Selv om haven er grøn, er den ikke nødvendigvis 'grøn', for ofte er haven så fin og velordnet, at den mest er et åndehul for mennesker, og ikke for dyr og planter.
Det er ærgerligt, for parcelhushaver rummer god mulighed for at fremme den biologiske mangfoldighed; det vil sige at være et godt levested for mange forskellige planter og dyr. Og haven kan også hjælpe mod klimaforandringerne.
Det viser forskningsprojekt ØKOFORS som DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, står bag, skriver centeret på sin hjemmeside.
Et scorekort med ideer til naturvenlig have
I en ny rapport ridser forskerne potentialet op for parcelhushaver. Samtidig lægger forskerne et scorekort ud på nettet, så haveejere kan teste deres egen have og se, hvor naturvenlig den er.
Og de kan få inspiration til at lave enkelte forandringer, som kan gøre den mere vild.
Rapporten bygger på undersøgelser af parcelhushaver i hovedstadsområdet. Haverne udgør dér seks procent af det samlede areal.
Derfor er det oplagt at bruge haverne til at løfte naturen i det storkøbenhavnske område og skabe endnu flere levesteder for dyr og planter.
Ting, der gælder generelt for haver
Rapporten peger på ting, der gælder for haver generelt.
Parcelhushaverne indeholder allerede levesteder, som er blevet sjældne i det dyrkede kulturlandskab.
Fx muligheder for at fugle bygger reder, og at der er blomster til vilde bier og krat til småfugle og svampe.
Gå efter regnvandet
Men haveejerne kan fx også lade en del af plænen blive til en blomstereng, lade hækken blive tæt krat, og lade gamle træer blive stående - eller fælde dem og lade grene og stammer blive liggende.
Haverne kan også aftage store mængder regnvand, fx ved at man opsamler vand i 'vandbed', og opsamler vandet fra tagrenden i tønder, og bruger vandet til bilvask.
Man kan også anlægge græs oven på udhuse og garager, så taget opsuger noget af regnen. Og man kan fjerne fliser, så vandet lettere kan trænge ned i jorden.
Ja til ansvar - men åndehullet er vigtigst
Forskerne har spurgt haveejerne om deres holdning til at 'lade' naturen råde i haven og udnytte mulighederne for at opsuge mere regnvand.
De fleste anerkender, at de har et ansvar, men samtidigt er det helt andre forhold end biologisk mangfoldighed og regnvandsløsninger, der er vigtige for haveejerne.
- Det er muligheden for at slappe af i haven, alene eller sammen med venner, man vægter højest, siger projektleder og seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet Lars Kjerulf Petersen.
Terapeutiske haver
Haveejerne nyder også, at der er fugle, sommerfugle og andre dyr, og at man kan følge med i årstidernes skiften gennem sin have.
- Men nydelsen beror samtidig på, at haven er tæmmet natur. Den skal være ordnet, og der skal være klare grænser mellem dens forskellige elementer, siger Lars Kjerulf Petersen.
- Og for nogle består en væsentlig del af glæden ved haven - dens nærmest terapeutiske kvaliteter - i havearbejdet, altså i arbejdet med at trimme, ordne og nusse i haven, siger han.