VIDEO Irans pistacienødder dør af tørst

Iran risikerer at miste milliarder i indtægter fra sin enorme produktion af pistacienødder.

Iran producerer hele 250.000 ton pistacienødder hvert år. Og det gør pistacienødder til landets næststørste eksportartikel - efter råolie.

Men i Irans solsvedne pistacie-plantager i den sydøstlige del af landet er træerne ganske enkelt ved at dø af tørst.

Det skyldes både mangel på vand på grund af klimaforandringerne, og at der er drevet rovdrift på de små nødder.

Vandet fuld af salt

- Da jeg var barn, var brønden her kun 6-10 meter dyb. Nu skal vandet hentes 150 meter nede, men det er fuld af salt, siger en lokal pistacie-farmer til Daily Mail.

Det går hårdt ud over produktionen af pistacie-nødder. Og med en salgspris i Vesteuropa på op til 250 kroner per kilo er det mange penge, Iran mister.

Situationen er særligt alvorlig, fordi USA har udnyttet de langvarige sanktionerne mod Iran p.g.a. landets atomprogram til selv at producere pistacie-nødder i stor stil. Og USA har nu overhalet Iran som verdens førende producent af nødderne.

"Livets træ"

Så selv om udlandets sanktioner mod Iran nu ser ud til at være på retur, er det måske for sent. Og pistacie-nødder risikerer snart at forsvinde fra boderne på Irans berømte markeder.

Pistacie-træet blev i oldtiden kaldt "Livets Træ", fordi dets frugter - pistacienødderne - havde ry for at give et godt helbred.

Og dronningen af Saba - i det nuværende Yemen - var efter sigende så vild med pistacienødder, at hun fik alle nødderne i Saba sat til side til sig selv.