Aldersforsker: Ingen grænse for menneskers alder

Det er optimistisk at tro, at mennesker kan blive 1.000 år gamle. Men det er pessimistisk at mene, at vi højst kan blive 115 år, siger forsker fra Center for Sund Aldring.

Vi bliver hele tiden bedre til at kurere sygdomme og afhjælpe skader. Derfor er det noget vrøvl at tro, at der er grænser for, hvor gamle mennesker kan blive, siger professor Rudi Westendorp. (Foto: © RUSLAN GUZOV, Colourbox)

Hvorfor skulle der være en grænse for, hvor gamle mennesker kan blive? Historien viser, at vi hele tiden har opfundet nye metoder til at behandle sygdomme og skader. Og de seneste århundreder er gennemsnitslevealderen steget med 2-3 år for hvert tiår. Alt tyder på, at det fortsætter.

Derfor er det noget vrøvl, når nogle forskere mener, at menneskets levetid er naturligt begrænset, og at vi ikke er i stand til at blive mere end 115 år. Det siger professor Rudi Westendorp fra Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet.

Fremskridtet stopper ikke

Sammen med to kolleger har Rudi Westendorp skrevet en kommentar, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, hvor aldersundersøgelsen blev bragt sidste år.

I undersøgelsen konkluderer forskerne på baggrund af globale demografiske data, at den maksimale levetid for mennesker ligger fast.

- Med deres artikel foreslår de jo nærmest, at vi nu har nået den ultimative barriere for, hvad vi som mennesker er i stand til at udrette som individer og som samfund. Som om fremskridtet stopper nu. Men det er jo ikke sandt, siger Rudi Westendorp.

- Vi er tværtimod ved begyndelsen af en stadig acceleration af vores viden. Vi vil fortsat blive bedre til at reparere kroppen.

Danskere, der er født efter år 2000, vil gennemsnitligt blive 100 år. Og senere generationer vil blive endnu ældre, mener Rudi Westendorp, der dog ikke vil sætte tal på.

- Nogle mener, vi kan blive op til 1.000 år. Dem vil jeg kalde optimister. Jeg er selv realist. Men dem, der taler om en øvre grænse på 115 år, vil jeg kalde pessimister. Hvis vi ser på, hvordan aldring foregår i dag, så er det ikke logisk, at der skulle være en maksimal alder for menneskekroppen.

Skabt til at overleve

Rudi Westendorp peger blandt andet på, at mennesket er skabt til at overleve. Kroppen har ingen indbygget mekanisme, som pludselig eksploderer og slår os ihjel. Og så bliver vi hele tiden bedre til at kurere sygdomme og afhjælpe skader.

- I gamle dage døde op til halvdelen af dem, der fik lungebetændelse. I dag er det kun et par procent, fordi vi har antibiotika. Hvis du bliver kørt over af en bil eller overfaldet af en løve, kan du få hjælp på hospitalet. Tidligere ville du dø. Og hvis du får knæskader og bliver blind, kan du få stålknæ og kunstige linser, så du kan gå og se igen.

Til at illustrere deres pointe om, at mennesket bliver ved med at flytte grænser for kroppen, bruger aldersforskerne medaljevindere fra de Olympiske Lege og Verdensmesterskaberne fra årene 1960-2016:

- Der bliver hele tiden sat nye rekorder indenfor sport. Det kan godt være, at der går 25 år, men resultaterne bliver hele tiden bedre. Ikke bare blandt eliten men også blandt almindelige sportsudøvere. Og sådan vil det også gå med den menneskelige levealder. Verdens ældste blev 122 år, og selvom det var tilbage i 1997, så vil den rekord også blive slået.

Det er dog ikke alle, der vil blive langt ældre end i dag. Ligesom det heller ikke er alle forundt at sætte olympiske rekorder. Livet er fyldt med farer, og vi kan eksempelvis blive ramt af sygdomme, trafikulykker og krige.

For Rudi Westendorp er det væsentlige at slå fast, at mennesket som sådan kan blive meget ældre end 115 år.

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/harddisken-2017-06-09

Hør interview i Harddisken med den amerikanske aldringsforsker Aubrey de Grey, som mener, vi med teknologi kan forlænge levetiden til 1.000 år.