Fryserne på 85 herberger, krisecentre, asylcentre med mere på Sjælland er fyldt til bristepunktet med gratis mad til mennesker, som har brug for omsorg og et nærende måltid mad.
Efterhånden som fryserne bliver tømt, bliver der fyldt flere gratis måltider i.
Maden er overskudsmad fra Roskilde Festivals madboder, og maden er under fødevaresikre forhold blevet forarbejdet på ny og brugt i nye retter.
- Potentialet er stort, for man kunne gøre det samme fra op imod 150 andre større events, mener Peter Haugelund, projektleder på Stop Spild af Mad på Roskilde Festival.
Stor opbakning til madløsningen
Roskilde Festival har sammen med bevægelsen Stop Spild af Mad, madboderne og medarbejderkantinerne og med hjælp fra Slagteriskolen i Roskilde sat gang i det store madspildsinitiativ i år for at undgå, at god mad bliver kasseret.
Festivalen har givet 150.000 kroner i tilskud til leje af biler, brændstof, mademballage med mere. Men alle har arbejdet gratis for projektet.
Resultatet er, at 27.500 kilo mad - svarende til cirka 100.000 måltider - kommer andre til gavn.
Svært at undgå madspild
Det er svært at undgå madspild ved større arrangementer, for maden skal helst ikke blive udsolgt, så der bliver normalt købt rigeligt ind.
Peter Haugelund skønner, at der vil være mellem 100 og 150 festivaler, koncerter, byfester, sportsstævner med mere i Danmark hvert år, hvor man kunne anvende overskudsmaden.
Kræver stor planlægning
Det vil dog kræve, at man sætter det i system, for det kræver en del planlægning for at sikre, at maden bliver indsamlet og håndteret korrekt i forhold til fødevaresikkerhed og efterfølgende bragt ud til fx herberger.
- Stop Spild af Mad vil gerne have rigget det her til, så vi får en løsning, som alle events af en vis størrelse kan gå ind og bruge, siger Peter Haugelund.
- Ligesom man lejer toiletter, scener, lys og lyd til store events, bør man også have en madspildsløsning, siger han.
Fødevareministeren er begejstret
Fødevareminister Dan Jørgensen besøgte Stop Spild af Mad på Roskilde Festivalen og er begejstret for initiativet.
Han sagde under festivalen til dr.dk/viden, at han vil se på, om han kan være med til at brede madspildsinitiativet ud til resten af landet.
Vil gerne på Finansloven
Det vil også være nødvendigt med hjælp, mener Peter Haugelund, der selv har arbejdet frivilligt og næsten i døgndrift i månedsvis for at få styr på overskudsmaden på Roskilde Festivalen.
- Vi vil gerne have initiativet på Finansloven. Det er tungt omkostningsmæssigt, og jeg har slidt på en masse ressourcestærke mennesker, der arbejder 100 procent frivilligt. Men det dur ikke fremadrettet, hvis man skal løse opgaven, siger han.
Tingfinder med fokus på mennesker i nød
Peter Haugeland kalder sig selv 'tingfinder', fordi han gennem årene har fundet mange gode ting som soveposer, tøj og mad, som var til overs i butikker, hos grossister osv. og givet tingene videre til hjemløse.
De seneste fire år har han haft kig på mad, fordi han opdagede, at det blev smidt meget mad ud alene fra Roskilde Festivals kantine for frivillige. Og han er lykkelig for årets madinitiativ.
- Mange af omsorgsstederne er rigtigt hårdt ramt. Der er meget få penge til mad og drift, og på asylcentre har stort set ingen beboere penge til mad.
- Så jeg er rigtig glad, når jeg kan sparke en bil af sted med et ton mad. Det er en stor tilfredsstillelse, siger Peter Haugelund.