1. maj lagde et stort optællingsprojekt for alvor fra land, hvor hele Danmark kan medvirke til at skabe et samlet overblik over landets dagsommerfugle og guldsmede.
Med hjemmesiden fugleognatur.dk og Naturhistorisk Museum i Aarhus i spidsen, skal de flotte flyvere skrives i mandtal, fortæller naturvejleder og museumsinspektør Morten DD Hansen fra Naturhistorisk Museum til P1 Morgen.
Kortlægningen munder ud i nye atlas for henholdsvis dagsommerfugle og guldsmede i den danske natur.
Sommerfugle i tilbagegang - men hvor meget?
Sidst man optalte landets sommerfugle var i forbindelse med udgivelsen af bogen De danske sommerfugle, der udkom i 1996, der var baseret på observationer fra 1989 - 1993.
Siden da, er der blevet færre og færre sommerfugle, forklarer Morten DD Hansen.
- Jeg vil æde min gamle sure hat på, at rigtig mange af de arter vi talte op i starten af starten af 90'erne er gået 50-80 pct. yderligere tilbage, siger han.
Vandmiljøfokus har utvivlsomt betydet fremgang for guldsmede
Mens det går tilbage for sommerfuglene, har de sidste 20-30 års fokus på vandmiljøet haft en positiv effekt på guldsmedene, der lever i og omkring vandet.
- Vores vandkvalitet i åer, søer og bække er blevet væsentligt renere de sidste 20-30 år og det vi utvivlsomt vil se er, at vi får sat mange nye prikker på kortene, som vi hidtil ikke har kendt, forklarer han.
I øjeblikket kendes der knap 60 forskellige arter, men nye kan være gledet ind sydfra, mens andre er forsvundet nordpå, fortæller Morten DD Hansen.
Meld dine egne observationer ind
Undersøgelserne vil udelukkende basere sig på de indrapporteringer, som danskerne angiver via Naturbasen på fugleognatur.dk og resultaterne kan følges løbende på hjemmesiderne sommerfugleatlas.dk og guldsmedeatlas.dk.
De mest almindelige arter bliver umiddelbart accepteret, men kommer man ind fra gaden og har rapporteret en sjælden art, der slet ikke burde være aktiv i perioden, vil forskerne sørge for at få bekræftet indrapporteringen, inden den kommer med, fortæller Morten DD Hansen.
Og alle kan være med, enten via sitet eller på Naturbasens smartphone apps, der både kan downloades til iPhone og Android.