Aldrig før har så mange turister besøgt Island. Turistindustrien i landet boomer voldsomt.
I 2016 besøgte knap 1,8 millioner turister landet med blot 330.000 indbyggere. Det er en stigning på 40 procent i forhold til 2015, hvor 1,26 millioner besøgte landet.
Det viser nye tal fra Islands Turistråd.
Turismen er vokset i alle årets måneder, men særligt i den kolde og mørkeste måned, december. 76 procent flere turister besøgte landet i julemåneden i 2016 sammenlignet med året før.
4 timers sol og 48 timers rejsetid
En af dem, der besøgte Island i december kom helt fra Malaysia.
- Vi ville have noget forandring, så vi tænkte, at vi ville prøve en vinterferie med blot fire timers sol, siger Dennadict Chang fra Malaysia.
- Det var alle 48 timer værd, som det tog at komme til Island. Folk er meget gæstfrie og venlige, siger Dennadict Chang.
Han rejser sammen med sin familie, og de har fokuseret på landets mest berømte attraktion, naturen.
Det er nemlig, gletsjere, laguner, sort sand og vulkaner, der trækker turister til.
Vulkan-aske startede boom
Ifølge mange islændinge, så startede turistboomet med asken fra vulkanen Eyjafjallajökull i 2010. Asken bremsede nemlig luftfarten i store dele af luftrummet over Europa. Samtidig satte begivenheden Island på verdenskortet, og alverdens medier viste smukke naturbilleder af vulkanen og øen.
Selvom det samlede antal turister er fem gange så stort, som Islands befolkningstal, så kan øen klare helt op til tre millioner gæster om året. Det mener Skúli Mogensen, der ejer luftfartsselskabet WOW Air, som har fragtet knap en tredjedel af sidste års turister til øen.
Men han erkender samtidig, at der er en fare ved at udvikle Island for meget.
- Der er enormt meget natur og mange destinationer, som næsten ingen kender, eller som ikke er udviklet. Og sådan skal det forblive. Vi skal passe på ikke at udvikle det hele, så folk stadig får den ægte islandske oplevelse, siger Mogensen.
Professor advarer om ny boble og nedtur
Det er dog ikke den eneste fare. Flere islændinge advarer imod en mulig ny boble og nedtur, som den landet oplevede med krakket i 2008. Dengang var det en oppustet banksektor, der tabte pusten og kollapsede og var tæt på at rive hele landet med sig.
En af dem er økonomiprofessoren Thorolfur Matthiasson, der advarer imod, at der er ved at blive skabt en overkapacitet i turismeindustrien. På bekostning af Islands andre industrier.
Han peger blandt andet på, at de mange turister er med til at gøre Island dyrere og dyrere, da den islandske krone bliver for stærk over for andre landes penge. Det kan dermed blive for dyrt for andre turister at komme til landet, og så kan væksten falde.
Islands arbejdsløshed er nu omkring to procent, den årlige vækst lige over fire procent, og turismen er nu det største erhverv - endda større end fiskeriet. Men Matthiasson ser en overkapacitet indenfor turistbranchen blandt andet i form af hoteller, der ikke har nok gæster. Og så peger han på at indtjeningen ikke længere er så stor. Han frygter, at folk ikke er forberedt på et nyt krak.
Økonomiprofessoren mener, at landet skal have en plan for at styre turismeudviklingen, inden det går galt.
- I stedet for at have denne voldsomme opgang og nedgang, så ville jeg helst se en mere balanceret udvikling, siger Thorolfur Matthiasson, der ser risikoen for en ny krise øges for hver dag, man ikke tager hånd om udviklingen.
Se Horisont om Islands turismeboom mandag aften på DR 1 kl. 21:55.