolutionen har gjort at de glassværmere, der mest har lignet hvepse, har overlevet og langsomt er de kommet til at minde mere om bier og hvepse end om sommerfugle.
Glassværmerne flyver kun om dagen, selvom de hører til gruppen af natsommerfugle. Seljepilglassværmeren er sjælden i Danmark. (Foto: © Peder Størup, Naturbeskyttelse.dk)
9 / 10
Dødningehoved er blandt de allerstørste natsommerfugle der kan opleves i Danmark. Med et imponerende vingefang på 13 centimeter går den blandt andet på rov efter honning i bistader.
Den er hjemmehørende syd fra Sahara men kan trække så langt nordpå som til polarkredsen. Som den eneste af natsommerfuglene i Danmark er den sjældne art i stand til at sige en lyd.
10 / 10